Δώδεκα φιλικά, δώδεκα συμπεράσματα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο απολογισμός του ΑΡΗ των φιλικών αγώνων

Ο κύβος ερρίφθη. Οχι για το πρωτάθλημα φυσικά το οποίο μπορεί να ξεκινήσει όταν θα ξεκινήσουμε να κατεβάζουμε τα… Χριστουγεννιάτικα. Την άλλη εβδομάδα όμως αρχίζει το Κύπελλο και ο ΑΡΗΣ ετοιμάζεται για το πρώτο επίσημο φετινό του παιχνίδι.

Επειτα από μεγάλη αναμονή και πέντε μήνες μετά το φινάλε της περσινής σεζόν, οι «κιτρινόμαυροι» ετοιμάζονται να «ριχτούν» σε μία διοργάνωση που ναι μεν δεν αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο τους, αλλά θέλουν να πάνε μακριά. Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό. Τι έκαναν όμως όλο το προηγούμενο διάστημα;

Από τις 7 Αυγούστου μέχρι και το περασμένο Σάββατο, ο ΑΡΗΣ έδωσε στο σύνολο δώδεκα φιλικά. Αλλα με αντιπάλους υψηλού επιπέδου, άλλα με ομάδες κατώτερης δυναμικότητας, που όμως του έβαλαν δύσκολα. Παιχνίδια από τα οποία βγήκαν κάποια συμπεράσματα και άλλα που δεν προσφέρονταν για κάτι τέτοιο, αφού από ένα σημείο και μετά απέκτησαν χαρακτήρα… αγγαρείας.
Από τα δώδεκα αυτά φιλικά, το AllAboutARIS συγκέντρωσε δώδεκα δικά του συμπεράσματα, θετικά και αρνητικά, και τα παρουσιάζει.

Από άμυνα… καλά πάει

Πολλοί παραπλανήθηκαν από τα τέσσερα γκολ που δέχθηκε ο ΑΡΗΣ από τη Λαμία. Πρόκειται όμως για εκείνα τα αποτελέσματα που έρχονται μία στο εκατομμύριο. Οι «κιτρινόμαυροι» ακόμα και αν όταν δεν είχαν καλύψει τα κενά στα μετόπισθεν, έδειξαν ότι διαθέτουν μία καλή αμυντική λειτουργία. Μπορεί να δέχθηκαν γκολ σχεδόν σε όλα τα φιλικά που έδωσαν, αλλά από τη μία τα περισσότερα ήταν… φθηνά και γενικότερα οι αντίπαλοι τους δημιούργησαν λίγες ευκαιρίες.

Κάτι του λείπει στο κέντρο

Εκεί ίσως να υπάρχει και το μοναδικό κενό στο ρόστερ. Η ομάδα έχει αρκετούς επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές, όχι όμως ένα ακόμη «6άρι» για να αποτελεί την εναλλακτική του ενδεκαδάτου Ρόβα. Ο Αντρέου μέχρι στιγμής δεν πείθει, ο Τζανακάκης ίσως κληθεί κάποια στιγμή να προωθηθεί στα χαφ και ο Αναστόπουλος ίσως να αρχίσει να ψάχνει τον δημιουργικό χαφ που θα… κουμπώσει δίπλα στον 32χρονο μέσο.

Πρόβλημα στο γκολ

Πάμε μπροστά, όπου δόξα τω Θεώ ποιότητα υπάρχει και περισσεύει. Ο Νίκος Αναστόπουλος έχει να διαχειριστεί ίσως τους πιο ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς που είχε στην προπονητική του καριέρα, αλλά ακόμα το γκολ δεν έρχεται εύκολα. Ο ΑΡΗΣ δημιουργεί δύσκολα ευκαιρίες και αποτέλεσμα αυτού είναι να μην σκοράρει με τη συχνότητα που θα ήθελε.

Δώστου χώρο

Από αυτόν ο ΑΡΗΣ δεν βρήκε πολύ στα φιλικά που έδωσε, παρά μόνο απέναντι σε ομάδες Super League. Κλασσικό παράδειγμα είναι ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό, όταν ο ΑΡΗΣ ήταν ανώτερος μέσα στο γήπεδο και σε κάθε επίθεση του, έβαλε δύσκολα στην άμυνα των «πράσινων».

