Ο ΑΡΗΣ… τρέχει και υπάρχει εξήγηση!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Στο ποδόσφαιρο, όλοι καλώς ή κακώς, δίνουν πρώτα σημασία στο αποτέλεσμα. Είτε λέγονται Ελληνες, είτε Αγγλοι, είτε Ισπανοί. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπαίνουν στη διαδικασία να εμβαθύνουν και να δουν τι ακριβώς γίνεται πίσω από τη νίκη, την ισοπαλία ή την ήττα που θα έρθει για την ομάδα τους.

Στον ΑΡΗ για παράδειγμα, την τελευταία εβδομάδα όλοι έχουν μείνει στο γεγονός ότι η ομάδα έφερε μία ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης και πέτυχε μία ευρεία νίκη απέναντι στην Καλλονή. Δεν ήταν πολλοί όμως παρά μόνο λίγοι, εκείνοι που κράτησαν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Ένα σημείο αναφοράς που δεν εντοπίζεται μόνο στα δύο τελευταία παιχνίδια, αλλά σε όλα όσα έχει δώσει η ομάδα. Επίσημα ή φιλικά. Μία μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια που έχει να κάνει με τη φυσική κατάσταση των παικτών και ήρθε στην επιφάνεια μέσα από την ουσία του ποδοσφαίρου, που δεν είναι άλλη από τα γκολ.

Κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης και Καλλονή, ο ΑΡΗΣ σημείωσε συνολικά οκτώ γκολ. Ναι, εντάξει, η ομάδα ήταν παραγωγική, είχε καλύτερη κυκλοφορία και καλύτερα τελειώματα Σημασία όμως έχει το χρονικό διάστημα που τα πέτυχε. Και αυτό διότι έξι εξ αυτών ήρθαν μετά το 70′. Για κάποιους μπορεί να αποτελεί σύμπτωση. Όχι όμως για την ομάδα του ΑΡΗ. 

Στα περισσότερα παιχνίδια -αν όχι σε όλα-  που έχει δώσει η ομάδα, παρατηρείται κάτι που μόνο αποτέλεσμα σύμπτωσης δεν είναι. Ότι δηλαδή ο ΑΡΗΣ καταφέρνει και παίζει σε υψηλούς ρυθμούς , με συνεχόμενη πίεση στον αντίπαλο και γρήγορες επιστροφές. Την ώρα που ακόμα και ομάδες της Super League αρχίζουν να μένουν από δυνάμεις όσο περνάει η ώρα μέσα στον αγώνα.

«Αυτή τη στιγμή ο ΑΡΗΣ είναι η καλύτερη ομάδας της Football League σε ότι αδορά το κομμάτι της φυσικής κατάστασης, υπερτερώντας μάλιστα και των περισσότερων ομάδων στη Super League», ήταν κάποια από τα λόγια του Θανάση Μουρτζιάπη στο AllAboutARIS. 

Ο εργοφυσιολόγος που συνεργάζεται με τον ΑΡΗ, με θητεία σε αρκετές ελληνικές ομάδες της Super League αλλά και στο εξωτερικό με την ουγγρική Ντέμπρετσεν, θεωρείται από τους κορυφαίους του είδους του στην Ελλάδα, κατέχοντας Διδακτορική Διατριβή στην Εγοφυσιολογία, και είναι Μεταδιδάκτωρ στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης, επίσης είναι Ερευνητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Και φυσικά είναι ο βασικός υπεύθυνος που ο ΑΡΗΣ παρουσιάζει αυτή την τρομερή και εξελισσόμενη φυσική κατάσταση.

Αν και μακριά, με τον δικό σας τρόπο είστε πάντα στις προπονήσεις.

«Στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνω περίπου κάθε δύο εβδομάδες. Στέλνω όμως το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθεί η ομάδα, κάθε μέρα ξεχωριστά. Καθορίζοντας (Την ένταση, τον όγκο της προπόνησης την διάρκεια και τα διαλείμματα) και γενικότερα την δοσολογία της προπόνησης. Κάθε μέρα γίνεται και κάτι διαφορετικό. Οποιαδήποτε προπόνηση θέλει ο κόουτς, φροντίζω να την στέλνω φιλτραρισμένη με τα στοιχεία της επιστήμης».

