Η μεταγραφή του Γιαννάκη στον ΑΡΗ

από AllAboutARIS

Η δεκαετία του 1980, όπως και σε άλλους τομείς, έτσι και στον Ελληνικό αθλητισμό ήταν μια περίοδος κοσμογονικών αλλαγών.

Το ποδόσφαιρο από την περίοδο 1979-1980 πέρασε στην επαγγελματική του εποχή ενώ το μπάσκετ μπήκε για τα καλά στην ζωή μας, αποκτώντας σταδιακά τον χαρακτήρα του “εθνικού μας αθλήματος” μέσω τόσο της εθνικής ομάδας όσο και του ΑΡΗ.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης για μία δεκαετία καθήλωσε το πανελλήνιο με τις πρωτόγνωρες –για την εποχή- επιτυχίες, με μπροστάρηδες τους “ημίθεους” Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη.

Η προσθήκη δε του τελευταίου ήταν αυτή που έκανε τους «κίτρινους» μια πραγματική υπερομάδα που διέδωσε το όνομα της Ελλάδας σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης.

Η απώλεια δύο τίτλων και η ανάγκη μιας τεράστιας μεταγραφής
Στον ΑΡΗ της δεκαετίας του 1980 τίποτα δεν γινόταν χωρίς την έγκριση του «πατριάρχη» Ανέστη Πεταλίδη και του κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη. Ο «ξανθός» μάλιστα ήταν αυτός που ήδη από το 1983 έκανε πρώτος λόγο για μια ενδεχόμενη μεταγραφή του Παναγιώτη Γιαννάκη από τον Ιωνικό στον ΑΡΗ.

Η απώλεια του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό και του κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ τον Απρίλιο του 1984 υπενθύμισαν σε όλους στον ΑΡΗ πως η ομάδα είχε ακόμη χτυπητές αδυναμίες.

Άπαντες μέσα στους “κίτρινους” πείσμωσαν. <<Μόνο με την απόκτηση του Παναγιώτη Γιαννάκη θα γίνει ο ΑΡΗΣ ανίκητος>> είχε δηλώσει ευθαρσώς ο Γιάννης Ιωαννίδης. Η απόφαση πλέον είχε παρθεί.

Η παρ’ολίγον μετακίνηση του Γιαννάκη στην ΑΕΚ
Η ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί πολύ διαφορετικά. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης βρέθηκε μια ανάσα από το να φορέσει τα «κίτρινα» όχι του ΑΡΗ αλλά της ΑΕΚ.

Άλλωστε εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν αδιανόητο ένας αθλητής σε οποιοδήποτε άθλημα να αφήσει την Αθήνα για να αγωνιστεί σε σύλλογο της Θεσσαλονίκης (μόνο ο Δημήτρης Κοκολάκης τόλμησε να κάνει αυτή την διαδρομή πιο πριν).

Ο νεαρός πλέι μέικερ ήταν μήλον της έριδος για πολλές ομάδες. Οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν βολιδοσκοπήσει τον “δράκο” αρκετό καιρό πριν το καλοκαίρι του 1984 όμως η ΑΕΚ είχε το μεγάλο προβάδισμα λόγο των “κίτρινων” συναισθημάτων του Δημήτρη Μελισσανίδη, τότε αντιπρόεδρο της ομάδας του Ιωνικού.

Μάλιστα ο Ιωνικός και η ΑΕΚ φέρεται να είχαν μία καταρχήν συμφωνία για την μεταγραφή του Γιαννάκη στον δικέφαλο με αντάλλαγμα εκτός από λεφτά και τον βετεράνο Βασίλη Γκούμα.

Η καταλυτική κίνηση των ανθρώπων του ΑΡΗ
Η πρώτη πρόταση του ΑΡΗ ύψους 12 εκατομμυρίων δραχμών κατέληξε  στο  κενό. Με την φημολογούμενη συμφωνία της ΑΕΚ με τον Ιωνικό, οι άνθρωποι του ΑΡΗ κινητοποιήθηκαν άμεσα και κατέβηκαν από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα προκειμένου να βρουν τον ίδιο τον παίκτη  και να προλάβουν να τον ντύσουν με τα “κίτρινα” του ΑΡΗ.

Ο  μύθος λέει πως το βράδυ της 2ας Αυγούστου, οι άνθρωποι της ΑΕΚ βρισκόταν με τον Γιαννάκη σε γνωστό παραλιακό μπουζουξίδικο της Αθήνας προκειμένου να γιορτάσουν την επικείμενη  μεταγραφή αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τουλάχιστον όχι απόλυτα.

Όντως υπήρχαν άνθρωποι της ΑΕΚ και του Ιωνικού στα μπουζούκια που γιόρταζαν την μισοκλεισμένη μεταγραφή όμως ο “δράκος” δεν βρισκόταν εκεί.

Στην πραγματικότητα ο Παναγιώτης Γιαννάκης βρισκόταν σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και τον εντόπισαν άνθρωποι της ομάδας του ΑΡΗ, οι οποίοι τον έπεισαν και τον μετέφεραν στο διαμέρισμα του Γιάννη Μπουτάρη στο Κολωνάκι (εφαλτήριο όλων των κινήσεων των παραγόντων της ομάδας).

