Ενινγκ: Η πρώτη εβδομάδα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η λειτουργία του Γερμανού τεχνικού στις προπονήσεις

Την ώρα που ο ΑΡΗΣ ετοιμάζεται για την αυριανή κρίσιμη αναμέτρηση στην Ξάνθη, ο Μίχαελ Ένινγκ κλείνει σήμερα την πρώτη του εβομάδα στην Θεσσαλονίκη. 

Εδώ και επτά μέρες ο Γερμανός τεχνικός είναι το κεντρικό πρόσωπο των “κιτρινόμαυρων”. Μία εβδομάδα… γνωριμίας του 54χρονου προπονητή με τους παίκτες και γενικότερα το νέο περιβάλλον το οποίο αποτελεί πλέον την καθημερινότητά του. 

O τρόπος με τον οποίο λειτουργεί πάντως μέχρι στιγμής, επιβεβαιώνει όσα είχε αναφέρει στο πρώτο του μίτινγκ με τους ανθρώπους της ομάδας, όπως και όσα ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τετάρτης. Οτι δηλαδή για την ωραία, παρατηρεί, μαθαίνει και παρεμβαίνει όποτε το κρίνει αυτός απαραίτητο.

Παρεμβατικός παρατηρητής… 

Κάποιοι ενδεχομένως να περίμεναν σαρωτικές αλλαγές με την παρουσία του Γερμανού στις προπονήσεις. Ο ίδιος όμως ήταν ξεκάθαρος εξ αρχής. Οτι δηλαδή δεν έχει την πρόθεση να… φορτώσει με πολλές πληροφορίες τους παίκτες και να τους “βγάλει” απότομα από το καθημερινό μοτίβο που ακολουθούν. Για αυτό άλλωστε και σε πρώτη φάση διατηρεί το 4-2-3-1, μέχρι να δει εάν θα το μονιμοποιήσει ή εάν θα επιλέξει κάποιο άλλο που θεωρεί ότι ταιριάζει καλύτερα στην ομάδα. 

Ο δικός του χρόνος… 

Αυτές τις πρώτες μέρες λοιπόν κυρίως παρατηρεί και δουλεύει για κάποια μικρά διαστήματα με την ομάδα. Συγκεκριμένα τις περισσότερες φορές παίρνει ένα δεκάλεπτο στην αρχή ή στο φινάλε της προπόνησης, εστιάζοντας εκεί που κρίνει απαραίτητο και αφήνει το υπόλοιπο πρόγραμμα στον Τόλη Τερζή το οποίο φυσικά παρακολουθεί. Συν φυσικά κάποια τετ α τετ με παίκτες, όταν το κρίνει απαραίτητο, για να δώσει κάποιες οδηγίες στα… γρήγορα ή στον πίνακα. 

Εμφαση στην ανασταλτική λειτουργία

Η άμυνα είναι ο τομέας στον οποίο εστιάζει περισσότερο, για την ώρα, ο Γερμανός. Εκεί έχει εντοπίσει αδυναμίες και δυσλειτουργία. Οχι μόνο στην τετράδα ή ατομικά αλλά και στην ανασταλτική παρουσία των παικτών ως σύνολο.

Αυτό που θα απαιτήσει σταδιακά είναι ένα συγκροτημένο pressing από όλους τους ποδοσφαιριστές. Οχι ατομικά αλλά ως σύνολο, με ένα συγκεκριμένο μοτίβο κίνησης και για συγκεκριμένα διαστήματα μέσα στο παιχνίδι. Δεν είναι εφικτό άλλωστε να γίνεται αυτό σε ένα ολόκληρο 90λεπτο, ούτε το θέλει συνεχόμενα μέχρι η ομάδα να μείνει από τρεξίματα. Ανάλογα πάντα και με το παιχνίδι. Μαζί φυσικά με την πειθαρχία στην τοποθέτηση των παικτών στα σημεία που η ομάδα αμύνεται, στοχεύοντας στην ισορροπία όλης αυτής της λειτουργίας παράλληλα με την επίθεση.

Η επίθεση στον… Τερζή

Η επίθεση από την άλλη είναι κάτι στο οποίο ο Ένινγκ δεν έχει ρίξει τόσο πολύ βάρος τις προηγούμενες ημέρες. Οχι επειδή η άμυνα του… τρώει παραπάνω χρόνο. Ο λόγος είναι η ικανοποίησή του για όσα βλέπει επιθετικά από την ομάδα μετά το ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό. Δηλαδή παραγωγή κλασσικών ευκαιριών και πολλά γκολ, υπογραμμίζοντας βέβαια την ανάγκη για μεγαλύτερη συγκέντρωση στην τελική προσπάθεια. Αφορμή για αυτό αποτέλεσε ο αγώνας με την Α.Ε.Λ. και οι πολλές χαμένες κλασσικές ευκαιρίες για την ομάδα.

Το… κλικ που του έκανε η επίθεση είναι κάτι που επίσης τόνισε εξ αρχής στους νέους του συνεργάτες, για αυτό και αφήνει στον Τερζή την ενασχόληση με αυτό το κομμάτι, προχωρώντας βέβαια σε παρεμβάσεις όποτε και εάν είναι απαραίτητο.

Προτεινόμενα Άρθρα