Κρητικά και… παλικαρίσια!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το πρώτο κομμάτι της σεζόν, η σύγκριση με την περσινή χρονιά, ο Μυροφορίδης, ο Καρυπίδης, ο Ολυμπιακός και πολλά άλλα από τον Κρητικό μπακ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Η Κρήτη ανέκαθεν ήταν γνωστή για τη λεβεντιά της ως νησί. Μία λεβεντιά την οποία διαφημίζουν άξια όσο κατάγονται από αυτήν. Κάτι που κάνει πολύ καλά και ο Μάνος Τζανακάκης.

Ο 25χρονος αμυντικός, γέννημα-θρέμμα του Τζερμιάδο Λασιθίου, ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι από τον Εργοτέλη όπου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, ψάχνοντας το μεγάλο βήμα το οποίο ήλπιζε να είναι ο Ολυμπιακός. Εκεί δεν στέριωσε. Επέστρεψε στην Κρήτη, έκανε ένα πέρασμα και από την Ανόρθωση, για να ορίσει από πέρυσι τον ΑΡΗ ως τον τελευταίο χρονικά σταθμό της καριέρας του. Την ομάδα της οποίας τα καλά χρόνια τα έζησε ως μικρό παιδί από την τηλεόραση και τώρα φιλοδοξεί να βάλει το δικό του… λιθαράκι για να έρθουν ξανά.

Ο “Τζάνα” όπως τον προσφωνούν όσοι τον γνωρίζουν καλά, διανύει τη δεύτερη χρονιά του στη Θεσσαλονίκη. Εχει προλάβει να αγαπήσει ήδη την πόλη και φυσικά τον ΑΡΗ, στον οποίο αποτελεί φέτος ένα ενεργό στέλεχος των πλάνων του Δημήτρη Σπανού.

Με τη Football League να έχει διακοπή λόγω εορτών, ο Τζανακάκης μιλάει στο AllAboutARIS και κάνει τον δικό του πρώτο απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της ομάδας. Συγκρίνει τη φετινή χρονιά με την περσινή, σχολιάζει τα πρόσωπα που ηγούνται της προσπάθειας που γίνεται και δηλώνει θετικός να παραμείνει στην ομάδα για πολλά χρόνια ακόμα.

“Λάθος να πούμε ότι δεν είμαστε πετυχημένοι”

-Ολοκληρώθηκε το πρώτο κομμάτι της σεζόν, με δύο αποτελέσματα που δεν θέλατε. Είστε ικανοποιημένοι στον βαθμό που θα θέλατε ή σας μένει μία πικρία για τις δύο ισοπαλίες;

“Αν στην αρχή της σεζόν, μας ρωτούσες αν θα είχαμε τέτοια συγκομιδή 23 βαθμών με αυτά τα ματς, θα λέγαμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο. Οι δύο ισοπαλίες βέβαια μας στεναχώρησαν. Μετά από επτά συνεχόμενες νίκες, η ισοπαλία σε… χαλάει. Αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν όμως, είναι πετυχημένο. Εχεις μία απόσταση ασφαλείας από τον 3ο. Οπότε είναι λάθος να πούμε ότι δεν είμαστε πετυχημένοι σε αυτό το πρώτο μέρος του πρωταθλήματος”.

Θεωρείτε ότι με αυτές τις δύο ισοπαλίες, ενδεχομένως χάθηκε μία ευκαιρία να τελειώσετε με τη μισή άνοδο ή δεν το βλέπατε έτσι; Διότι ο ΑΡΗΣ έπαιρνε αυτά τα δύο ματς, θα ξέφευγε πολύ…

“Θα ήταν πολύ καλό, κυρίως για την ψυχολογία μας. Το πρωτάθλημα όμως έχει πολύ δρόμο ακόμα. Εχουμε μία απόσταση ασφαλείας. Το θέμα είναι με την επανέναρξη του πρωταθλήματος να χτίσουμε ένα νέο σερί νικών. Θεωρητικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολες ομάδες. Βέβαια και στο Αίγιο ίσχυε αυτό, αλλά ο Παναιγιάλειος μας δυσκόλεψε πολύ. Θα δούμε ένα-ένα τα ματς για να μην πλησιάσει καμία ομάδα κοντά μας”.

