Δύο χρώματα και μία… πεντάρα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το Βυζάντιο και η έμπνευση από τα κιτρινόμαυρα χρώματα του

Κατά την διαδικασία της ίδρυσης ενός αθλητικού σωματείου, εκτός από την ονομασία του, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και τα χρώματα του. Έτσι και στην περίπτωση του ΑΡΗ, οι 22 ιδρυτές του συλλόγου δεν διάλεξαν τυχαία ούτε το όνομα, αλλά ούτε και τα χρώματα του συλλόγου.

Ο λόγοι της επιλογής…

Η αλήθεια είναι ότι οι 22 εκείνοι νέοι δεν χρειάστηκαν να σκεφτούν πολύ, ώστε να καταλήξουν στο κίτρινο και το μαύρο. Τα χρώματα που αντιπροσωπεύουν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, της οποίας δεύτερη πολιτεία ήταν η Θεσσαλονίκη. Κάτι που δεν τους άφησε ασυγκίνητους, ειδικά σε μια εποχή όπου η Ελλάδα βρισκόταν σε μια διαδικασία μετάβασης από τον ένα πόλεμο στον άλλο.

… και η πεντάρα επί της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών

Εντεκα χρόνια μετά και πιο συγκεκριμένα το 1925, ο ΑΡΗΣ αντιμετώπισε την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (το 1926 μετονομάστηκε σε Π.Α.Ο.Κ.), με τους αντιπάλους να διεκδικούν τα χρώματα των “κίτρινων”, λόγω και καταγωγής.

Αν και ο ΑΡΗΣ έμεινε στις αρχές του πρώτου μέρους πίσω στο σκορ με 0-2, ισοφάρισε μέχρι το ημίχρονο και με τρία γκολ στην επανάληψη πήρε τη νίκη με το επιβλητικό 5-2, κατοχυρώνοντας οριστικά το κίτρινο και το μαύρο ως τα επίσημα χρώματα του.

Για τους «κίτρινους», σε εκείνο το ματς αγωνίστηκαν οι: Κοτρότσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κώστας Βικελίδης, Ηλιάδης, Μπαρίτας, Αγοραστός, Ιωαννίδης, Αγγελάκης και Βλαχόπουλος.

Προτεινόμενα Άρθρα