"Θεϊκό το όνομα του, μοναδικό το όραμα του…" (pics)

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Και εγένετο…ΑΡΗΣ!!!

Μόνο για τους υποστηρικτές του ΑΡΗ η 25η Μαρτίου έχει τριπλή προέκταση: Αποτελεί σημείο αναφοράς για την ορθοδοξία (Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου). Είναι σημαδιακή και σημαντική για τον Ελληνισμό και την πατρίδα μας (έναρξη της επανάστασης του 1821). Χαρακτηρίζεται ημερομηνία – σταθμός, γιατί αποτέλεσε την αφετηρία του ΑΡΗ, το 1914.

22 ιδρυτές και… εγένετο ΑΡΗΣ

Θεσσαλονικείς στην καταγωγή τους, κάτοικοι που διέμεναν στα πιο κεντρικά σημεία της συμπρωτεύουσας, στη σημαντική τους πλειοψηφία στην οδό Εγνατίας, πήραν τη μεγάλη απόφαση της ίδρυσης του συλλόγου.

Οι πρωταγωνιστές της κίνησης, αποφάσισαν να δώσουν στην ομάδα ένα όνομα θεϊκό, γεμάτο επιβλητικότητα και μεγαλοπρέπεια, που να εμπνέει σεβασμό και να δημιουργεί φόβο. Με αυτές τις αρχές ξεκίνησε ο λαοφιλής ΑΡΗΣ, έχοντας ως αρχικά «ορμητήρια» τις περιοχές Βότση και Αγίας Τριάδας. Κατάφερε και έγινε για δεκαετίες ο κυρίαρχος του ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης και ένας από τους ισχυρότερους στην Ελλάδα.

Είκοσι δύο τα ιδρυτικά στελέχη: Γιάννης Αγγέλου, Λάζαρος Αγοραστός, Γρηγόρης Βλαχόπουλος, Λάζαρος Βλαχόπουλος, Πέτρος Γκοτζαμάνης, Κώστας Δήμου, Άγγελος Ζέγας, Θόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Τηλέμαχος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κοτρότσης, Πέτρος Κρέης, Μήνως Κυδωνάκης, Λάζαρος Κωστίδης, Γιώργος Λάμπρου, Γιάννης Νακόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάτσικας, Ρούσσος Ρωσσιάδης, Κάρολος Σαλούστο, Τάσος Τσιατσιαπάς, Πρόδρομος Κότσανος.

Το αθλητικό ιδεώδες της μακεδονικής γης

Αν είναι αλήθεια πως ένας λαός άξιος να ζήσει και να μεγαλουργήσει, χαλυβδώνεται και ωριμάζει μέσα στον ίδιο του τον αγώνα, τότε και η ίδρυση του ΑΡΗ, το 1914, είναι ένα τέτοιο ορόσημο στην αθλητική ιστορική πορεία της χώρας μας. Γενιές Αρειανών, με απέραντη ευγνωμοσύνη στρέφουν τα βλέμματα της ψυχής τους σε αυτή τη θαυμαστή χρονική στιγμή, για να τιμήσουν εκείνους που πριν 103 χρόνια πορεύτηκαν γενναιόψυχα στον υπέρτατο αγώνα για να δημιουργήσουν με αξιοπρέπεια το αθλητικό ιδεώδες της μακεδονικής γης.

Σε εκείνες τις καθοριστικές στιγμές, άνθρωποι με πλήρη επίγνωση και απόλυτη συνείδηση της ιστορικής τους αποστολής, έφτιαξαν ένα αθλητικό κίνημα, που έμελλε να «σημαδέψει» με τη διαδρομή του, στο πέρασμα των δεκαετιών, την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και να αναδειχθεί σε πανάξιο πολιτιστικό πρεσβευτή της χώρας, στα πέρατα της οικουμένης.