-Για σένα ήταν δύο ισοπαλίες… εντός προγράμματος ή παρουσιάσατε και κάποιες αγωνιστικές αδυναμίες;

“Σίγουρα δείξαμε και αδυναμίες. Και στα δύο ματς όμως, εμείς είχαμε τον έλεγχο. Ημασταν τα… αφεντικό που λέμε συνήθως. Στο Αίγιο κινδυνέψαμε μόνο στο τέλος από κάποια ατομικά λάθη. Δεν διαφωνεί κανείς ότι υπάρχουν αδυναμίες. Καθημερινά προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μαζί με τον προπονητή μας. Αυτό θα κάνουμε και στο διάστημα της διακοπής, για να παρουσιαστούμε καλύτεροι στη συνέχεια”.

“Πέρυσι ήρθαν… κορεσμένοι παίκτες, φέτος είμαστε διψασμένοι”

-Σε αυτές τις αδυναμίες εντάσσεται και το κακό ξεκίνημα του ΑΡΗ στα περισσότερα ματς; Δεν έχετε βρει ακόμα απάντηση, παρόλα αυτά παίρνετε αυτό που θέλετε. Είναι μία αδυναμία, που φανερώνει και κάτι θετικό για την ομάδα.

“Φέτος έχουμε το μέταλλο του νικητή. Δεν δεχόμαστε να χάσουμε. Μας πείραξαν οι δύο ισοπαλίες. Αυτό που δείχνει ότι φέτος έχουμε άλλη νοοτροπία. Κάνουμε πρωταθλητισμό και αυτό σημαίνει να κερδίσεις σε όλα τα ματς. Είναι καλό να μας στεναχωρεί μία ισοπαλία. Ολα τα παιδιά είχαν τρελαθεί. Αυτό με τα κακά ξεκινήματα, πιστεύω φταίει το μυαλό μας. Πρέπει ο κάθε παίκτης να το δουλέψει μόνος του, στο μυαλό του κυρίως. Να μπαίνουμε από την αρχή δυνατά και να… καθαρίζουμε τα παιχνίδια. Δεν θα κάνουμε πάντα ανατροπές”.

-Ησουν και πέρυσι στην ομάδα. Ποιες είναι οι διαφορές που παρατηρείς φέτος;

“Η πιο μεγάλη διαφορά πιστεύω είναι ότι φέτος παίζουν έντεκα μαχητές. Εντεκα αθλητές… Ολοι αγωνίζονται για την ομάδα και κανένας δεν κοιτάει τον εαυτό του. Είμαστε πολύ καλύτερα φέτος με τα παιδιά. Δεν έχουμε προσωπικότητες που βάζουν τον εαυτό τους πάνω από την ομάδα. Είμαστε πιο δεμένοι. Οπως επίσης ήρθαν παιδιά που γνωρίζουν καλύτερα την κατηγορία. Είναι ένα δύσκολο και παράξενο πρωτάθλημα”.

-Αυτό για το καλό κλίμα πάντως που λες εμμέσως, φαίνεται και στους πανηγυρισμούς…

“Ετσι είναι… Είμαστε όλοι… πεινασμένοι και θέλουμε να διακριθούμε με τη φανέλα του ΑΡΗ. Να πάει καλά η χρονιά, να ανέβει η ομάδα. Πέρυσι δεν το είχαμε αυτό. Είχαν έρθει παίκτες… κορεσμένοι. Φέτος όλοι είμαστε διψασμένοι”.

-Στο πάθος που βγάζετε και στη νοοτροπία σας, παίζει ρόλο και ο Δημήτρης Σπανός; Και στο λέω γιατί ακόμα και στις νίκες, δηλώνει ανικανοποίητος και περιμένει κι άλλα.

