Οι τρεις «σωματοφύλακες» των πρωταθλητών!

από AllAboutARIS

Κουτσονίκας, Μέλκας και Μούχλιας μιλούν στην «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!», 20 χρόνια από τον θρίαμβο της ομάδας βόλεϊ.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΚΑΤΙΔΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τη στιγμή που η ανδρική ομάδα βόλεϊ του ΑΡΗ κατάφερε να «σπάσει» το «δίπολο» Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και να κατακτήσει το πρώτο (και μοναδικό μέχρι σήμερα) πρωτάθλημα στην ιστορία της!

Τρεις από τους «σωματοφύλακες» εκείνης της ομάδας, ο Βαγγέλης Κουτσονίκας, ο Γιάννης Μέλκας και ο Νίκος Μούχλιας μίλησαν στην εφημερίδα «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!» για το πώς έζησαν τον τελικό με την Ορεστιάδα, τα συναισθήματά τους από εκείνη την ημέρα, αλλά και τη σημερινή δύσκολη κατάσταση του τμήματος, που υπηρέτησαν. Οι δύο πρώτοι, μάλιστα συνέδεσαν το όνομά τους και με τη νεότερη ιστορία του τμήματος, αφού κάθισαν στον πάγκο του όταν αυτό αγωνίζονταν στα μεγάλα σαλόνια.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ

«Ο κόσμος είχε κατακλύσει από νωρίς τη Μίκρα!»

Ο αρχηγός εκείνης της ομάδας, ο Βαγγέλης Κουτσονίκας, που φόρεσε για 16 ολόκληρα χρόνια τη φανέλα του ΑΡΗ μοιράστηκε μαζί μας τις μνήμες του από την 19η Απριλίου 1997.

«Ήταν εντελώς πρωτόγνωρα για εμάς όλα όσα ζήσαμε εκείνη την ημέρα», παραδέχτηκε αρχικά, για να σταθεί στο ότι:
«Για να σκεφτείτε, ήταν τόσο μεγάλη η δίψα στον κόσμο του ΑΡΗ, που, αν και έφτασα δύο περίπου ώρες πριν την έναρξη του αγώνα στη Μίκρα, όπως συνηθίζαμε, εντούτοις, δεν υπήρχε χώρος να παρκάρω και ο αστυνομικός δεν με άφηνε να προσεγγίσω το γήπεδο! Στο τέλος, ευτυχώς, τους ανταμείψαμε!»

Επίσης, ο πρώην προπονητής του Συλλόγου, στον πάγκο του οποίου κάθισε πριν από λίγα χρόνια, τιμώντας τον και από τη θέση του κόουτς, μετά από εκείνη του παίκτη, παραδέχτηκε ότι: «Δεν υπήρχε περίπτωση να το χάναμε εκείνο το πρωτάθλημα, ειδικά από τη στιγμή που ο τελικός γίνονταν στη Μίκρα. Από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο παρκέ του γηπέδου, το ματς ήταν τελειωμένο…», για να προσθέσει πως «όλες οι στιγμές που ζήσαμε εκείνη την ημέρα ήταν ανεπανάληπτες για εμάς τους ίδιους, τον Σύλλογο, αλλά και για το βόλεϊ της Θεσσαλονίκης, αφού μέχρι εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΛΚΑΣ

«Ο ΑΡΗΣ άνοιξε τον δρόμο στους υπόλοιπους»

Ο Γιάννης Μέλκας ήταν, επίσης, ένας παίκτης που τίμησε και με το παραπάνω τα «κιτρινόμαυρα», ερχόμενος στην ομάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έχοντας τη τύχη να πανηγυρίσει δύο τρόπαια με αυτήν. Ο έμπειρος τεχνικός, ο οποίος πέρυσι δεν κατάφερε να σώσει την παρτίδα και ο ΑΡΗΣ υποβιβάστηκε στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, «πληρώνοντας» και αρκετά διοικητικά λάθη, φέτος ήταν στον πάγκο κυπριακής ομάδας, όμως, ποτέ δεν ξέχασε τον αγαπημένο του ΑΡΗ.

«Αυτό που έγινε το 1997 ήταν το αποτέλεσμα πολλών χρόνων προσπάθειας, που γίνονταν στον ΑΡΗ. Από το 1990, που ήρθα εγώ στην ομάδα, κάθε χρόνο τερματίζαμε όλο και πιο ψηλά στη βαθμολογία και τελικά το ‘97 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου», επεσήμανε ο πρώην πασαδόρος και προπονητής της ομάδας, για να συμπληρώσει: «Κάθε χρόνο η ομάδα πήγαινε και καλύτερα, ενώ το αποκορύφωμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν η κατάκτηση εκείνου του πρωταθλήματος».

Επίσης, ερωτηθείς για το ποιο ήταν το συστατικό της επιτυχίας, είχε να πει: «Αναμφισβήτητα, η χημεία που είχαμε τόσα χρόνια ήταν το “κλειδί” της επιτυχίας. Παράλληλα, βέβαια, παίξαμε πολύ καλό βόλεϊ τη χρονιά εκείνη, δείξαμε πολύ καλά στοιχεία, παρότι είχαμε να κάνουμε μ’ έναν πολύ δυνατό Παναθηναϊκό και έναν εξίσου δυνατό Ολυμπιακό, αλλά και με μία ισχυρή Ορεστιάδα», ενώ στάθηκε και στο ότι: «Σήμερα καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη σημασία είχε τότε εκείνος ο τίτλος. Ο ΑΡΗΣ άνοιξε τον δρόμο στον Ηρακλή και στον Π.Α.Ο.Κ., που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να έχουν επιτυχίες στο βόλεϊ, ενώ το παράπονό μου είναι ότι ο ΑΡΗΣ δεν μπόρεσε να έχει συνέχεια. Δεν εκπληρώθηκαν τα όνειρα και τα δικά μας και των φιλάθλων του Συλλόγου τα επόμενα χρόνια».

Τέλος σε ερώτηση για το τι θυμάται από εκείνη τη χρονιά, είχε να πει: «Νομίζω ότι ο τίτλος κρίθηκε ουσιαστικά στο “διπλό” που κάναμε μέσα στον Παναθηναϊκό. Στον τελικό με την Ορεστιάδα είχαμε την πίεση ότι έπρεπε να φέρουμε τον τίτλο στον Σύλλογο, αλλά ήταν μια καλή πίεση».

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΧΛΙΑΣ

«Μην φοβάστε! Σήμερα θα κερδίσουμε 3-0!»

Ο Νϊκος Μούχλιας φόρεσε για έντεκα συνολικά χρόνια τη φανέλα του ΑΡΗ, ενώ πέρυσι ο γιος του, Βασίλης, ήταν παρών στην προσπάθεια που έκαναν οι «κιτρινόμαυροι» για την παραμονή τους στην Α1 υπό την καθοδήγηση του πρώην συμπαίκτη του πατέρα του, Γιάννη Μέλκα.
Ο παλαίμαχος εβρίτης αθλητής του ΑΡΗ θυμήθηκε τι του είχε πει ο Μέλκας, πριν βγουν στο παρκέ για τον τελικό με την Ορεστιάδα την 19η Απριλίου 1997:

«Ήμασταν μαζί με τον Γιάννη (σ.σ. Μέλκα) και τον Κώστα (σ.σ. Χαριτωνίδη) και ετοιμαζόμασταν να βγούμε στο παρκέ της Μίκρας. Τότε γυρνάει ο Μέλκας και μας λέει: “Μην φοβάστε σήμερα, θα το πάρουμε με 3-0. Και έτσι έγινε!”». Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ Μούχλιας, η κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνου δεν ήταν ένα πυροτέχνημα. «Ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας, που ξεκίνησε το 1990. Δουλέψαμε πάρα πολύ, όντας μέσα στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος τις προηγούμενες χρονιές και η κατάκτηση του τίτλου ήταν η ανταμοιβή μας», ενώ σχολίασε πως «είναι πολύ ωραίες οι αναμνήσεις, όμως, ας τις αφήσουμε στην άκρη. Πρέπει τώρα αυτοί που είναι στη διοίκηση να δουν μπροστά, γιατί όσο κοιτάμε το παρελθόν, ξεχνάμε να δουλέψουμε για το μέλλον. Είναι ντροπή για έναν Σύλλογο, ο οποίος έχει προσφέρει τόσα πολλά στο ελληνικό βόλεϊ να μην έχει τη διοικητική υποστήριξη που πρέπει», για να καταλήξει: «Εγώ δεν φοβάμαι τις μεγάλες ομάδες, γιατί έχουν παράγοντες, αλλά πρέπει να βρεθεί η σπίθα που θα τους “ανάψει”…»

Προτεινόμενα Άρθρα