Κάθε θυσία άξιζε τον κόπο, γιατί η τιμή ήταν μέγιστη. Με πείσμα και αυταπάρνηση, άνθρωποι χωρίς οικονομική ευχέρεια, παρέκαμψαν δυσκολίες και με κατάθεση ψυχής πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

25 Μαρτίου 2017 ο λαός του ΑΡΗ ζει τη δική του ξεχωριστή μέρα. Τον συντροφεύουν οι μεγάλες μορφές της αθλητικής ιστορίας των «κιτρίνων», οι ιδρυτές, οι αθλητές, οι προπονητές, οι παράγοντες, οι φίλαθλοι που έφυγαν από τη ζωή, με το κίτρινο λάβαρο στην καρδιά τους. Δυναμώνουν τη θέληση όλων μας και στερεώνουν την ομοψυχία και το φρόνημά μας. Είναι η μέρα που ο λαός του ΑΡΗ γυρίζοντας 103 χρόνια πίσω, ανανεώνει την κιτρινόμαυρη ταυτότητά του.

103 χρόνια ΑΡΗΣ. Ημερομηνία – καταλύτης η 25η Μαρτίου 1914. Απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, με την πύρινη θέλησή τους, βρέθηκαν στον κολοφώνα της δόξας. Τιτανοτεράστιες οι αγωνιώδεις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν ένα μοναδικό αθλητικό κίνημα, με οποιοδήποτε κόστος και τίμημα. Η αδημονία τους σαν ιδρύσουν έναν λαοφιλή σύλλογο που θα συγκινούσε όλα τα κοινωνικά στρώματα, αφύπνισε συνειδήσεις, ύψωσε αγέρωχα αναστήματα, δελέασε μπαρουτοκαπνισμένους ανθρώπους να αποτολμήσουν την υπέρβαση. Μοναδική αμοιβή των ηρώων ιδρυτών της Αρειανής ιστορίας, το δαφνοστεφάνωμα και η είσοδός τους στο πάνθεον των αθανάτων.

25 Μαρτίου 1914. Πραγματική αθλητική άνοιξη στις καρδιές των περήφανων και οραματιστών προγόνων μας. Ακόμη και φθοροποιός χρόνος είναι ανήμπορος να αλλοιώσει την άσβεστη ιστορική μνήμη. Κολοσσιαίες οι φιγούρες των προπολεμικών συμπατριωτών μας, στις αρχές του 20ου αιώνα, μας συντροφεύουν και μας δίνουν κουράγιο, 103 χρόνια μετά. Οι 22 ιδρυτές αποτελούν πρότυπα θαυμασμού και παραδειγματισμού για όλους μας. Το δημιούργημα του 1914, για 103 χρόνια έγινε ιδέα και σύμβολο. Χαρισματικοί εμπνευστές, με εξαιρετική μαεστρία κατηύθυναν τα νήματα της προετοιμασίας για το μεγάλο ξεκίνημα.

Στον ΑΡΗ και στην Ελλάδα του 2017, ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε αυτούς που με τη μοναδική εθελοθυσία τους, δημιούργησαν το 1914 κάτι παραπάνω από μία ομάδα. Με ειλικρίνεια και θαυμασμό υποκλινόμαστε μπροστά τους, δηλώνοντας πως πάντα θα τους χρωστάμε τιμή και ευγνωμοσύνη.

Η σημερινή γιορτή δεν πρέπει να είναι μια απλή τελετή. Πρέπει να είναι μια μυσταγωγία, αφιερωμένη σε εκείνους τους γνωστούς και άγνωστους, που έκαναν με τις πράξεις τους όλο τον Αρειανό κόσμο να στρέψει τα βλέμματά του στο όραμα της μεγαλειώδους δόξας τους.

Αν ο παλμός των προγόνων μας είναι το μέλλον των απογόνων, τότε ασφαλώς η γενιά των ιδρυτών του 1914, είναι μια κληρονομιά υψηλοφροσύνης, που φτάνει κάθε φορά στις φάλαγγες των νέων Αρειανών.

Η 25η Μαρτίου 1914, ευαγγελίζεται στο λαό του ΑΡΗ την εκπλήρωση ενός μεγαλειώδους αιτήματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε με πολλές θυσίες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γιορτάσουμε το 1914. Ας διαλέξουμε τον έναν τον αληθινό. Να μιμηθούμε αυτούς που το προετοίμασαν και να το ολοκληρώσουμε. Να φανούμε άξιοι συνεχιστές, φτιάχνοντας στο νέο 1914. Αφιερώνουμε τη σκέψη μας σήμερα στη μνήμη των ιδρυτών μας, αυτών που με τους αγώνες και τις θυσίες τους, μας χάρισαν το ωραιότερο αθλητικό δώρο. Τον ΑΡΗ της ζωής μας.

