«Μακάρι να μπορέσουμε να κάνουμε περήφανους τους Έλληνες»

από AllAboutARIS

Ο Στράτος Νικολαΐδης και η Βάλια Κυργιοβανάκη είναι έτοιμοι να δοξάσουν την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Οι δύο αθλητές της σφαιροβολίας μίλησαν στο AllAboutARIS λίγες ώρες πριν αναχωρήσουν για την Βραζιλία, για τις βλέψεις και τους στόχους που έχουν θέσει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΗ

-Όσο πλησιάζει ο καιρός για ν’ αγωνιστείτε μεγαλώνει, ως έναν βαθμό, και το άγχος;

Σ.Ν.: «Άγχος δεν υπάρχει τόσο πολύ. Μετά από τόσους αγώνες και την συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνο, δεν υπάρχει αυτό το άγχος. Το μόνο που σκέφτομαι εκείνη την στιγμή είναι μια καλή θέση, τίποτα άλλο. Εμπειρία έχω, αγώνες πολλούς επάνω μου έχω, κάνουμε τον σταυρό μας και πηγαίνουμε για ένα μετάλλιο».

Β.Κ.: «Εγώ όσο πλησιάζει ο καιρός έχω ένα μικρό άγχος. Είναι η πρώτη μου φορά σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση και όσο να πεις αγχώνεσαι λίγο για το ταξίδι, για τις συνθήκες που θα συναντήσεις εκεί. Σίγουρα είναι καλύτερα που θα είναι και ο Στράτος εκεί, γιατί όπως και να το κάνουμε όταν έχεις τον άνθρωπό σου δίπλα σου, σε χαλαρώνει, σε βοηθάει να ξεφύγεις λίγο».

 -Πότε θα σας δούμε ν’ αγωνίζεστε;

Β.Κ. «Εγώ ξεκινάω στις 10 Σεπτεμβρίου, στο αγωνιστικό πρόγραμμα το πρωινό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί οι ώρες διεξαγωγής για να ξέρουμε σίγουρα».

Σ.Ν. «Στις 10 Σεπτεμβρίου θ’ αγωνιστώ και εγώ, στο απογευματινό αγωνιστικό πρόγραμμα. Συνήθως, μέσα στο διάστημα 18:00-21:00 γίνονται οι ρίψεις».

-Με τι επιδόσεις πηγαίνετε στο Ρίο;

Σ.Ν.: «Στην Ιταλία είχα κάνει την καλύτερή μου επίδοση με μία βολή στα 15.04μ. Είναι μια καλή επίδοση, γιατί έσπασε αυτή η… κατάρα των 15 μέτρων. Στόχος τώρα στο Ρίο είναι οι βολές πάνω από τα 15.80 και πάμε για κάτι καλύτερο».

Β.Κ.: «Πηγαίνω στο Ρίο με επίδοση 12,28. Την είχα κάνει πέρυσι τον Ιούλιο σ’ ένα μίτινγκ που είχε διεξαχθεί εδώ στην Θεσσαλονίκη. Είμαι 6η αυτή την στιγμή στην παγκόσμια κατάταξη και έχω βλέψεις γι’ ακόμη ψηλότερα».

-Στόχος είναι το βάθρο;

Σ.Ν.: «Στόχος όλων των αθλητών είναι το βάθρο, απλά εγώ, λόγω και ενός τάματος που έχω κάνει στην Παναγία, θα ήθελα να πάρω ένα μετάλλιο. Μακάρι να είμαστε απόλυτα υγιείς, να μην έχουμε τραυματισμούς ή άλλου είδους προβλήματα υγείας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Στόχος μου είναι το μετάλλιο. Δεν επιδιώκω το χρυσό, γιατί όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα, τουλάχιστον με μια τρίτη θέση εγώ θα είμαι πανευτυχής. Το καλύτερο θα είναι να πάρω το χρυσό για ν’ ακουστεί και ο Εθνικός Ύμνος».

Β.Κ.: «Το βάθρο είναι στο πλάνο. Στην παγκόσμια κατάταξη από την θέση 3 μέχρι την 6 που βρίσκομαι εγώ οι διαφορές είναι πολύ μικρές ανάμεσα στις αθλήτριες, οπότε είναι πολύ πιθανό να βρεθεί κάποια στο βάθρο. Εγώ θα κάνω το καλύτερο που μπορώ γιατί κακά τα ψέματα, ποιος δεν θα ήθελε ένα μετάλλιο; Κάνεις ό,τι μπορείς προκειμένου να κατακτήσεις ένα μετάλλιο».

