Στρατιώτης και ρέκορντμαν

από Γιώργος Γκάτος

Σαν πιστός στρατιώτης του συλλόγου, ο Γιώργος Φοιρός αγωνίστηκε στον ΑΡΗ για 12 χρόνια, ενώ επέστρεψε στον πάγκο των "Κίτρινων" για τέσσερις θητείες

Ο Γιώργος Φοιρός βρίσκεται στο “πάνθεον” των αμυντικών που φόρεσαν την φανέλα του ΑΡΗ. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των “Κίτρινων” ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας για μια δωδεκαετία και συγκεκριμένα από το 1971 ως το 1983. Όμως, η ιστορία του δεν τελειώνει εκεί, καθώς επέστρεψε ξανά (και ξανά) στον σύλλογο από διαφορετικά πόστα, ενώ διατηρεί ακόμη μερικά ατομικά ρεκόρ.

Ο ΑΡΗΣ, ο Ηρακλής και τα… δύο υπογεγραμένα δελτία

Πίσω στο 1971, ο 17χρονος Γιώργος Φοιρός, τελείωνε το σχολείο και κοιτούσε το μέλλον του, το οποίο ήταν συνυφασμένο με τον αθλητισμό. Όντας από τον Εύοσμο, αγωνιζόταν με τη φανέλα του Αγροτικού Αστέρα και τα πρώτα δείγματα γραφής είχαν φανεί, αφού ο Κλεάνθης Βικελίδης τον κάλεσε στην προεθνική παίδων. Ήταν ο ίδιος που τον έφερε στον ΑΡΗ, αλλά τα πράγματα δεν ήταν “ρόδινα”. Λίγο καιρό μετά και κατά την διάρκεια των εξετάσεων του για εισαγωγή στη Γυμναστική ακαδημία, έγινε αντιληπτός από τους ανθρώπους του Ηρακλή. Ο Γιώργος Φοιρός αγωνίστηκε για ένα διάστημα στο τμήμα βόλεϊ των “Κυανόλευκων” και έτσι δεν ήταν άγνωστος στον σύλλογο. Ο ίδιος υπέγραψε εκ νέου συμβόλαιο, αυτή τη φορά με τον Ηρακλή. Με περιπέτεια, με την… βοήθεια των ανθρώπων του ΑΡΗ και με τιμωρία λίγων μηνών για διπλή υπογραφή, ήταν έτοιμος να φορέσει την φανέλα του ΑΡΗ.

Η πορεία του στον ΑΡΗ και το μπαράζ στον Βόλο

Δεν άργησε να γίνει μέλος της ομάδας. Το νεαρό της ηλικίας του δεν ήταν εμπόδιο, καθώς ο δυναμισμός του ως κεντρικός αμυντικός και η ανανέωση που πραγματοποιήθηκε στην ομάδα λίγα χρόνια μετά τον νικηφόρο τελικό του 1970, του έδωσαν θέση βασικού… και αντικατάστατου, αρχικά δίπλα στον Άγγελο Σπυρίδων. Μάλιστα, από το 1973 με τον ερχομό του Γιάννη Βένου στον ΑΡΗ, αποτέλεσαν ένα από τα καλύτερα κεντρικά δίδυμα στην ιστορία της ομάδας και του Ελληνικού πρωταθλήματος. Ως το 1983 μέτρησε 303 συμμετοχές με την φανέλα του Θεού του Πολέμου, με σημαντικότερες στιγμές την πορεία των “Κίτρινων” στην Ευρώπη αλλά και το μπαράζ του Βόλου, που ήταν η αρχή του τέλους εκείνης της ομάδας. To 1983 οι δύο πλευρές δεν βρήκαν την χρυσή τομή για την ανανέωση του συμβολαίου του και ο Γιώργος Φοιρός μετακινήθηκε στον Ηρακλή με… 12 χρόνια καθυστέρηση, όπου δύο χρόνια αργότερα έκλεισε την καριέρα του.

Ρεκόρ με την φανέλας της Εθνικής

Ο Γιώργος Φοιρός κρατάει μέχρι σήμερα το ρεκόρ συμμετοχών για ποδοσφαιριστή του ΑΡΗ στην Εθνική Ελλάδας. Από το 1974 ως το 1982, ο πρώην ποδοσφαιριστής και μετέπειτα τεχνικός του ΑΡΗ, σημείωσε 52 εμφανίσεις με την “γαλανόλευκη” φανέλα. Κορυφαία στιγμή η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στη τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης -μετέπειτα EURO- στην Ιταλία, το 1980. Μαζί με τους Ντίνο Κούη και Στέλιο Παπαφλωράτο, εκπροσώπησαν τον ΑΡΗ στην Εθνική ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια.

Στον ΑΡΗ… από διαφορετικά πόστα

Ο Γιώργος Φοιρός δεν ταύτησε την παρουσία του στον ΑΡΗ μόνο ως κεντρικός αμυντικός. Τα 254 παιχνίδια ως προπονητής σε -συνολικά- 10 σεζόν και 4 θητείες, διατηρούν τον τίτλο του “ρέκορντμαν” συμμετοχών στην άκρη του πάγκου μέχρι και σήμερα. Πρώτη του και μακροβιότερη θητεία, την τετραετία 1992-1996, όπου ο ΑΡΗΣ βγήκε από ένα “τέλμα” και επέστρεψε στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη σεζόν 1994-95, αφού η ομάδα του Έλληνα τεχνικού τερμάτησε 4η, ενώ μέσα στη σεζόν είχε τρέξει ένα σερί 14 αήττητων αγώνων.

Λίγα χρόνια αργότερα (1997), επιστρέφει άρον-άρον στον σύλλογο προκειμένου να επαναφέρει τους “Κίτρινους” στη μεγάλη κατηγορία, όπως και έκανε. Το 2003 ανέλαβε ξανά τον ΑΡΗ, το οποίον οδήγησε μετά από 33 χρόνια σε τελικό κυπέλλου, με αρνητικό αποτέλεσμα. Για ακόμη μια φορά, ο Γιώργος Φοιρός με νίκη επί του Ηρακλή την τελευταία αγωνιστική, “έβγαλε” την ομάδα στην Ευρώπη και στη συνέχεια αποχώρησε, αφού υπήρχε κόντρα με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας.

Τέταρτη και τελευταία θητεία στον ΑΡΗ, το 2014, όπου αρχικά ανέλαβε την ομάδα ως τεχνικός διευθυντής στα μέσα της περιόδου, αλλά κάθισε στην άκρη του πάγκου μετά το “πικρό” ποτήρι του υποβιβασμού για τα τελευταία παιχνίδια της χρονιάς.

Προτεινόμενα Άρθρα