Η ποδοσφαιρική κυριαρχία και οι χαμένες ευκαιρίες

«Αφεντικό» της πόλης με το… καλημέρα ο ΑΡΗΣ. Συγκρότησε ομάδες μεγάλων αξιώσεων και τον αισθάνθηκαν για τα καλά οι ανταγωνιστές της Αθήνας. Τρανή απόδειξη τα τρία πρωταθλήματα Ελλάδας (1928, 1932, 1946) και το ένα κύπελλο (1970). Κατέκτησε και το κύπελλο μεγάλης Ελλάδας το 1971. Σε επίπεδο πρωταθλημάτων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδας μέτρησε 18 πρωτιές. Μια φορά ήταν συμπρωταθλητής Ελλάδας, χάνοντας τον τίτλο σε αγώνα μπαράζ (1980). Αναδείχθηκε τέσσερις φορές δευτεραθλητής Ελλάδας, στην 8ετία 1925-1933. Ήταν οκτώ φορές φιναλίστ στον τελικό του κυπέλλου. Μπορεί να καυχιέται για τέσσερις στιγμές. Δεν ήταν τρόπαια, αλλά γεγονότα με συγκλονιστική απήχηση.

• Την περίοδο 1978-1979 έκανε το απόλυτο νικών στο Χαριλάου, σε 17 αναμετρήσεις.

• Στις 24 Απριλίου 2010 η μεγαλύτερη οπαδική μετακίνηση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αφορούσε την εκδρομή 25 χιλιάδων Αρειανών στο ΟΑΚΑ, για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

• Στις 5 Αυγούστου 2009 το φιλικό με την πιο εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του διεθνούς Τύπου. Το παιχνίδι του Χαριλάου, ανάμεσα στον ΑΡΗ και την Αργεντίνικη Μπόκα Τζούνιορς του Μπουένος Άιρες.

• Έχει τον κορυφαίο αήττητο απολογισμό στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αποτέλεσε σε 16 σεζόν – 62 αγώνες εκπρόσωπο του ελληνικού ποδοσφαίρου, στη διοργάνωση του κυπελλούχων (2 αγώνες) και του ΟΥΕΦΑ – ΕΚΘΕΣΕΩΝ – EUROPA LEAGUE (60 αγώνες). Κρατάει αλώβητη την έδρα από τις 17 Σεπτεμβρίου 1969 (τελευταία εντός έδρας ήττα με 1-2 από την Ουίπεστ Βουδαπέστης στις 6 Οκτωβρίου 1968). Σε αυτά τα 48 χρόνια υποδέχθηκε 25 ομάδες, σε συνολικά 26 αναμετρήσεις (13 νίκες, 13 ισοπαλίες).

Η υποδειγματική λειτουργία των τμημάτων υποδομής του πρόσφερε 12 Πανελλαδικές πρωτιές (Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών, Κ17, Κ20, Κύπελλο Ερασιτεχνών). Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης και Βορείου ομίλου καταγράφονται άλλες 21 πρωτιές.

Αυτοκράτορας του μπάσκετ στον 20ου αιώνα

Θα χρειαζόταν μια ολόκληρη εφημερίδα για να καταχωρηθούν οι διακρίσεις του μπασκετικού αυτοκράτορα ΑΡΗ. Το τμήμα που αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» του συλλόγου. Σε λίγες αράδες θα δοθεί προτεραιότητα στα ακόλουθα:

• 10 πρωταθλήματα Ελλάδας. Με εξαίρεση το «παλιό» του 1939, τα εννιά τελευταία κατακτήθηκαν σε διάστημα 13 ετών (από το φθινόπωρο του 1978 μέχρι την άνοιξη του 1991).

• 8 κύπελλα Ελλάδας σε διάστημα 20 ετών (από το φθινόπωρο του 1984 μέχρι την άνοιξη του 2004).

• Έξι παρουσίες σε ημιτελικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

• 3 ευρωπαϊκά τρόπαια σε μια περίπου δεκαετία (1993, 1997, 2003).

• Κάτοχος 6 πρωταθλημάτων Θεσσαλονίκης.

