Ο Σλοβάκος προπονητής που "αναστάτωσε" τον σύλλογο το 1996

από AllAboutARIS

Ο Σλοβάκος Γιόσεφ Γιαραμπίνσκι έμεινε στον ΑΡΗ περίπου δυόμιση μήνες και κάθισε στον πάγκο της ομάδας για δέκα παιχνίδια.

Στο διάστημα αυτό έδωσε στην ομάδα μεγάλες νίκες, λίγες αποτυχίες, έκανε φανατικούς εχθρούς και στο τέλος αποχώρησε αφήνοντας το στίγμα του μέχρι και την επόμενη σεζόν, αφού με την μαύρη λίστα που άφησε, δημιουργήθηκαν απίστευτα προβλήματα που ταλαιπώρησαν παίκτες και αποδυνάμωσαν την ομάδα.

Γεννημένος το 1944, ο Σλοβάκος προπονητής, υπήρξε ένας πετυχημένος Τσεχοσλοβάκος ποδοσφαιριστής, αλλά και στη συνέχεια προπονητής με σπουδαίες επιδόσεις και κατακτήσεις πρωταθλημάτων με τις Σπάρτακ και Σλάβια Πράγας. Στον ΑΡΗ ήρθε σε μία δύσκολη περίοδο, στις 12 Μαρτίου 1996, στη θέση του υπηρεσιακού Γιάννη Τζιφόπουλου που είχε αντικαταστήσει τον Γιώργο Φοιρό. Η κατάσταση της ομάδας ήταν κάκιστη, καθώς βαθμολογικά κινδύνευε ακόμη και με υποβιβασμό. Στα δέκα ματς που απέμεναν ο τεχνικός έπρεπε να δώσει τον καλύτερο του εαυτό αν ήθελε να σώσει το “παιχνίδι”.

Από την πρώτη του στιγμή στην Ελλάδα, ο Γιαραμπίνσκι έδειξε άριστος επαγγελματίας με πλούσιες γνώσεις στο αντικείμενο του. Βασισμένος στη σκληρή δουλειά και δίνοντας μεγάλη σημασία στις πολλές προπονήσεις και στις ιδιαίτερες ασκήσεις, προσπάθησε να μεταβάλλει την κακή ψυχολογία των παικτών μιλώντας με τον καθένα ξεχωριστά. Με έμφαση στον ενημερωτικό τομέα, παρακολούθησε ατελείωτες ώρες από βιντεοκασέτες των προσεχών αντιπάλων του. Αγωνιστικά δήλωσε φαν της ιταλικής σχολής με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του χώρου του κέντρου.

Ο Λεκμπέλο στο ματς με τον Αθηναϊκό. Από το παιχνίδι αυτό και έπειτα άρχισε η γκρίνια για τον Σλοβάκο προπονητή.

Το ντεμπούτο του ήταν άκρως πετυχημένο, αφού ο ΑΡΗΣ φιλοξένησε τον ΟΦΗ και κατόπιν πολύ καλής εμφάνισης κέρδισε μετά από πολλές βδομάδες. Στο δεύτερο παιχνίδι στην Έδεσσα, ο ΑΡΗΣ δεν ήταν καλός αλλά πήρε το Χ (1-1). Την τρίτη βδομάδα οι άνθρωποι του ΑΡΗ άρχισαν να χαμογελάνε, καθώς με εκπληκτική απόδοση της ομάδας, ήρθε νίκη με 6-0 επί της Λάρισας.

Ωστόσο όλοι “προσγειώθηκαν” στις 7 Απριλίου 1996, όταν στην Ξάνθη ο ΑΡΗΣ ηττήθηκε με 4-0 δείχνοντας πολλές αδυναμίες σε όλους τους χώρους.

Οι πρώτες αποδοκιμασίες προς τον Σλοβάκο ήρθαν μετά το Πάσχα, όταν ο ΑΡΗΣ παραχώρησε εντός έδρας ισοπαλία 1-1 στον Αθηναϊκό. Ο προπονητής κατηγορήθηκε για σοβαρά λάθη, όπως την αντικατάσταση του Μιλόγεβιτς τη στιγμή που ο ΑΡΗΣ πάσχιζε να πετύχει το γκολ της νίκης. Την απάντηση του την έδωσε την επόμενη αγωνιστική, όταν ο ΑΡΗΣ μετά από την καλύτερη εμφάνιση της σεζόν, κέρδισε μέσα στην Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο με 0-2.