-Ποιοι από τους αθλητές που θ’ ανταγωνιστείτε στο Ρίο αποτελούν την μεγαλύτερη «απειλή» για εσάς;

Σ.Ν.: «Δυνατά χαρτιά πιστεύω δεν υπάρχουνε, γιατί μπορεί ακόμα και ο 8ος με μία βολή να βρεθεί 2ος. Αν η πρώτη σου βολή για παράδειγμα είναι στα 16 μέτρα, αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει ο αγώνας. Ποτέ δεν ξέρεις τι χαρτιά κρύβουν οι αντίπαλοι. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ήδη πέντε δυνατοί αντίπαλοι. Είναι ο Αυστραλός που κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ, έχουμε ακόμη έναν Έλληνα ο οποίος είναι εξίσου δυνατός και οι αθλητές από την Σουηδία και την Μαλαισία που είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Όπως είπα όμως, ποτέ δεν ξέρεις το δυνατό χαρτί του αντιπάλου σου. Όπως το 2012 που ήμουν 3ος και στην τελευταία βολή ο Μαλαισιανός με άφησε εκτός βάθρου. Γι’ αυτό λοιπόν όλα είναι πιθανά μέχρι και την τελευταία βολή».

Β.Κ.: «Στις γυναίκες υπάρχει εξίσου υψηλός ανταγωνισμός. Η αθλήτρια που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ (το έκανε πρόσφατα στην Ιταλία) συνεχίζει ν’ αγωνίζεται, οπότε για την πρώτη θέση είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Από εκεί και πέρα η δεύτερη θέση έχει ξεφύγει λίγο στα μέτρα, αλλά την συγκεκριμένη κοπέλα δεν την έχουμε δει φέτος σε αγώνες, οπότε δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται. Όλα είναι πιθανά».

-Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας τι προβλήματα αντιμετωπίζετε;

Σ.Ν.: «Γενικότερα δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη. Κάποιοι προσπαθούν να μας βοηθήσουν μέσα από χορηγίες. Λόγω κρίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε κάποια πράγματα που θα θέλαμε, όπως η αποθεραπεία μας μετά την προπόνηση. Τα περισσότερα είναι από την τσέπη μας. Από την ομοσπονδία προσπαθούν να μας βοηθήσουν, να πιέσουν καταστάσεις, αλλά δεν είναι στο χέρι τους. Κάνουν ό,τι μπορούνε για να κάνουμε εμείς όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, αλλά κυρίως στηριζόμαστε περισσότερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να δώσουμε μεγάλα ποσά από την τσέπη μας, προκειμένου να πετύχουμε κάποια πράγματα».

-Ο προπονητής σας είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο ετοιμότητας που βρίσκεστε;

Β.Κ.: «Τώρα μπορώ να πω ότι είναι ευχαριστημένος, διότι κατά την διάρκεια της χρονιάς είχαμε ορισμένες δυσκολίες με τραυματισμούς που μας πήγαν λίγο πίσω στις προπονήσεις. Ο προπονητής έχει ένα πλάνο, δεν μπορεί να σε φορμάρει σε κάθε αγώνα. Πιστεύω πως βρισκόμαστε στο επίπεδο που θέλει, είμαστε εντός πλάνου».

Σ.Ν. «Το ίδιο ισχύει και για εμένα. Είχαμε κάποια λάθη στις προπονήσεις, τα οποία όμως με τον καιρό διορθώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ο προπονητής είναι ευχαριστημένος πιστεύω, γιατί αισθάνομαι εγώ ευχαριστημένος. Όταν ο αθλητής μπαίνει μέσα να ρίξει και δεν το ευχαριστιέται, τότε κάτι δεν πάει καλά σίγουρα. Ο προπονητής είναι εδώ για να μας διορθώνει σε τεχνικά λάθη, να μας συμβουλεύει και να μας στηρίζει».

-Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες:

Σ.Ν.: «Όταν μπαίνω στο στάδιο θέλω να μεταδώσω την χαρά μου στους Έλληνες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μας εκφράζουν την υποστήριξή τους, δεχόμαστε χιλιάδες ευχές και συγχαρητήρια κάτι που σε βοηθάει και σου δείχνει ότι οι κόποι σου δεν πάνε χαμένοι. Οι Έλληνες είναι πάντα δίπλα μας και μας υποστηρίζουνε και χαίρονται με τις επιτυχίες μας. Αυτή την χαρά που προσφέρουμε στον κόσμο είναι το πιο σημαντικό. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και μακάρι να μπορέσουμε να τους κάνουμε περήφανους, με το ν’ ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος. Αν ανέβω στο βάθρο θα ξέρω ότι θα κουβαλάω όλη την Ελλάδα πάνω μου».

Β.Κ.: «Όταν είσαι στο γήπεδο αγωνίζεσαι για τους κόπους που έχεις καταβάλει όλο το προηγούμενο διάστημα. Θα έλεγα ότι έχουμε και μία ευθύνη απέναντι στους Έλληνες, απέναντι στους δικού μας ανθρώπους και γενικότερα σε όσους μας έχουν στηρίξει στην πορεία μας. Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

Προτεινόμενα Άρθρα