Εξομολόγηση Ερέρα στην "ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ"

από Γιώργος Γκάτος

Ο Ισπανός τεχνικός μίλησε για την αγωνιστική του φιλοσοφία, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα με τα "αποδυτήρια" και τον Ντίνο Διαμαντόπουλο, ενώ χαρακτήρισε τους οπαδούς του ΑΡΗ ως "τους καλύτερους που έχει συναντήσει στη καριέρα του".

Συνέντευξη στον ΑΛΕΞΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ

-Κόουτς συνήθως αυτός που την πληρώνει είναι ο προπονητής. Φαντάζομαι ότι αν και σου έχει ξανασυμβεί δεν παύει να μην είναι ευχάριστο.

“Υπάρχουν δυο διαφορετικές διαδικασίες για ένα διαζύγιο. Η μια να φύγει κάποιος και να το δει ως μια διαδικασία απελευθέρωσης γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά και η άλλη είναι αυτό που συνέβη με τον ΑΡΗ. Δηλαδή να είναι κάτι επώδυνο γιατί τα πράγματα μέσα στην ομάδα πήγαιναν καλά, υπήρχε αρμονία, ο κόσμος ήταν φανταστικός και όλο αυτό αφήνει μια πικρία.”

-Αισθάνεσαι ότι αφήνεις κάτι στη μέση ή ήταν κάτι που περίμενες μετά τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα;

“Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει σε κάθε προπονητή, ειδικά όταν έρχονται τέσσερις μη επιθυμητές ήττες στο πρωτάθλημα. Ήταν ήττες που ασφαλώς δεν ήθελα να συμβούν, αλλά δεν θα καθίσω ούτε να βρω δικαιολογίες, ούτε να τις αναλύσω. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και ελπίζω αυτή η αλλαγή να φέρει το καλύτερο στην ομάδα και να ακολουθήσουν τώρα τέσσερις νίκες.”

-Μέχρι την 5η αγωνιστική η ομάδα είχε τέσσερις νίκες. Τι συνέβη μετά και ήρθαν οι σερί ήττες; Έχετε βρει μια εξήγηση;

“Τα πράγματα είναι απλά. Τα τρία από αυτά τα παιχνίδια ήταν με τις καλύτερες ομάδες στο πρωτάθλημα, οπότε ήταν δύσκολο να φέρουμε κάποιο καλό αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παίξαμε καλά, προσπαθήσαμε να τους παίξουμε στα ίσια και μάλιστα στα δυο ήμασταν καλύτεροι αγωνιστικά και θα μπορούσαμε να τα έχουμε κερδίσει. Όπως μου είπε και ο προπονητής του Ολυμπιακού ο ΑΡΗΣ είναι μια ομάδα με αξιώσεις που μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα στο μέλλον και αυτή ήταν η πρόθεσή μου. Να συνεχίσει να εξελίσσεται ο ΑΡΗΣ κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.”

-Είπατε μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό ότι εφόσον ο ΑΡΗΣ συνεχίσει πάνω στην ίδια αγωνιστική φιλοσοφία θα προοδεύσει. Πιστεύετε τώρα ότι σε κάποια παιχνίδια θα μπορούσατε να ήσασταν πιο ευέλικτος ή να έχετε προσαρμόσει ανάλογα την τακτική σας;

“Πολύ πιθανό είναι ότι ακόμη και αν έκανα κάποιες αλλαγές σε παίκτες ή συστήματα το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο χωρίς να έχουμε κερδίσει σε γνώση. Με βάση την εμπειρία μου πρέπει από την αρχή να προσπαθήσεις να φτιάξεις μια ομάδα που θα μπαίνει για να κερδίσει τον αντίπαλο όσο δυνατός κι αν είναι και πάνω σε αυτό να χτίσεις.”

-Το ρωτάω γιατί υπάρχουν προπονητές που λένε ότι αν δεν μπορείς να πάρεις ένα παιχνίδι τουλάχιστον να μην το χάσεις και ο ΑΡΗΣ δεν είχε ούτε μια ισοπαλία.