“Μας το επισημαίνει κάθε μέρα. Και εγώ το πιστεύω. Οτι δηλαδή μέχρι τώρα δεν έχουμε βγάλει το αγωνιστικό πρόσωπο που πρέπει και που θέλουμε. Παίζουμε πιο κάτω από τις δυνατότητες μας. Κάποια στιγμή θα βγάλουμε ένα καλύτερο πρόσωπο”.

-Αρα αυτές οι δύο ισοπαλίες, μήπως ήρθαν σε ένα καλό τάιμινγκ; Είναι λίγο οξύμωρο αλλά ίσως σας βοηθήσουν.

“Ναι, όντως το τάιμινγκ είναι καλό. Οταν κάνεις μία… κοιλιά και ακολουθεί διακοπή, είναι ευκαιρία να ανασυνταχθείς, να δουλέψεις και να παρουσιάσεις ένα καλύτερο πρόσωπο”.

“Είμαστε έντεκα μαχητές, που όλοι βοηθούν”

-Είσαι κομμάτι μίας αμυντικής γραμμής που τα πηγαίνει αρκετά καλά φέτος. Δηλαδή δύσκολα σας κάνουν φάσεις και εξίσου δύσκολα δέχεστε γκολ.

“Σε αυτό συμβάλλει η συνολική αμυντική λειτουργία της ομάδας. Ολοι κάνουμε άμυνα. Είμαστε έντεκα μαχητές που όλοι βοηθούν”.

-Η πληρότητα του ρόστερ έχει δημιουργήσει έναν υγιή ανταγωνισμό;

“Φυσικά. Και έτσι πρέπει να είναι αν θες τη γνώμη μου. Να υπάρχουν σε κάθε τουλάχιστον δύο παίκτες. Να υπάρχει ανταγωνισμός και σε κάθε προπόνηση να τα δίνεις όλα για να κερδίσεις μία θέση στην ενδεκάδα”.

Με τον Μπούρμπο τα έχετε… βρει στα δεξιά;

“Ναι ναι (σ.σ. γέλια). Μαθαίνω από τον Χρήστο. Είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας. Σοβαρός σε κάθε προπόνηση”.

-Εσένα πάντως σε έχουμε δει κάποιες φορές φέτος και κυρίως πέρυσι, να αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της άμυνας. Και μάλιστα αρκετά καλά αν αναλογιστούμε ότι παίζεις με ανάποδο πόδι.

“Είναι καλό να παίζεις και στις δύο θέσεις. Πέρυσι προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό”.

“Ο κόσμος είναι… διψασμένος”

-Πάμε στο κομμάτι του κόσμου. Ηταν ένα στοίχημα για εσάς από την αρχή της χρονιάς. Και σταδιακά αρχίζετε να το κερδίσετε. Ισως από το παιχνίδι με τη Μπόκα.

“Εκείνο ήταν ένα μαγικό βράδυ. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ… Εγώ βλέπω ότι ο κόσμος έρχεται σιγά-σιγά κοντά μας. Τον πείθουμε με την αγωνιστική μας εικόνα. Τον θέλουμε να γεμίσει το γήπεδο. Γενικά ο κόσμος είναι… πεινασμένος. Κουβαλάει μεγάλη στεναχώρια. Απλά φέτος εμείς ματώνουμε τη φανέλα. Θέλουμε να ανέβει η ομάδα και ο κόσμος να ζήσει ξανά στιγμές του παρελθόντος. Αυτό θα το πετύχουμε όμως μόνο μαζί. Μας δίνουν μεγάλη δύναμη και ώθηση”.

“Ηρεμία και σιγουριά ο Παύλος”

-Παύλος Μυροφορίδης… Συνεργάζεται πρώτη φορά μαζί του. Και πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη “μεταγραφή” του ΑΡΗ.

“Ο Παύλος βγάζει μία ηρεμία… Μια σιγουριά. Ξέρει την κατηγορία. Αν δεις τι έχει καταφέρει, δεν μπορείς να τον κρίνεις διαφορετικά. Εχει δώσει τα διαπιστευτήρια του τόσα χρόνια. Κάθε μέρα είναι δίπλα μας”.