Είναι αναρίθμητα τα ρεκόρ με αήττητου απολογισμούς, συντριπτικές νίκες με «κατοστάρες». Μνημειώδες το σερί των 80 νικών.

Τα 21 τρόπαια θα ήταν πολύ περισσότερα αν δεν υπήρχε ένας χαμένος ευρωπαϊκός τελικός (2006), ατυχίες σε 7 πορείες πρωταθλήματος που η ομάδα κατετάγη δευτεραθλήτρια, αλλά και πέντε τελικοί κυπέλλου Ελλάδας, όπου περιορίστηκε στο ρόλο του φιναλίστ.

Με άφθονο DNA πρωταθλητισμού και τα τμήματα υποδομής, σάρωσαν τα πάντα στο διάβα τους, με 16 πρωταθλήματα Ελλάδας (7 οι παίδες, 5 οι έφηβοι, 3 οι κορασίδες και 1 οι νεάνιδες). Καταιγισμός και σε επίπεδο τοπικών πρωταθλημάτων Θεσσαλονίκης για τα νεανικά τμήματα μπάσκετ του ΑΡΗ, με 56 πρωτιές.

Η αξιοπιστία του βόλεϊ

Το βόλεϊ του ΑΡΗ άφησε το στίγμα του, με την αξιοπιστία και τη διαχρονική του αξία. Το τμήμα ανδρών στην κορύφωσή του πήρε το πρωτάθλημα του 1997 και λίγους μήνες αργότερα το Σούπερ Καπ. Δύο φορές κατέλαβε την 2η θέση στο πρωτάθλημα. Έξι φορές ήταν φιναλίστ στον τελικό του κυπέλλου. Μια φορά φιναλίστ στον τελικό του Βαλκανικού Κυπέλλου (2010). Συμμετείχε σε δύο F4 του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας Ευρώπης (1993, 1995). Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης. Έξι πρωταθλήματα Ελλάδας στα τμήματα υποδομής (4 οι έφηβοι, 1 οι παίδες, 1 οι παγκορασίδες). Άλλες 35 πρωτιές στα τοπικά πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης (γυναίκες, έφηβοι, παίδες, παμπαίδες, νεάνιδες, κορασίδες, παγκορασίδες).

Παντοδύναμος προπολεμικά και στο πόλο

Προπολεμικά οι πισίνες «αναστέναζαν» από τον «κίτρινο δυνάστη». Ο ΑΡΗΣ τέσσερις φορές πρωταθλητής Ελλάδας (1928, 1929, 1930. 1932). Στη νέα εποχή, ήταν μια φορά φιναλίστ στον τελικό του κυπέλλου (1985). Δύο ή και περισσότερα – λόγω έλλειψης αρχείου στην ομοσπονδία πόλο – πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης.

Ανταγωνιστικός σε όλα τα αθλήματα

Ευχάριστες στιγμές συνόδευσαν τις προσπάθειες των συντελεστών του ΑΡΗ στα λεγόμενα «δευτερεύοντα» αθλήματα.

• Ένα Βαλκανικό Κύπελλο και ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας στο ρόλερ χόκεϊ (2009)

• Τέσσερα Πρωταθλήματα Ελλάδας στο χόκεϊ επί πάγου (1989, 1990, 1991, 2011)

• Ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας στο ρόλερ χόκεϊ (2009) και τρία κύπελλα (2007, 2008, 2009)

• Ένα Πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο Ελλάδας στο κορφ μπολ (2007)

• Ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας στο beach κορφ μπολ (2008)

• Ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας η πυγμαχία (1972)

• Τέσσερις πανελλήνιοι τίτλοι στίβου γυναικών (1961, 1962, 1988, 1991)

• Ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας η κολύμβηση γυναικών (1994)

• Δύο Πρωταθλήματα Ελλάδας η άρση βαρών γυναικών (1994, 1995)

• Δύο Πρωταθλήματα Ελλάδας το χάντμπολ κορασίδων (2006, 2010)

• Ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας το χάντμπολ παίδων (2005)

• Ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας το χάντμπολ νεανίδων (2010)

• Ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας το χάντμπολ παγκορασίδων (2004)