“Το να μπεις στον αγωνιστικό χώρο και να έχεις μια φτωχή παρουσία δεν είναι κάτι που θα σε βοηθήσει στην πορεία. Πιο σημαντικό ήταν όσο μεγάλη ομάδα είναι άλλο τόσο να φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο με το ποδόσφαιρο που παίζει. Έχω εμπειρία κι από ομάδες που είχαν λαμπρό παρελθόν και έπεσαν κατηγορία ή κινδύνευσαν. Το πέρασα με την Θέλτα κάτι τέτοιο. Συνήθως τα πράγματα πάνε καλύτερα στο δεύτερο γύρο γιατί η ομάδα εξελίσσεται.”

-Το τελευταίο διάστημα φάνηκε να αμφιταλαντεύεστε αρκετά σε πρόσωπα και σχήματα, κυρίως μεσοαμυντικά μετά τον τραυματισμό του Βέλεθ; Προέκυψε μόνο εξαιτίας του τραυματισμού του ή αδυνατούσε να καταλήξετε σε ένα κορμό;

“Έχετε δίκιο ο Βέλεθ ήταν μια μεγάλη απώλεια γιατί η ομάδα ήταν δομημένη να βγαίνει από πίσω και δεν υπάρχει άλλος αμυντικός με τα χαρακτηριστικά του Βέλεθ. Όντως αμφιταλαντεύτηκα, προσπάθησα να βρω δυο τρόπους για να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση. Θα μπορούσα να δοκιμάσω κι άλλα αλλά δεν έχω πλέον τον χρόνο.”

-Να διευκρινίσουμε κάτι ακόμη; Υπάρχουν φήμες ότι υπήρχαν προβλήματα στα αποδυτήρια, ότι δεν είχατε τον έλεγχο πλέον. Ποια είναι η αλήθεια;

“Πάντα υπάρχουν κουτσομπολιά αλλά δεν ισχύει για τα αποδυτήρια του ΑΡΗ και λόγω εμπειρίας μπορώ να αντιληφθώ όταν κάτι δεν πάει καλά. Δεν είχα τέτοια αίσθηση. Είναι λογικό οι παίκτες που δεν παίζουν να μην είναι ευχαριστημένοι αλλά δεν είχαμε τέτοια θέματα παρότι ήμασταν ένα γκρουπ 27 ατόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι 18 παίκτες που έστειλαν μήνυμα για να με ευχαριστήσουν για τη συνεργασία και να με αποχαιρετήσουν.”

-Αισθάνεστε ότι ήσασταν δίκαιος με τους ποδοσφαιριστές. Αδικήσατε κάποιους;

“Εξ ορισμού ένας προπονητής είναι άδικος γιατί έχει πολλούς καλούς παίκτες και μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο 11. Όταν κερδίζεις ποτέ δεν αναφέρεται ποιους χρησιμοποιείς, έρχεται στην επιφάνεια όταν χάνεις.”

-Η συνεργασία σας με τον αθλητικό διευθυντή που ήρθε στην πορεία πως ήταν; Υπήρξαν στιγμές που η σχέση αυτή διαταράχθηκε;

“Ακούστηκαν πολλά για αυτή τη σχέση και θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα σε αυτή τη σχέση. Όσον αφορά την επαγγελματική της πλευρά υπήρχε σεβασμός ανάμεσά μας. Εκτός γηπέδου δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις παρότι πήγαμε για φαγητό κάποιες φορές. Ακούστηκε ότι είχαμε διαμάχη αλλά τα πάντα καλά και μέσα στα σωστά επαγγελματικά πλαίσια.”

-Όσον αφορά τις επιλογές των παικτών ήσασταν ικανοποιημένος με το υλικό που είχατε ή είχατε ζητήσει κάτι άλλο;

“Δεν θα ήθελα κάτι παραπάνω. Πιστεύω ότι αυτοί οι παίκτες είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να φέρουν εις πέρας τον στόχο της Ευρώπης. Ελπίζω ο νέος προπονητής να τα καταφέρει.”