“Πιο αμφίρροπο το φετινό πρωτάθλημα”

-Το φετινό πρωτάθλημα, πως το βλέπεις;

“Σίγουρα είναι πιο αμφίρροπο από πέρυσι. Ολοι είδατε τι γινόταν. Φέτος βγάζει μεγαλύτερη υγεία. Με εξαίρεση εμάς, καμία ομάδα δεν τα πηγαίνει τόσο καλά. Η Παναχαϊκή είναι μία ευχάριστη έκπληξη”.

“Τώρα θέλω μόνο ΑΡΗ”

-Φέτος, μετά από αρκετά χρονιά, επέστρεψες σε ένα γήπεδο όπως το Παγκρήτειο και κόντρα σε μία ομάδα που ανδρώθηκες ποδοσφαιρικά. Ιδιαίτερο ματς για σένα…

“Ηταν όντως και το σκεφτόμουν έντονα πριν πάμε. Δεν περίμενα να νιώσω έτσι. Ηταν παράξενα. Πρώτη φορά έπαιξα απέναντι στον Εργοτέλη. Δυσκολεύτηκα λίγο αλλά το ξεπέρασα”.

-Εχεις στο μυαλό σου ότι ενδεχομένως κάποια στιγμή να γυρίσεις στον Εργοτέλη; Ισως για να κλείσεις την καριέρα σου;

“Δεν ξέρω ακόμα. Είναι νωρίς… Δεν θέλω να επιστρέψω στην Κρήτη τώρα. Να περάσουν αρκετά χρόνια και μετά να κλείσω ίσως την καριέρα μου εκεί. Τώρα θέλω μόνο ΑΡΗ”.

-Τον ΑΡΗ της Super League τον έχεις ήδη στο μυαλό σου;

“Ολοι όσοι παίζουμε στην ομάδα, ονειρευόμαστε τον μεγάλο ΑΡΗ της Super League. Αυτόν που έμαθα και εγώ ως παιδί. Για την ώρα όμως πρέπει να πατάμε στη γη και να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα”.

“Λάθος μου που πήγα στον Ολυμπιακό”

-Ησουν από τους πολλούς παίκτες που αποκτήθηκαν από τον Ολυμπιακό και δεν πήραν κάποια ευκαιρία. Νιώθεις αδικημένος;

“Υπάρχει μία πίκρα μέσα μου. Δεν θεωρώ ότι αδικήθηκα γιατί δεν μου αρέσει να ρίχνω ευθύνες στους άλλους. Μόνο σε μένα. Δεν ήταν καλή επιλογή να πάω στον Ολυμπιακό. Ισως θα έπρεπε να πάω κάπου αλλού. Στον Ολυμπιακό είναι πολύ δύσκολο να παίξεις. Δεν πήρα την ευκαιρία. Το λάθος είναι δικό μου, που πήγα εκεί. Ολα όμως γίνονται για κάποιο λόγο. Το μόνο που σκέφτομαι ότι θέλω να παίξω με μία μεγάλη ομάδα στη Super League. Και για μένα αυτή η ομάδα είναι ο ΑΡΗΣ”.

-Ο ΑΡΗΣ είναι μία ομάδα στην οποία θέλεις να… ριζώσεις τα επόμενα χρόνια. Και στο ρωτάω διότι το συμβόλαιο σου λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι. Νιώθεις καλά εδώ;

“Μου αρέσει πολύ… Και η ομάδα και η πόλη. Μακάρι να πάω καλά, να πάει καλά και η ομάδα. Εδώ είμαστε για να συζητήσουμε την ανανέωση και ο,τιδήποτε άλλο”.

-Πέραν του Ολυμπιακού, υπάρχει κάτι άλλο στην καριέρα σου για το οποίο μετανιώνεις;

“Οχι, τίποτε άλλο…”

Ως Μάνος, τι άλλους στόχους έχεις βάλει πέραν του ΑΡΗ. Ισως και η Εθνική κάποια στιγμή;

“Αυτό είναι όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή. Τώρα όμως είναι πολύ ακραίο. Εγώ θέλω να πάω καλά στον ΑΡΗ, να τον βοηθήσω να βγει και μετά βλέπουμε”.

“Δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα στον Καρυπίδη”

-Είναι η δεύτερη χρονιά που συνεργάζεσαι με τον Θεόδωρο Καρυπίδη. Ενας νέος, σχετικά, παράγοντας στον χώρο με τα δικά του λάθη αλλά και τη δική προσπάθεια στον ΑΡΗ.

“Ο Θοδωρής κάνει μία μεγάλη προσπάθεια εδώ και τρία χρόνια. Εχει δαπανήσει πολλά χρήματα. Δεν μπορεί κανείς να του πει τίποτα. Προσπαθεί πάρα πολύ. Ολοι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να τα διορθώνουμε και φέτος το έχει πράξει. Είναι δύσκολο να έχεις μία μεγάλη ομάδα σε αυτές τις κατηγορίες. Με μηδέν έσοδα καλείσαι να βάζεις από την τσέπη σου και μάλιστα σε δύσκολες εποχές. Μπράβο του, που το παλεύει και προσπαθεί, δίνοντας πολλά στην ομάδα”.

“Ομάδα χωρίς Ελληνες, δεν μπορεί να πάει μπροστά”

-Το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, πως το βλέπεις;

“Εχει πέσει πάρα πολύ και λογικό εξαιτίας της κρίσης. Το πιο θλιβερό είναι ότι οι περισσότερες ομάδες δεν πληρώνουν. Βλέπουμε τον Παναθηναϊκό. Είναι μία τεράστια ομάδα με πολλά οικονομικά προβλήματα. Είναι άσχημο να ασχολείσαι με κάτι που είναι η δουλειά σου, η ζωή σου και στο τέλος να μην παίρνεις χρήματα. Το καλό παρόλα αυτά, είναι ότι πολλοί Ελληνες παίκτες παίρνουν ευκαιρίες και παίζουν. Ολοι καταλαβαίνουν πλέον ότι μία ομάδα χωρίς Ελληνες, δεν μπορεί να πάει μπροστά. Κάθε ομάδα πρέπει να έχει ως βάση το ελληνικό στοιχείο και να προσθέτει κάποιπυς ποιοτικούς ξένους παίκτες. Οι Ελληνες έχουν την ψυχή και το τσαγανό που χρειάζεται μία μεγάλη και καλή ομάδα”.

“Είμαι… άρρωστος με τις σειρές”

-Ο Μάνος Τζανακάκης, ποιος είναι εκτός γηπέδου;

“Είμαι πολύ ήρεμος γενικά. Μου αρέσει να κάθομαι πολύ στο σπίτι. Είμαι… άρρωστος με τις σειρές. Βλέπω συνέχεια. Τις τελειώνω και περιμένω να βγουν νέα επεισόδια για να καταλάβεις. Θέλω να είμαι ήρεμος και χαλαρός γενικά. Θα πάω και γυμναστήριο φυσικά. Ο,τι χρειάζεται για να με βοηθήσει στο ποδόσφαιρο. Δεν κάνω περιττά πράγματα”.

-Το καλοκαίρι σε προσέγγισαν ομάδες τις Super League;

“Είχα 3-4 προτάσεις. Από τον Μάιο κιόλας. Δεν έγινε κάτι όμως. Ούτε πίεσα για να γίνει. Πάντα είχα προτεραιότητα τον ΑΡΗ”.

-Αν ερχόταν ο Σπανός και σου έλεγε να φέρεις έναν παίκτη στην ομάδα, ποιος θα ήταν;

“Τον κολλητό μου, τον Μπουχαλάκη. Εννοείται αυτόν…”.

-Και μία ευχή για τις γιορτές και το νέος έτος που έρχεται;

“Υγεία να έχουμε. Να περάσουμε όλοι ευχάριστα Χριστούγεννα με τις οικογένειας. Το 2018 να βρει την ομάδα στη Super League”.

Προτεινόμενα Άρθρα