"Ήταν μεγάλος ο πόνος, αλλά δεν θα άλλαζα τίποτα!"

από AllAboutARIS

Ο πόνος, οι μοναχικές στιγμές και η… παραμυθένια επιστροφή: Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος μιλά εν όψει των αγώνων της Εθνικής γα τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Είναι, χωρίς καμία αμφιβολία και καμία παρερμηνεία, το κεντρικό πρόσωπο των τελευταίων ημερών. Εύλογα, τα περισσότερα βλέμματα των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια της χθεσινής (21/11) Media Day της Εθνικής μας ομάδας στο ΟΑΚΑ ήταν πάνω του. Δικαιολογημένα… Η ιστορία του Παναγιώτη Βασιλόπουλου δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η περίπτωση του έμπειρου φόργουορντ είναι μοναδική στο υψηλότερο επαγγελματικό επίπεδο και σίγουρα ξεπερνά τα “στενά” όρια του μπάσκετ, αποτελώντας ένα σπουδαίο παράδειγμα για την ίδια την ζωή… 

Η τριετία από το 2005 μέχρι το 2008 ήταν ονειρική για τον πολύπειρο πλέον φόργουορντ. Αξέχαστες στιγμές και μεγάλες διακρίσεις με την Εθνική (κατάκτηση Ευρωπαϊκού 2005, νίκη επί των ΗΠΑ και ασημένιο στο Παγκόσμιο του 2006), σταθερή θέση στον Ολυμπιακό, μεγάλο και πολυετές συμβόλαιο που τον… έδενε για χρόνια στο λιμάνι του Πειραιά. Από το 2008 και έπειτα, η τύχη γύρισε την πλάτη στον πολύπειρο φόργουορντ και τα προβλήματα τραυματισμών διαδέχτηκαν το ένα το άλλο. Ο Βασιλόπουλος υπέστη τρεις ρήξεις χιαστών, πέρασε την πόρτα του χειρουργείου έξι φορές (!) για τα προβλήματα στα γόνατα και την μέση του, χρειάστηκε να μείνει για αρκετό διάστημα εκτός παρκέ, σκέφτηκε μέχρι και να σταματήσει το μπάσκετ.

Όμως,  ο υψηλόσωμος φόργουορντ δεν τα παράτησε. Με μία απίστευτη θέληση και υπομονή, ο Βασιλόπουλος επέστρεψε στα παρκέ με τον Ερμή Πειραιά της Α’ ΕΣΚΑΝΑ και γύρισε στο… προσκήνιο με την Κηφισιά, τον Κόροιβο, τον Κολοσσό και τον ΑΡΗ. Το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε στις 20 Οκτωβρίου, όταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος είδε το όνομά του στις κλήσεις του Θανάση Σκουρτόπουλου για τους πρώτους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019.

Έχοντας επιστρέψει για τα καλά και έχοντας αφήσει το άσχημο παρελθόν πίσω του, ο πολύπειρος φόργουορντ μιλά για όλα: Οι δύσκολες και μοναχικές στιγμές, ο πόνος, η χαρά της επιστροφής, ο νέος αγωνιστικός ρόλος και ο μεγάλος “γαλανόλευκος” στόχος της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019! 

Πόσα χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που φόρεσες αυτά τα ρούχα; Πρέπει να είναι πολλά…

“Ναι, ναι. Είναι αρκετά. Από το 2008…”

Πώς νιώθεις γι’αυτό; Πώς το βλέπεις από την πλευρά σου; Είναι δικαίωση, τιμή; 

“Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι και τύχη! Γιατί όλο αυτό που έγινε με την FIBA και την Euroleague δίνει την ευκαιρία σε μένα και σε άλλα παιδιά να είμαστε εδώ”.

Με όλα αυτά που έχεις περάσει, μπορείς να μιλάς για «τύχη»;

“Ξέρεις τι; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου άτυχο. Το έχω ξαναπεί και στο παρελθόν. Δεν θεωρώ πως θα άλλαζα κάτι αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω. Θα έκανα ακριβώς τα ίδια, αν μου έλεγαν ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αυτό εδώ. Ναι μεν είναι πολύς ο πόνος,  είναι μεγάλη η κούραση, πολλές οι ώρες μοναξιάς που περνάς σε ένα φυσιοθεραπευτήριο που είσαι μόνος σου και πρέπει να παλέψεις με τον εαυτό σου, όμως στο τέλος αυτό που μένει είναι όλο αυτό που ζω τώρα”.