• Ένα Πρωτάθλημα Ελλάδας η ελληνορωμαϊκή πάλη εφήβων (1980)

Ο ΑΡΗΣ των 37.621 ημερών με τις 240 πρωτιές

Συμπληρωμένα τα 103 χρόνια ζωής του ΑΡΗ μεταφράζονται σε 37.621 ημέρες. Οι καταγεγραμμένες και επιβεβαιωμένες 240 πρωτιές, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Απεναντίας, ο συγκεκριμένος αριθμός ενδεχομένως να είναι πέρα για πέρα άδικος. Η έλλειψη αρχειακού υλικού, στις διάφορες ομοσπονδίες των αθλημάτων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την προπολεμική εποχή και τις αρχές της μεταπολεμικής στερεί δεκάδες πρωτιές του συλλόγου, σε επίπεδο Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδας. Οι συγκεντρωτικοί αριθμοί τροπαίων στην παρούσα φάση, διαμορφώνουν τα ακόλουθα δεδομένα:

• 4 διεθνείς τίτλοι (τρεις Ευρωπαϊκοί και ένας Βαλκανικός)

• 89 Πανελλήνιοι τίτλοι στις διοργανώσεις πρωταθλημάτων και κυπέλλων Ελλάδας, όλων των αθλημάτων

• 147 τοπικοί τίτλοι, σε επίπεδο Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, όλων των αθλημάτων

• Επιπλέον 52 φορές ο ΑΡΗΣ άγγιξε τον τίτλο σε όλα τα αθλήματα, αλλά κατετάγη 2ος στο πρωτάθλημα ή φιναλίστ στον τελικό, σε επίπεδο Ελλάδας, Βαλκανίων, Ευρώπης.

Μέσα στις… στάχτες θα βρει την πανοπλία του

Όταν ο ποδοσφαιρικός πόνος είναι τεράστιος, όταν η πίκρα είναι ανείπωτη, ακόμη και αυτό το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στον τυπικό σχηματισμό αθλητικών προτάσεων. Υπάρχουν στιγμές που το μυαλό παραλύει, όταν αυτό που αγαπάς παθολογικά, διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Μια ιστορία 103 ετών, όπως αυτή εκφράζεται από τις κιτρινόμαυρες φανέλες, με έμβλημα το Θεό του πολέμου, δοκιμάζεται σκληρά, σε ότι έχει σχέση με το ποδοσφαιρικό τμήμα. Τα δύο σύμφωνα και τα δύο φωνήεντα, που ενώνονται για να σχηματίσουν την πιο μαγική λέξη, την λέξη ΑΡΗΣ, ακόμη και αυτά τα γράμματα που δεν έχουν ψυχή, είναι έτοιμα να βγάλουν κραυγή αγωνίας.

Ο λαοφιλής σύλλογος της Μακεδονίας κάνει ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί. Ο δαφνοστεφανωμένος ποδοσφαιρικός γίγας βρίσκεται στην εντατική και οι πιστοί προσεύχονται σε ένα ομιχλώδες τοπίο, για την επόμενη μέρα. Κατά το παρελθόν, στα άσχημα χτυπήματα της ποδοσφαιρικής μοίρας ο ΑΡΗΣ αποδείχθηκε εφτάψυχος, με όπλο τη βαριά κληρονομία που κουβαλούσε. Οι ένθερμοι υποστηρικτές της μεγάλης ιδέας, καρτερικά και με αφοσίωση πορευόντουσαν τον ανηφορικό Γολγοθά, ξεπερνώντας διαρκώς τα ανθρώπινα όρια αντοχής (τρεις υποβιβασμοί σε 17 χρόνια, το 1997, το 2005 και το 2014).

Η καρδιά του πληγωμένου ποδοσφαιρικού γίγαντα παρουσιάζει αρρυθμίες. Ο ΑΡΗΣ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Καλείται να βρει και πάλι την πανοπλία του, ως γνήσιος Θεός του πολέμου. Άλλωστε, μέσα από τις κακουχίες αυτός ο σύλλογος έγινε δυνατός. Αυτό πρέπει να αποδείξει για μια ακόμη φορά. Στη μεγαλοσύνη του υποκλίθηκαν με ιπποτικό τρόπο εχθροί και φίλοι.

Προτεινόμενα Άρθρα