"Υπάρχει πολύ ταλέντο στον ΑΡΗ"

από Αντώνης Γκάτζιος

Την ώρα που θα φώτα πέφτουν στην πρώτη ομάδα του ΑΡΗ και κατά δεύτερο λόγο στα τμήματα υποδομής, οι ακαδημίες της ομάδας έχουν κάνει και αυτές το δικό τους ξεκίνημα στη φετινή σεζόν. Πιο αθόρυβα, αλλά με πολύ δουλειά.

Δεκάδες παιδιά έχουν φορέσει τα «κιτρινόμαυρά» τους και έχουν ριχτεί στη «μάχη» των πρωταθλημάτων της Ε.Π.Σ.Μ., με στόχο τη διάκριση, αλλά πρωτίστως τη γαλούχησή τους ποδοσφαιρικά, ώστε σε βάθος χρόνου να φανεί ποια από αυτά είναι σε θέση να φτάσουν ακόμα και μέχρι την πρώτη ομάδα.

Ταλέντο, πάντως, υπάρχει και μάλιστα αρκετό, όπως τονίζει ο Νίκος Παπαδόπουλος στην εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» Ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών μιλάει για το ξεκίνημα της nouvelle vauge του ΑΡΗ, υπογραμμίζει τί είναι αυτό που χρειάζονται πάνω απ’ όλα οι ακαδημίες και παράλληλα κάνει το σχόλιο του για την πρώτη ομάδα και την πολυσυζητημένη θέση του τερματοφύλακα ως… ειδικός.

«Περιθώρια βελτίωσης»

-Νέα χρονιά, πολλή δουλειά και σ’ ένα κομμάτι στο οποίο έχετε μεγάλη εμπειρία…
«Ξεκινήσαμε και φέτος την προσπάθεια μας με πολύ όρεξη και αρκετή δουλειά. Έχουμε δέκα τμήματα που διαχειριζόμαστε, τα οποία διαθέτουν από δύο ομάδες. Μιλάμε για έναν αριθμό 160 παιδιών που αγωνίζονται αυτή την στιγμή στον ΑΡΗ. Σίγουρα θα θέλαμε να είναι μεγαλύτερος, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικός όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία των ακαδημιών και βάσει των εγκαταστάσεων που είναι διαθέσιμες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ως ΑΡΗΣ δεν έχουμε το δικό μας χώρο».

-Πόσο μεγάλος είναι ο βαθμός δυσκολίας για έναν τεχνικό διευθυντή ακαδημιών, ώστε να επιλέξει τη φιλοσοφία που θα ακολουθήσουν τόσα πολλά τμήματα;
«Ο βαθμός δυσκολίας υπάρχει, αλλά μειώνεται επιλέγοντας καλούς προπονητές. Άνθρωποι που είναι χρόνια στον χώρο. Έχουν γνώση πάνω στο ποδόσφαιρο και παράλληλα μπορούν να έχουν το ρόλο του παιδαγωγού. Για αυτό επιλέξαμε προπονητές, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ ή έχουν κάποιο πτυχίο UEFA».

-Ο ΑΡΗΣ είναι παραδοσιακά μια ομάδα που διαθέτει ταλέντο. Αλλά τι είναι αυτό που του λείπει για να το αναδείξει;
«Φυσικά και υπάρχει ταλέντο. Αυτό που λείπει είναι η σύνδεση με την πρώτη ομάδα. Φανταστείτε ένα παιδί που φτάνει στην Κ 19 και έρχεται η ώρα της πρώτης ομάδας. Υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο είναι δύσκολο. Ένας παίκτης πρέπει να ενσωματώνεται σιγά-σιγά και με προγραμματισμό σε αυτό το επίπεδο. Ίσως να μην υπάρχει υπομονή σε κάποιες περιπτώσεις. Πρέπει, όμως, να αλλάξει αυτό όταν ξέρουμε ότι κάποιος παίκτης έχει τις προϋποθέσεις. Αυτό βέβαια έχει να κάνει γενικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις διοικήσεις των ομάδων. Για να επιστρέψω στον ΑΡΗ, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε αυτό το κομμάτι, όπως και στη γενικότερη λειτουργία μας. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τα μεγαλύτερα τμήματα και το θέμα είναι να γίνει θεσμικά. Να υπάρχει ένας άνθρωπος από την ΠΑΕ, ο οποίος θα ενημερώνεται όσον αφορά την εξέλιξη των παιδιών».

-Σε αυτό το πλαίσιο μήπως θα έχετε κάποια συνάντηση με τον Άγγελο Χαριστέα;
«Δεν είναι μακριά μια συνάντηση με τον Άγγελο. Απλά αυτήν την περίοδο ασχολείται φυσιολογικά περισσότερο με την πρώτη ομάδα και την έλευση του νέου προπονητή. Είναι άλλωστε ένας δικός μας άνθρωπος, ένα παιδί του ΑΡΗ που θέλει να ρίξει μεγάλο βάρος στην ανάδειξη νέων παικτών».

«Μπήκε απότομα ο Έμαν»

-Για να πάμε λίγο στην πρώτη ομάδα και στη θέση που ειδικεύεστε. Πολύ κουβέντα για την επιλογή να μην αποκτηθεί άλλος τερματοφύλακας το καλοκαίρι…
«Ήταν μία επιλογή της ομάδας. Εκ των υστέρων μπορούμε να κάνουμε τους προφήτες. Είναι θέμα προγραμματισμού. Εξάλλου ο Έμαν είναι ταλαντούχος τερματοφύλακας. Έχει τα προσόντα απλά έπεσε όλο το βάρος πάνω του. Ο τρόπος που μπήκε στην ομάδα δεν ήταν ο ιδανικός. Έγινε κάπως απότομα. Και μιλάμε για μια θέση που είναι αρκετά… μοναχική και το λάθος του τερματοφύλακα φαίνεται περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου παίκτη».

-Είστε αισιόδοξος για τη συνέχεια της χρονιάς;
«Η ομάδα έχει την ποιότητα και το ταλέντο, ώστε να βρει το δρόμο της. Δεν είμαι άνθρωπος που θα κρίνει νωρίς για σωστά και λάθη. Βλέπω έναν ΑΡΗ που διαθέτει την ποιότητα και τη δυναμική να μπει στα πλέι οφ».

Προτεινόμενα Άρθρα