Μια "Σίτι" σε κάθε ήπειρο

από AllAboutARIS

Το City Football Group (CFG), ο μεγάλος ποδοσφαιρικός όμιλος που ελέγχει τη Μάντσεστερ Σίτι αλλά και τις Νιού Γιορκ Σίτι και Μέλμπουρν Σίτι (και ποσοστό της ιαπωνικής Γιοκοχάμα Μαρίνος), σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία του και στην ραγδαίως αναπτυσσόμενη Κινεζική Σούπερ Λιγκ.

Ο απώτερος επιχειρηματικός στόχος των Αράβων ιδιοκτητών του CFG είναι να επεκταθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το δίκτυο των ομάδων τους να αποτελείται από μία «Σίτι» σε κάθε ήπειρο. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν μοναδικές εμπορικές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα θα ενισχύουν τη δύναμη και την «ταυτότητα» της «ναυαρχίδας» του ομίλου, της ομάδας του Μάντσεστερ.

Σε αυτό τους το πλάνο, η Κίνα είναι ο λογικός επόμενος προορισμός. Η Κινεζική Σούπερ Λιγκ το τελευταίο διάστημα βιώνει μία οικονομική «έκρηξη», με τους συλλόγους να ξοδεύουν συνολικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν σπουδαίους (αλλά όχι σε καθοδική πορεία και μεγάλης ηλικίας) ποδοσφαιριστές από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Με λίγα λόγια, στην Κίνα έχει παρθεί η απόφαση η χώρα να γίνει μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη.

Εδώ και μερικούς μήνες το CFG έχε αποκτήσει άμεση σχέση με την Κίνα, ύστερα από την αγορά του 13% των μετοχών του από κινεζική κοινοπραξία έναντι 400 εκατ. δολαρίων.Αυτό σημαίνει πως η μετάβαση στην κινεζική αγορά θα γίνει πολύ πιο εύκολα, αφού οι νέοι μέτοχοι γνωρίζουν τα «κατατόπια». Το «Σαγκάη Σίτι» ακούγεται τον τελευταίο καιρό ως το πιθανότερο όνομα της νέας ομάδας, αν και στην πραγματικότητα ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το σε ποια πόλη της Κίνας θα γίνει η επένδυση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Μάντσεστερ Σίτι είναι από τους αγγλικούς συλλόγους που έχουν απαντήσει θετικά στο κάλεσμα των Κινέζων για βοήθεια όσον αφορά τη διοίκηση στο ποδόσφαιρο, την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ομάδων και της βελτίωσης του προϊόντος.

Προτεινόμενα Άρθρα