«Χρόνια πολλά στoν ΑΡΗ μου»

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Ο χρυσός κολυμβητής μίλησε για τον πρωταθλητισμό και για τον ΑΡΗ στην ζωή του

Η σχέση του Άρη Γρηγοριάδη με το υγρό στοιχείο είναι ιδιαίτερη. Η ταχύτητα και η ακρίβεια στις κινήσεις του μέσα στο νερό μπορούν να παρομοιαστούν με μια μοναδική τέχνη, που του χάρισε σωρεία διακρίσεων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ψηλό, ευγενικό και γελαστό παιδί από την Καλαμαριά πάντα ανήκε στον ΑΡΗ, ψυχή τε και σώματι, ακόμη και στο διάστημα απουσίας του από τον Σύλλογο. Επέστρεψε δριμύτερος και μιλάει στην εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» για το πάθος του αλλά και τα 103 χρόνια του Συλλόγου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς ασχολήθηκες με την κολύμβηση;
«Οι γονείς μου με πήγαν στο κολυμβητήριο έξι χρονών για να μάθω να κολυμπάω. Κατάλαβα ότι ήμουν καλός σε αυτό και το αγάπησα αμέσως. Περνώντας τα χρόνια, το έκανα πιο έντονα, επαγγελματικά και ήρθαν οι πρώτες επιτυχίες».

Το στυλ που διακρίθηκες ιδιαίτερα είναι το ύπτιο. Πώς κατέληξες σε αυτό;
«Θα έλεγα ότι μάλλον σε διαλέγει το στυλ, με βάση το σωματότυπό σου και πώς αποδίδεις καλύτερα στο νερό. Να πω σε αυτό το σημείο πώς δεν ισχύει ότι έχω το μεγαλύτερο μήκος χεριάς στον κόσμο με 2,30 μέτρα, όπως έχει γραφτεί. Είναι κοντά στα 2,10».

Είσαι από τους μακροβιότερους αθλητές του Συλλόγου. Πώς κόλλησες το «μικρόβιο» του ΑΡΗ;
«Ο πατέρας μου ήταν ΑΡΗΣ, οπότε έκανε και μένα. Βοήθησε και το όνομά μου, άλλωστε! Είμαι στον ΑΡΗ από τα έξι μου, με μια παύση τριετίας, οπότε συμπληρώνω σχεδόν 24 χρόνια».

Είχες πολλές επιτυχίες. Παγκόσμιο χρυσό στο Μόντρεαλ το 2005, ευρωπαϊκά μετάλλια, διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δείχνεις, όμως, αρκετά προσγειωμένος.
«Η κολύμβηση είναι για μένα τρόπος ζωής. Αντιμετωπίζω όλους τους αγώνες με ηρεμία και αποδέχομαι τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Ο προπονητής μου μου δίδαξε πολλά πράγματα, όπως επίσης διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου και η οικογένειά μου».

Αναφέρθηκες στον προπονητή σου, τον Χρυσάφη Βαγγελακάκη, με τον οποίο συνεργάζεστε εδώ και 20 χρόνια.
«Είναι προπονητής, φίλος και δεύτερος πατέρας μου. Έχουμε πολύ καλή σχέση».

Ποια θεωρείς κορυφαία στιγμή της καριέρας σου;
«Νομίζω το χρυσό στο Μόντρεαλ. Αλλά μια επιτυχία που με χαροποίησε πολύ ήταν το χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012. Ήρθε μετά από μια δύσκολη χρονιά, λόγω των προβλημάτων στα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης. Δεν είχαμε εγκαταστάσεις…».

Πώς αισθάνεσαι που πλέον εκτός από αθλητής είσαι και προπονητής;
«Είναι ξεχωριστό το να δουλεύεις με παιδιά, ειδικά στις ηλικίες 5-7, που έχω αναλάβει. Τα μαθαίνεις μεν πως να κολυμπούν, αλλά σου μαθαίνουν κάθε μέρα κάτι καινούριο κι αυτά».

Τι θα έλεγες σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με την κολύμβηση;
«Να το δοκιμάσει σίγουρα και να το χαρεί. Η κολύμβηση σαν άθλημα δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Μπορείς να ασχοληθείς από πολύ μικρός μέχρι σε προχωρημένη ηλικία. Σου χαρίζει γερό σώμα και υγεία, ενώ έχει λίγους τραυματισμούς. Φυσικά, είναι δύσκολο και απαιτητικό άθλημα, όμως έχεις να κερδίσεις πολλά».

Πώς πήρες την απόφαση να επιστρέψεις στον ΑΡΗ;
«Στο μυαλό μου υπήρχε πάντα η σκέψη να γυρίσω στο Σύλλογο από τον οποίο ξεκίνησα και να κλείσω την καριέρα μου εδώ. Με προσέγγισαν σωστά οι άνθρωποι της ομάδας και λύσαμε τα προβλήματα που μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν».

Τι σχεδιάζεις για το μέλλον;
«Θέλω να παραμείνω ανταγωνιστικός και να εκπροσωπήσω τον εαυτό μου και την ομάδα σε αγώνες όσο καλύτερα μπορώ. Πλέον κολυμπάω χωρίς άγχος, γιατί κάνω αυτό που μου αρέσει στην ομάδα που αγαπώ».

«Χρόνια πολλά στoν ΑΡΗ μου»

Ο ΑΡΗΣ συμπληρώνει 103 χρόνια ζωής. Τι θα ήθελες να ευχηθείς;
«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που η 103η επέτειος με βρίσκει στις τάξεις της ομάδας που αγαπώ από μικρό παιδί. Εύχομαι μόνο επιτυχίες και στιγμές αντάξιες της ιστορίας του. Χρόνια πολλά και καλά, ΑΡΗ μου».

* Ο Άρης Γρηγοριάδης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1985 στη Θεσσαλονίκη και έχει ύψος 1,94.
*Ήταν ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που κατέκτησε παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα υγρού στίβου του 2005 στο Μόντρεαλ (50 μ. ύπτιο).
*Μετράει τέσσερα ευρωπαϊκά μετάλλια (1 χρυσό, 2 ασημένια, 1 χάλκινο) και έξι σε Μεσογειακούς αγώνες (2 χρυσά, 2 ασημένια, 2 χάλκινα) από το 2005 ως το 2009.
*Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, 2008 και 2012.
*Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
*Έχει λάβει τον τιμητικό βαθμό του Ανθυποπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού και αγωνίστηκε πολλές φορές σε πρωταθλήματα ενόπλων δυνάμεων.
*Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τους υπολογιστές, ενώ παίζει και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Προτεινόμενα Άρθρα