Πως καταρτίζεται το πρόγραμμα της κάθε προπόνησης;

«Η προπόνηση χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Τη φυσική κατάσταση και την τεχνικοτακτική κατάσταση της ομάδας, καθώς και η ανάπτυξη με την στρατηγική της. Το δικό μου κομμάτι είναι ανάλογα σε ότι αφορά τη δύναμη, την ταχύτητα, την ταχυδύναμη το αερόβιο ή αναερόβιο που σχετίζονται με τον προγραμματισμό του εβδομαδιαίου μικρόκυλο. Τώρα κάθε 12 εβδομάδες κάνουμε εργομετρικές και αιματολογικές εξετάσεις, μέσα από τις οποίες μπορούμε να διαγνώσουμε και να και ελέγχουμε την πορεία της ομάδας. Να δούμε αν οι επιβαρύνσεις που έχουμε προγραμματιστεί-σχεδιαστεί και εφαρμόσει, έχουν τα θεμιτά αποτέλεσμα».

Αυτή τη στιγμή πάντως, η ομάδα δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση…

«Αυτό φαίνεται και στο γήπεδο. Είμαστε στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσαμε αυτή τη χρονική περίοδο. Φανταστική!  Η ομάδα προχωράει βάσει οργανωμένου προγράμματος και με τις αρχές της επιστήμης και καλώς εχόντων των πραγμάτων η εικόνα της όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, θα είναι ίδια μέχρι το τέλος του 2ου γύρου».

Αν αφήσουμε όμως στην άκρη τη φυσική κατάσταση, στο ποδόσφαιρο εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα…

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι μερικές φορές το αποτέλεσμα είναι ο πλασματικός δείκτης για την απόδοση μιας ομάδας. Η εικόνα της και τα πράγματα που θα βγάλει μέσα στο γήπεδο, είναι σύνολο πολλών στοιχείων. Και αν το τελικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό, αλλοιώνει και την εικόνα της κάποιες φορές. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως, γηπεδικές συνθήκες, καιρικές συνθήκες, η διαιτησία, και άλλα. Οσοι κρίνουν μία ομάδα, δεν πρέπει να βιάζονται και οφείλουν να το κάνουν με μεγάλη προσοχή».

Δηλαδή;

«Άλλο παίζω μπάλα και άλλο παίζω ποδόσφαιρο. Μιλάμε για δύο διαφορετικές έννοιες. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλές επιστημονικές ειδικότητες. Οι φίλαθλοι μπορούν να παίζουν μπάλα, Εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο Περικλείει, αρχές, στόχους και κίνητρα. Κίνητρα που ξεχωρίζονται σε ηθικά και οικονομικά. Απλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο βλέπουμε ότι λίγες ομάδες στελεχώνονται με σοβαρό επιστημονικό προσωπικό. Σε μία σωστά δομημένη ομάδα, ο προπονητής είναι ο διαχειριστής που ασχολείται με την τακτική, την στρατηγική και τη ψυχολογία. Το επιτελείο του, ασχολείται με όλα τα υπόλοιπα ».

Πως λοιπόν ο ΑΡΗΣ παρουσιάζει αυτή την εικόνα;

«Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν μιλάμε για περίοδο φόρμας. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει κοιλιά ή φόρμα όπως συνηθίζουν να λένε αρκετοί. Αυτό στο οποίο στοχεύουμε, είναι η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ που πηγάζει από τον εβδομαδιαίο μικρόκυκλο. Η φυσική κατάσταση και η προπόνηση υψηλών επιδόσεων σταματάει στη μεταβατική περίοδο. Δηλαδή έχουμε τον ετήσιο προγραμματισμό που τον χωρίζουμε σε ενότητες(κύκλους). Η μία ενότητα είναι της προετοιμασίας που ονομάζεται και προαγωνιστική που διαρκεί περίπου 12 εβδομάδες. Η δεύτερη ενότητα είναι εκείνη της μεγιστοποίησης και σταθεροποίησης της απόδοσης, που αντιστοιχεί σε μία περίοδο μέχρι τα μέσα Φλεβάρη ή στο τελείωμα του Α΄ γύρου. Μετά υπάρχει η τρίτη ενότητα της ο κύκλος της συντήρησης, που αντιστοιχεί στο Β΄ γύρο του πρωταθλήματος. Η τελευταία είναι η μεταβατική περίοδος που διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες.

Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι δεν μιλάμε μόνο για προπόνηση. Πολύ σημαντικό είναι το είδος της και οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν μέσα από αυτήν. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι τα ενεργειακά αποθέματα (μυϊκό γλυκογόνο) των παικτών που με ειδική προπόνηση μπορούν να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό, ελάχιστος χρόνος προπόνησης είναι αυτός των έξι μηνών για να μπορέσουμε να φθάσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα». 

Ο ΑΡΗΣ σε ποιο στάδιο βρίσκεται τώρα;

«Στον δεύτερο κύκλο σε εκείνο της μεγιστοποίησης και της σταθεροποίησης της απόδοσης. Το ποδόσφαιρο για τον ΑΡΗ, τώρα ξεκινάει. Για να βρει μία ομάδα αγωνιστικό ρυθμό, πρέπει να έχει συνεχόμενα παιχνίδια. Για τις καλά προπονημένες ομάδες όπως ο ΑΡΗΣ, οι διακοπές του πρωταθλήματος και οι αναβολές, αποτελούν τροχοπέδη. Δεν μπορεί να βρει τον σωστό αγωνιστικό ρυθμό. Από εδώ και πέρα αν δεν υπάρξουν άλλες διακοπές θα βλέπουμε πάντα έναν ΑΡΗ ανταγωνιστικό και σε αυτούς τους ρυθμούς».

Η υψηλή ένταση όμως, δεν εγκυμονεί και κίνδυνο για τραυματισμούς; 

«Μία σωστά οργανωμένη και προγραμματισμένη προπόνηση δεν εγκυμονεί κινδύνους όταν τηρούνται οι βασικές αρχές της προπονητικής».

Αρα πάμε κατά συνέπεια στη λύση του ροτέισον…

«Το ροτέισον το χρησιμοποιούν οι ξένες ομάδες. Στην Ελλάδα έχουμε παρεξηγήσει την ακριβή έννοια του ροτέισον. Οι ομάδες που παίζουν 80 παιχνίδια τον χρόνο στην Ευρώπη, ζητούν φόρμα στα ημιτελικά και τα τελικά του Champions League για παράδειγμα. Και παρόλο που έχουν 2-3 παίκτες σε κάθε θέση, τους φορμάρουν για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα (μία θέση στον τελικό ή ακόμη και τη κατάκτηση του τίτλου). Το ροτέισον δεν είναι ξεκούραση. Ο παίκτης φορμάρεται μέσα από προπόνηση υψηλής έντασης, γιατί όπως γνωρίζουν οι ειδικοί η υψηλή ένταση φορμάρει γρήγορα τον αθλητή σε συνδυασμό με τον όγκο προπόνησης και η διάρκεια της φόρμας κρατάει μόνο 4-6 εβδομάδες». 

Αρα για τον ΑΡΗ ως γενικό συμπέρασμα, τι μπορούμε να πούμε;

«Ο ΑΡΗΣ αυτή τη στιγμή είναι η ομάδα η οποία βαδίζει σε σωστούς προγραμματισμούς κάτω από την επίβλεψη της επιστήμης και εχει έναν πολύ καλό προπονητή . Το μόνο που χρειάζεται είναι επιμονή και υπομονή.  Πριν τελειώσει το πρωτάθλημα δεν μπορούμε να βγάλουμε πρωταθλητή. Δεν παίζουμε 30 αγώνες μαζί. Κάθε μικρόκυλος που αντιστοιχεί σε μια εβδομάδα και επικεντρώνεται σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Και όχι σε 30».

Προτεινόμενα Άρθρα