-Παρεμβάσεις δεχθήκατε στο έργο σας; Υπήρξαν οικονομικά προβλήματα όπως γράφτηκε;

“Όχι αλλά ακόμη κι αν συνέβαινε δεν θα το επέτρεπα. Αυτή η φήμη βγήκε από τον Ισπανό δημοσιογράφο στον οποίο μίλησα. Ακόμη κι αν μου γινόταν ερώτηση για τα οικονομικά δεν θα απαντούσα γιατί είναι κάτι προσωπικό.”

-Κάνοντας την αυτοκριτική σας υπήρχε κάτι που δεν θα κάνατε, που θα το αλλάζατε;

“Πάντα κάνω την αυτοκριτική μου, είτε όταν χάνω είτε όταν κερδίζω και το κάνω καθόλη τη διάρκεια της πορείας μου. Δεν θα άλλαζα κάτι γιατί όλες οι αποφάσεις που πήρα τις θεωρούσα κατάλληλες για το εκάστοτε παιχνίδι. Φεύγω από τον ΑΡΗ με τις καλύτερες εντυπώσεις για τους φιλάθλους που είναι οι καλύτεροι ομάδας που έχω προπονήσει. Απόλαυσα το ποδόσφαιρο που έπαιζε ο ΑΡΗΣ και ωραίες στιγμές στην πόλη.”

-Πως αισθάνεστε που ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου θεωρεί άδικη την απομάκρυνσή σας;

“Ήταν οι καλύτεροι φίλαθλοί που έχω συναντήσει ποτέ και είναι μεγάλη τιμή για μένα. Και στην Ισπανία ήταν καλοί αλλά όταν κερδίζεις σε χειροκροτούν σαν να είσαι στο θέατρο και τίποτα παραπάνω. Εδώ ήταν τόσο θερμή η ατμόσφαιρα που αισθανόσουν ότι έπαιζαν μαζί σου. Ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβη κάτι τέτοιο.”

-Είχατε πει ότι ήρθατε στον ΑΡΗ για να ζήσετε κάτι το διαφορετικό; Τι σας αφήνει τελικά η ελληνική εμπειρία;

“Έμαθα πολλά πράγματα. Στην αρχή περίμενα ότι θα έρθω σε μια χώρα με διαφορετική κουλτούρα αλλά στην πορεία διαπίστωσα ότι έχουμε αρκετά κοινά. Πάντα υπάρχουν αρνητικά όμως εγώ κρατάω μόνο τα θετικά και η τελευταία εντύπωση είναι άκρως θετική.”

-Τώρα που γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα και τον ΑΡΗ, η ομάδα θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της πεντάδας;

“Δεν τις έχω δει ακόμη όλες τις ομάδες, όπως πχ τον Ατρόμητο και τον Παναθηναϊκό που είναι ψηλά. Έρχεται μια περίοδος που τα παιχνίδια θα είναι πιο εύκολα και πιστεύω ότι επειδή ο ΑΡΗΣ είναι μια καλή ομάδα θα πετύχει τον στόχο της.”

-Τώρα τι έχει το πρόγραμμα; Ξεκούραση ή γρήγορα πάλι στους πάγκους;

“Δεν έχω κάτι στο μυαλό μου. Ίσως να απολαύσω λίγο την οικογένειά μου. Φεύγω από τον ΑΡΗ με το κεφάλι ψηλά, πολύ ευγνώμων για αυτά που πέρασα σε μια μεγάλη και ιστορική ομάδα. Στην Ισπανία θα μπορούσα θα μπορούσα να βρω εύκολα ομάδα. Είχε επέλθει όμως ένας κορεσμός εκεί και για αυτό επέλεξα να έρθω στον ΑΡΗ.”

-Άρα θα ερχόσασταν και πάλι να δουλέψετε στην Ελλάδα;

“Ναι γιατί όχι, αλλά δεν μου περνάει τώρα από το μυαλό. Η αμφιβολία που προκύπτει είναι αν θα μπορούσα να βρω μια τόσο καλή ομάδα όσο ο ΑΡΗΣ για να αξίζει τον κόπο να γυρίσω.”

Προτεινόμενα Άρθρα