Εκεί βρισκόταν ο μετέπειτα πρόεδρος του ΑΡΗ Θεόφιλος Μητρούδης ο οποίος έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο την μεταγραφή. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος Χρήστος Μιχαηλίδης, ο έφορος της ομάδας Φάνης Ταρνατώρος, ο Γιάννης Μπουτάρης καθώς και άλλοι παράγοντες (Μαντόπουλος, Μπανιώρας).

Ο Μιχαηλίδης προσέφερε μια βαλίτσα στον Γιαννάκη με τα πρώτα χρήματα που θα λάμβανε και στην  συνέχεια μίλησε με τον Ιωαννίδη για τον ρόλο του στην ομάδα.

Παρότι όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Γιαννάκης πως προτιμούσε (πριν τον βρουν οι άνθρωποι του ΑΡΗ) να μετακομίσει στο Αλεξάνδρειο, υπήρχαν ακόμη αρκετά εμπόδια για την μετακόμιση του στην Θεσσαλονίκη.

Το βασικότερο από αυτά είχε να κάνει με το μαγαζί αθλητικών ειδών που διέθετε ο Γιαννάκης στη Νίκαια με την ονομασία “πλέη μέικερ”. Οι παράγοντες του ΑΡΗ του υποσχέθηκαν να μεταφέρουν το κατάστημα του επί της οδού Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Έπειτα  έπρεπε να καμφθεί και η αντίσταση των παραγόντων του Ιωνικού οι οποίοι με πρόσχημα τις αντιδράσεις των  φιλάθλων του Ιωνικού δήλωσαν πως ήθελαν να κρατήσουν τον αθλητή στην ομάδα τους, με σκοπό να τον στείλουν αργότερα στην ΑΕΚ.

Η μεταφορά του Παναγιώτη Γιαννάκη από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη έμοιαζε βγαλμένη από ταινία. Οι άνθρωποι του ΑΡΗ δεν θέλησαν να φύγουν αεροπορικώς καθώς σκέφτηκαν ότι παράγοντες του Ιωνικού θα τους περίμεναν στο αεροδρόμιο με σκοπό να τους εμποδίσουν. Έτσι η μεταφορά του παίκτη έγινε οδικώς.


Η υπογραφή του συμβολαίου και οι πρώτες προπονήσεις

Ο Γιαννάκης έφτασε κάτω από άκρα μυστικότητα στην Θεσσαλονίκη και έμεινε “έγκλειστος” για λίγες μέρες σε σπίτι παράγοντα της ομάδας μέχρι να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα και να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις μπορεί να υπήρχαν ακόμη από τους παράγοντες του Ιωνικού και της ΑΕΚ.

Στις 6 Αυγούστου ο “δράκος” μεταφέρθηκε στα γραφεία του συλλόγου (που τότε βρισκόταν στο γήπεδο Χαριλάου, της ποδοσφαιρικής έδρας της ομάδας) όπου και υπέγραψε το συμβόλαιο. Από την μεριά τους οι οπαδοί του ΑΡΗ, που πλέον είχαν μάθει τα νέα, του ετοίμασαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή και τον αποθέωσαν.

Συνολικά το κόστος της μεταγραφής άγγιξε τα 50 εκατομμύρια δραχμές, ποσό αστρονομικό για την εποχή, με τον Ιωνικό εκτός από λεφτά να λαμβάνει και έμψυχο υλικό. Στην  βοήθεια της μεταγραφής βοήθησε και ο Κίμων Κουλούρης, τότε γενικός γραμματέας αθλητισμού, όπως παραδέχθηκε μεταγενέστερα και ο ίδιος.

Αυτή η κίνηση ήταν η επιβεβαίωση ότι ο ΑΡΗΣ για τα επόμενα χρόνια επρόκειτο να είναι η κυρίαρχη δύναμη της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία: Με το δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη ο ΑΡΗΣ κατέκτησε 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελλάδας αλλά και 6 κύπελλα Ελλάδας. Ταυτόχρονα άγγιξε την κορυφή της Ευρώπης σε 3 περιπτώσεις, στα Final-4 τα έτη 1988 στην Γάνδη, 1989 στο Μόναχο και το 1990 στην Σαραγόσα. Ο Γιαννάκης πρόλαβε να γευτεί την κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τροπαίου το 1993, το κύπελλο κυπελλούχων και έπειτα αποχώρησε προς τον Πανιώνιο το καλοκαίρι του ίδιου έτους.
 
Η αντίδραση του Νίκου Γκάλη
Ο Νίκος Γκάλης εκείνες τις μέρες βρισκόταν με καλοκαιρινή άδεια στις ΗΠΑ όπου και προετοιμαζόταν ενόψει της νέας σεζόν. Για την μεταγραφή του Παναγιώτη Γιαννάκη ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ο “ξανθός” του εξήγησε τα οφέλη που θα είχαν και οι δύο από την μεταξύ τους συνύπαρξη, για τον ρόλο του Παναγιώτη Γιαννάκη στην ομάδα καθώς και το δέλεαρ του να γινόταν οι δυο τους το καλύτερο δίδυμο στην Ευρώπη.

Ο “γκάνγκστερ” ήταν θετικός και όπως αποδείχτηκε και στην συνέχεια οι δυο τους μεγαλούργησαν τόσο με την φανέλα του Άρη όσο και της εθνικής Ελλάδας.

[ Πηγή: Sport-Retro.GR ]

Προτεινόμενα Άρθρα