Δεν τα παρατάει

Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που έχει δώσει ο Νίκος Αναστόπουλος στον ΑΡΗ, είναι να παλεύει κάθε αγώνα. Ασχετα αν τα καταφέρνει στο τέλος ή όχι. Απέναντι σε Κέρκυρα, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Λαμία (εντός), ο ΑΡΗΣ έμεινε πίσω στο σκορ. Δεν το έβαλε κάτω όμως, αντέδρασε και βρήκε το δρόμος στα δίχτυα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πλειοψηφία των γκολ της ομάδας έχει έρθει σε δεύτερα ημίχρονα, κάτι που δείχνει ότι δεν κατεβάζει εύκολα στροφές όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Πίεση παντού

Ακόμη ένα από τα «θέλω» του Αναστόπουλου, είναι η πίεση. Η πίεση όμως από την πρώτη στιγμή που θα χαθεί η μπάλα ψηλά. Ενα ασφυκτικό πρέσινγκ με παγίδες προκειμένου να γίνει το λάθος από τον αντίπαλο ή να μην βρει τους χώρους για να βγει μπροστά.

Βάθος πάγκου

Η ποιότητα του ρόστερ μπορεί να μην έχει φανεί μέχρι στιγμής στην γενική εικόνα της ομάδας, φαίνεται όμως στις επιλογές που υπάρχουν. Ο Αναστόπουλος έχει την πολυτέλεια να βγάζει παίκτες και να βάζει άλλους ίσης ή και μεγαλύτερης αξίας. Ενα βάθος πάγκου που θα φανεί αρκετά χρήσιμο από τη στιγμή που για ένα διάστημα η ομάδα θα δίνει ακόμη και τρία παιχνίδια στην εβδομάδα, λόγω των εμβόλιμων αγωνιστικών.

Τα δύο συστήματα

Από πέρυσι ο Νίκος Αναστόπουλος έχει δείξει μία προτίμηση στο 4-2-3-1. Οι περισσότερες επιλογές που έχει όμως φέτος στα χέρια του, του δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξει τον σχηματισμό της ομάδας στο πιο επιθετικό 4-3-3 με δύο εσωτερικούς χαφ. Το έχει δοκιμάσει κατά καιρούς και λογικά θα το δούμε περισσότερο μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου ο ΑΡΗΣ θα προσπαθήσει και πρέπει να παίξει πιο επιθετικά.

Παίκτες… πολυεργαλεία

Ο ΑΡΗΣ το καλοκαίρι δεν προσέθεσε στο ρόστερ του μόνο ποδοσφαιριστές με ποιότητα, αλλά και την ικανότητα να αγωνιστούν σε παραπάνω από μία ή και δύο θέσεις. Κλασσικά παραδείγματα οι Τζανακάκης, Ανάκογλου, Ιλιτς, Μιλούνοβιτς και Καράμπελας. Στοιχείο που θα χρησιμεύσει στα συνεχόμενα παιχνίδια ή αν υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών.

Ομάδα με προσωπικότητες

Πέρυσι ήταν μετρημένες. Φέτος όμως τις λες και αρκετές. Παίκτες όπως οι Τζεμπούρ, Τάτος, Ιλιτς, Μπουγκέρα, Καράμπελας, Διούδης, μπορούν να αποτελέσουν ηγετικές φιγούρες εντός και εκτός γηπέδου, έχοντας την ικανότητα να κάνουν τη διαφορά σε ένα ματς. Ακόμη και αν δεν βρίσκονται στην καλύτερη μέρα τους.

Ο ακούραστος Ιντζίδης

Τον λες και… βιονικό. Αν εξαιρέσουμε το φιλικό με την Κ-19, έχει παίξει σε όλα τα υπόλοιπα για 90 λεπτά. Από τους πιο σταθερούς παίκτες του ρόστερ, που χαίρει της εμπιστοσύνης του Αναστόπουλου

Κάποιοι «ψάχνονται» ακόμα

Υπάρχουν και εκείνοι οι ποδοσφαιριστές που ο ερχομός τους ήταν ηχηρός, μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν βρει τα πατήματα τους. Ιλιτς, Μιλούνοβιτς και Αντρέου είναι τρία κλασσικά παράδειγμα παικτών που ακόμα «ψάχνονται» και σίγουρα η τεχνική ηγεσία περιμένει πολλά περισσότερα από αυτούς στα επίσημα παιχνίδια.

Προτεινόμενα Άρθρα