Ωστόσο κάτι είχε σπάσει στις σχέσεις κάποιων οπαδών και του προπονητή. Παρότι η ομάδα πέτυχε τον στόχο της που ήταν η σωτηρία, και μάλιστα ανέβηκε βαθμολογικά στην 10η θέση, κάποιοι τον περίμεναν να κάνει κάποιο λάθος.

Αυτό έγινε στο ματς της 32ης αγωνιστικής, όταν ο ΑΡΗΣ παραχώρησε ακόμη ένα Χ εντός έδρας, αυτή τη φορά με την Καλαμάτα. Τότε ο Γιαραμπίνσκι αποδοκιμάστηκε έντονα και αυτός έβγαλε από το πορτοφόλι του ένα πεντοχίλιαρο που το ανέμισε προς την μερίδα των οπαδών. Επικράτησε παντζουρλισμός και απειλήθηκε εισβολή στον αγωνιστικό χώρο! Ο ίδιος λίγο αργότερα το αρνήθηκε, λέγοντας πως κάτι έψαχνε στο πορτοφόλι του, αλλά οι μάρτυρες ήταν πολλοί. Ο πρόεδρος Γράντας δήλωσε την υποστήριξη του στον τεχνικό, αλλά δεν προσήλθε στη συνέντευξη τύπου που έγινε για το θέμα.

Η σεζόν τελείωσε με ακόμη δύο νίκες και ο ΑΡΗΣ εκεί που κινδύνευε, βγήκε τελικά έβδομος. Ο Γιαραμπίνσκι είχε μιλήσει πολλές φορές για το μέλλον του στην ομάδα. Πίστευε πως με σωστό προγραμματισμό και καλές μεταγραφές ο ΑΡΗΣ τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστούσε.

Ωστόσο οι καιροί εκείνοι ήταν πολύ περίεργοι, διοικητικά, εξωδιοικητικά και αγωνιστικά. Το μένος που είχαν κάποιοι με έναν προπονητή που έκανε 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα στα τελευταία δέκα παιχνίδια μιας σεζόν που θεωρούνταν χαμένη, παραμένει μέχρι σήμερα ανεξήγητο. Οι συνομιλίες του με τον Γράντα τις πρώτες μέρες μετά το πέρας των αγωνιστικών υποχρεώσεων, ενώ αρχικά είχαν σαν σκοπό την ενίσχυση του ρόστερ, τελικά κατέληξαν στη μη συμφωνία των δύο πλευρών και την απομάκρυνση του τεχνικού που παραιτήθηκε και έφυγε κυριολεκτικά νύχτα! Η διοίκηση ανακοίνωσε σύντομα τον Διαμαντόπουλο σαν αντικαταστάτη του Σλοβάκου…

Το τελευταίο πράγμα που άφησε ο Γιαραμπίνσκι στη διοίκηση ήταν μια μαύρη λίστα με τους παίκτες που δεν υπολόγιζε για τη νέα σεζόν και έπρεπε να παραχωρηθούν. Επρόκειτο για πέντε ποδοσφαιριστές που άλλοι τους είχαν προσφέρει λίγα και άλλοι πολλά στον σύλλογο τα τελευταία χρόνια. Ο Γιαραμπίνσκι βέβαια σκόπευε να τους αντικαταστήσει με καλύτερους. Ωστόσο ο πρόεδρος Γράντας, όπως και ο Διαμαντόπουλος, υιοθέτησαν τη λίστα, παραμέρισαν τους παίκτες, παρότι είχαν ακόμη συμβόλαιο με τον ΑΡΗ και δημιούργησαν μία από τις πιο μαύρες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου.

Η ομάδα αποδυναμωμένη αγωνιστικά και έρμαιο στις εσωτερικές διοικητικές διαμάχες, ακολούθησε τον επαίσχυντο δρόμο του υποβιβασμού στη Β΄κατηγορία, για πρώτη και δυστυχώς όχι τελευταία φορά στην ιστορία της…

Γεγονός είναι πως ο Γιαραμπίνσκι υπήρξε ένας σοβαρός και ικανότατος τεχνικός που ήρθε στην ομάδα μας σε λάθος χρονική στιγμή. Οι συγκυρίες ήταν πολύ κακές για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο που ήθελε να αφήσει, πράγμα που η ευφυία του τον βοήθησε να το αντιληφθεί και να αποχωρήσει…

Συνέχισε την καριέρα του στην Τουρκία αλλά και στην Τσεχία και Σλοβακία, ενώ από το 2008 έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Προτεινόμενα Άρθρα