Εσοδα μαμούθ

από AllAboutARIS

Το NFL, η επαγγελματική Λίγκα του αμερικάνικου φούτμπολ, κατέγραψε έσοδα – ρεκόρ, την περασμένη σεζόν, τα οποία έφτασαν στο αστρονομικό ποσό των 6 δισ. δολαρίων (4,4 δισ. ευρώ). Από 187,7 εκατ., λαμβάνουν όλες οι ομάδες!

Το άγνωστο σε εμάς άθλημα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό φαίνεται από τα τεράστια έσοδα που έχει η Λίγκα από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, από τις χορηγικές συμφωνίες και άλλες πολλές εμπορικές δραστηριότητες.
Το ότι τα έσοδα της περασμένης σεζόν ήταν 6 δισ. δολάρια αποκαλύφθηκε εχθές, όταν ανακοινώθηκε ο οικονομικός απολογισμός της ομάδας Γκριν Μπέι Πάκερς. Είναι η μοναδική ομάδα που ανακοινώνει δημόσια και λεπτομερώς τα οικονομικά της, αφού είναι ο μόνος αθλητικός επαγγελματικός οργανισμός στις ΗΠΑ και ένας από τους ελάχιστους στο κορυφαίο επίπεδο της αθλητικής βιομηχανίας που δεν έχει συγκεκριμένο ιδιοκτήτη (φυσικό πρόσωπο, εταιρεία, κοινοπραξία) αλλά ανήκει στους πολίτες της περιοχής Γκριν Μπέι της πολιτείας του Ουισκόνσιν. Θεωρείται μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με την ιδιοκτησία της να μοιράζεται στους περισσότερους από 360.000 μετόχους της «λαϊκής βάσης» που την ελέγχει (κάτι παρόμοιο με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ).

Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, το οικονομικό τμήμα της ομάδας είναι υποχρεωμένο να ανακοινώνει με κάθε λεπτομέρεια τα οικονομικά της πεπραγμένα. Έτσι όταν εχθές ανακοίνωσε πως τα λεγόμενα «εθνικά έσοδα», τα χρήματα δηλαδή που μοιράζει εξίσου η Λίγκα σε κάθε ομάδα, έφτασαν τα 187,7 εκατ. δολ., χρειάστηκε απλά ένας πολλαπλασιασμός επί το 32 (συνολικός αριθμός ομάδων) για να προκύψουν τα συνολικά έσοδα των 6 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό σηματοδοτεί αύξηση ύψους 4.3%. Ο κύριος λόγος είναι τα αυξημένα έσοδα από το επίσημο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι του NFL και τα περισσότερα χρήματα που έδωσε η αθλητική εταιρεία Nike, η επίσημη πάροχος αθλητικού υλικού όλων των ομάδων.
Το απίστευτο αυτό ποσό αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Τα νέα τηλεοπτικά deal που θα ενεργοποιηθούν με το ξεκίνημα της σεζόν τον Αύγουστο θα αποφέρουν, από μόνα τους, 5 δισ. δολάρια.

Προτεινόμενα Άρθρα