Το ευρωπαϊκό "ντόμινο" και ο (εύλογα) αμέτοχος ΑΡΗΣ

από Αντώνης Γκάτζιος

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις του μπάσκετ καλούν… τη μισή Basket League και το «ντόμινο» που προκαλείται είναι ενδιαφέρον, όμως δεν αγγίζει τον ΑΡΗ, ο οποίος έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να επιλύσει.

Οι θέσεις του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα είναι εγγυημένες. Από κει και πέρα, τα δεδομένα αλλάζει η απόφαση του Προμηθέα Πατρών να «μετακομίσει» από το Basketball Champions League στο EuroCup. Μετά την αποτυχημένη, προ διετίας, προσπάθειά της να προσελκύσει την ΑΕΚ, η Euroleague Basketball στράφηκε στους Αχαιούς, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν θα παίξουν στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωσή της.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει τις ομάδες του BCL. Με τα νέα δεδομένα, η ΑΕΚ και το Περιστέρι θα παίξουν απευθείας στους ομίλους, ενώ η θέση για τα προκριματικά εκκρεμεί, λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ΠΑΟΚ. Αν ο τελευταίος (που δήλωσε πρόθεση συμμετοχής) δώσει το «παρών», κλείνουν οι τρεις θέσεις της Ελλάδας και απομένει ανοιχτή μία wild card που έχει πρόθεση να δώσει η διοργάνωση στη χώρα μας. Αν όχι, μένει ανοιχτή μία θέση στα προκριματικά και εκκρεμεί και η wild card.

Ο 7ος Ήφαιστος Λήμνου, θα ήθελε να παίξει στο BCL, κατά πληροφορίες, όμως, μόνο αν είχε μία θέση στους ομίλους, αφού θα χρειαστούν βελτιώσεις στο γήπεδό του, ενώ ένας προβληματισμός είναι και τα συνεχόμενα ταξίδια από και προς το νησί. Ο Χολαργός που ακολουθεί, δε σκέφτεται το ενδεχόμενο της Ευρώπης.

Πού καιρός για… Ευρώπες

Ποιος ακολουθεί; Ο ΑΡΗΣ. Υπό άλλες συνθήκες, η ΚΑΕ θα ενδιαφερόταν να πάρει μία wild card. Όμως το πάθημα έγινε μάθημα. Η περσινή αποδοχή της πρότασης του BCL γύρισε μπούμερανγκ στον ΑΡΗ, ο οποίος εκτέθηκε σε αγωνιστικό επίπεδο («υποβιβάστηκε» στο FIBA Europe Cup όπου δεν πέρασε καν στη δεύτερη φάση) και «μάτωσε» σε οικονομικό, «μπαίνοντας μέσα» με εξαφήφιο αριθμό ευρώ…

Όμως δεν είναι μόνον αυτό. Στην παρούσα φάση ο ΑΡΗΣ έχει πολλές έγνοιες, για να σκέφτεται καν το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής συμμετοχής. Πρώτιστα τον ενδιαφέρει να μην έχει πρόβλημα στην… ελληνική, και να μπορέσει να χτίσει μια ομάδα που θα αποφύγει τις κακοτοπιές. Πριν απ’ όλα αυτά, βέβαια, προέχει να διευθετηθούν οφειλές που «καίνε». Οπότε, όπως γίνεται κατανοητό, η Ευρώπη… πέφτει μακριά από το «Nick Galis Hall»…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία για αίτηση συμμετοχής στο BCL έληξε χθες (14/6), όμως αυτό έτσι κι αλλιώς δε θα άγγιζε τον ΑΡΗ ή κάποια άλλη ομάδα που δεν κέρδισε βαθμολογικά τη συμμετοχή της στη διοργάνωση, αφού μία wild card μπορεί να δοθεί αργότερα.

Προτεινόμενα Άρθρα