Παρά την πολυετή απουσία σου, είσαι ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες της ομάδας, έχεις ζήσει μεγάλες στιγμές με το εθνόσημο. Ποιος είναι ο ρόλος σου στη νέα Εθνική;  Θα είσαι ένας «δάσκαλος» για τους μικρότερους ή ένα παράδειγμα για όλους στην ομάδα;

“Αυτό που είπες. Θέλω να έχω τον ρόλο του παραδείγματος και όχι του δασκάλου. Δάσκαλος είναι ο κόουτς που θα μας βάλει τις αρχές και θα μας δείξει τον δρόμο. Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς οι παλιότεροι είναι να προσπαθήσουμε να δώσουμε στα νέα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να έχουν άγχος και να τους βοηθήσουμε να αποβάλλουν το άγχος. Επιλεχθήκαμε όλοι εδώ με κάποιον σκοπό και όλοι έχουμε κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να βγουν στο γήπεδο. Δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια ούτε τον χρόνο για να δουλευτούμε. Πρέπει να τα κάνουμε όλα πολύ γρήγορα και για να γίνει αυτό πρέπει να χαλαρώσουμε και πρέπει να βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό”.

Μπροστά σας έχετε τα παιχνίδια με την Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ, δύο αναμετρήσεις που μοιάζουν εύκολες αλλά κρύβουν κινδύνους. Ποια είναι η δική σου γνώμη και τι πιστεύεις πως μπορεί να κάνει η Εθνική μας ομάδα στους πρώτους αγώνες των προκριματικών;

“Είναι δύο πάρα πολύ επικίνδυνα παιχνίδια. Η Αγγλία είναι μία ομάδα με παίκτες που είναι μαζί πολύ καιρό, ήταν και στο Eurobasket μαζί. Αυτό την κάνει έναν δύσκολο αντίπαλο για εμάς… Γενικά δεν τα θεωρώ εύκολα παιχνίδια αυτά που έχουμε μπροστά μας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες τους οποίους πρέπει να καταπολεμήσουμε. Η έλλειψη ομαδικότητας και χρόνου, το γεγονός ότι δεν έχουμε δουλέψει μαζί. Πρέπει να τα κάνουμε όλα πολύ καλά και θεωρώ πως η βάση μας πρέπει να είναι η άμυνα, πρέπει να αφοσιωθούμε εκεί. Κακά τα ψέματα, στην επίθεση χρειάζεσαι χημεία για να λειτουργήσεις σωστά, αλλά η άμυνα είναι καθαρά θέμα διάθεσης και θέλησης και αυτό είναι κάτι που πιστεύω πως έχουμε σε μεγάλο βαθμό”. 

Το γεγονός πως πολλοί από τους παίκτες είναι νεαροί σε ηλικία και παίρνουν τις πρώτες τους εικόνες από την Εθνική, πιστεύεις πως προσφέρει ένα κομμάτι ενθουσιασμού στην ομάδα;

“Ναι, ο ενθουσιασμός υπάρχει και βοηθά πολύ στο κομμάτι της ομαδικότητας. Είναι καλό να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όλοι για έναν σκοπό και να δουλέψουμε με γνώμονα πως πάνω απ’όλα είναι η ομάδα. Θεωρώ πως τα παιδιά που έχουμε σκέφτονται και λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, θέλω να πιστεύω πως αυτό θα βγει και στο γήπεδο”. 

Σχετικά με το δεύτερο παιχνίδι που θα διεξαχθεί στη χώρα μας, πιστεύεις πως ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μία νέα ομάδα όπως η Εθνική μας;

“Όπως έχει δείξει και η ιστορία, ο κόσμος αγκαλιάζει την Εθνική ομάδα όταν αγωνίζεται κάπου εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τα γήπεδα είναι γεμάτα. Αυτό πιστεύω πως θα γίνει και τώρα, ο κόσμος έχει δείξει ότι αγαπά πολύ την ομάδα και πως στηρίζει πολύ το μπάσκετ και θέλω να ελπίζω πως θα το ζήσουμε και εμείς αυτό”.

Τέλος, ποια είναι η γνώμη σου για την διαμάχη της FIBA με την Euroleague και πώς πιστεύεις πως θα επηρεάσει αυτή την Εθνική μας ομάδα αλλά και το μπάσκετ συνολικά;

“Είναι πολύ άσχημο ότι μπαίνουν στη μέση οι παίκτες. Καλούνται οι παίκτες να αποφασίσουν για κάτι που δε γνωρίζουν και για κάτι που δεν έχουν ευθύνη. Σίγουρα με όσα έχουν συμβεί θα δοθούν ευκαιρίες σε νέα παιδιά να φορέσουν την φανέλα της Εθνικής, αλλά πραγματικά εύχομαι στο τέλος της ημέρας να μην έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα σε ότι έχει να κάνει με την τύχη του παγκοσμίου μπάσκετ”. 

Πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα