"Σε σωστή ρότα ο ΑΡΗΣ"

από AllAboutARIS

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης τοποθετήθηκε για την ομάδα του ΑΡΗ, εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία στο άρθρο 99 αλλά και την πεποίθηση του ότι όλα έχουν μπει στο σωστό δρόμο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κεφάλαιο Νίκος Γκάλης.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης μίλησε στα Α.Ν. και στην εκπομπή «Baseline» του Σταμάτη Μουρελή για αρκετά θέματα που αφορούν την Α1 αλλά και την ομάδα του ΑΡΗ. 

Αρχικά ο πρόεδρος της Λίγκας τοποθετήθηκε για το All Star Game που έγινε στα Χανιά λέγοντας: «Πιστεύω ότι ήταν πετυχημένο, ότι σχόλιο βλέπουμε, ότι μας έχουν μεταφέρει από την Κρήτη και όχι μόνο, όλοι είναι ενθουσιασμένοι. Εγώ σαν πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ πιστεύω ότι πρέπει να βάλει και άλλα πράγματα, πιστεύω ότι πιάσαμε… ταβάνι. Πρέπει να ξεκινήσουμε την οργάνωση για το επόμενο από τώρα, ώστε να το κάνουμε πιο πετυχημένο» ενώ για την παρουσία της συγκεκριμένης διοργάνωσης στην επαρχία είπε: «Η απόφαση δεν ήταν δικιά μου. Πάρθηκε πριν αρκετά χρόνια και αποδείχθηκε σωστή. Ο πρώτος λόγος είναι προφανής,  ότι η επαρχία διψάει για μπάσκετ και ο άλλος ότι δυστυχώς με τις αντιπαλότητες των οπαδών των μεγάλων ομάδων διαπιστώθηκε από εκείνη την εποχή ότι το All Star Game κινδύνευε να τιναχτεί στον… αέρα. Οδηγήθηκε λοιπόν προς αυτή την απόφαση η Λίγκα, η οποία αποδείχθηκε σοφή, γιατί βοηθάει στην επέκταση και ανάπτυξη του μπάσκετ. Παράγοντες των πόλεων ενδιαφέρονται να έχουν ομάδες στην Α1 και το βλέπουμε φέτος όπου η… μισή Α1 είναι εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Φτάσαμε παλιά η Αθήνα, κάθε γειτονιά να έχει ομάδα, ενώ και η Θεσσαλονίκη είχε κάπου 5-6 ομάδες. Για μένα πάντως θα ήταν στοίχημα να διοργανώσω ένα All Star Game στην Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα».
Για την δήλωση που έκανε στην εκδήλωση του ΑΡΗ περί επενδυτή ο κ. Χαλβατζάκης τόνισε: «Το πρώτο ερώτημα ήταν αν υπάρχει κάποιος να επενδύσει στο μπάσκετ και η απάντηση είναι σαφέστατα ναι. Παρά την κρίση που υπάρχει το μπάσκετ είναι από τα μοναδική αθλήματα ή αν θέλετε γεγονός που σημειώνει ανοδικούς αριθμούς.  Σε όλα τα επίπεδα, από την τηλεθέαση, τα εισιτήρια, τον ανταγωνισμό. Το μπάσκετ για να μπορέσει να φτάσει σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει πρέπει να έχει δυνατά «brand name». Τέτοια ονόματα είναι των ομάδων της Θεσσαλονίκης. Πρώτα του ΑΡΗ, αλλά δεν μιλάω μόνο για τον ΑΡΗ, είναι ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ που επιστρέφει όπως φαίνεται. Θυμάστε την δεκαετία του ’80 που όλοι περιμέναμε τα παιχνίδια, είδαμε τι έγινε στην εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Γκάλη. Πηγαίνω στο εξωτερικό και όλοι μου λένε για τον ΑΡΗ. Φυσικά και μου λένε και για άλλες ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ αλλά δείχνει την δυναμική του ΑΡΗ που είναι τεράστια. Θεωρώ και πιστεύω ότι ναι έχει δυναμική τεράστια ο ΑΡΗΣ, έχει μπει σε μία σωστή πορεία οικονομικής εξυγίανσης και όποιος θέλει να επενδύσει, θα επενδύσει πιο οικονομικά σε σχέση με άλλα αθλήματα, μπορούν να το κάνουν και να βοηθήσουν την προσπάθεια της διοίκησης».
Για την τωρινή διοίκηση και την προσπάθεια τους είπε: «Είναι εξαιρετικά άτομα, υγιείς φίλαθλοι, αγαπάνε την ομάδα και δεν έχουν πέσει στις παγίδες διαφόρων… έξυπνων, του στυλ να πάρουμε παίκτες την στιγμή που δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Αυτό που σωστά κάνουν είναι να βάλουν τα πράγματα σε μία ορθή πορεία όσον αφορά τα οικονομικά. Δεν σας κρύβω ότι το καλοκαίρι είχα μεγάλη  αγωνία για το αν θα υπαχθεί ο ΑΡΗΣ στο άρθρο 99 γιατί διαφορετικά θα είχε τεράστιο θέμα επιβίωσης. Εγώ είχα την αγωνία σαν πρόεδρος της Λίγκας αν θα μπει στο άρθρο 99, γιατί διαφορετικά τι θα κάναμε; Θα έφευγε από την Α1; Μην ξεχνάτε ότι πρώτα εξασφάλισε την παραμονή στην κατηγορία. Γιατί ο ΑΡΗΣ μπορεί να έχει μία καλή ομάδα αλλά δεν μπορούσε να ενισχυθεί με ξένους. Οπότε ήταν έκδηλη η αγωνία, αν θα τα καταφέρει, αν θα πετύχει το πείραμα ή μήπως ξαφνικά βρεθεί στην 3η ή 4η αγωνιστική να παλεύει για την παραμονή. Και το πρωτάθλημα φέτος είναι ανταγωνιστικό, οι ισορροπίες είναι λεπτές. Αυτό που έλεγα στους ανθρώπους του ΑΡΗ ήταν ένα-ένα τα θέματα. Πρώτον  να σωθεί η ομάδα, μην τρέχετε μετά και λέτε βοήθεια πέφτουμε. Γιατί αν έπεφτε η ομάδα «δώρο άδωρον» θα ήταν το άρθρο 99. Και μετά έλεγα αφού μπείτε, βάλτε τα πράγματα σε μία σειρά και φωνάξτε τους ανθρώπους που είναι στην διοίκηση και τους μετόχους και τους χορηγούς και τους φιλάθλους. Και ξεκινήστε έναν σωστό οικονομικό προγραμματισμό. Άκουγα και διάφορες φωνές που μιλούσαν για τρίτη θέση και άλλα. Αυτά δεν γίνονται έτσι, σε μία μέρα. Εκτός αν βρεθεί ένας επενδυτής να δώσει 1 εκ. ευρώ και τότε θα ήταν αλλιώς».
Για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια Παναθηναικός και Ολυμπιακός μονοπωλούν τους τίτλους πρόσθεσε: «Εμείς οι Θεσσαλονικείς και θα μιλήσω ως Θεσσαλονικιός κάνουμε ένα λάθος. Την δεκαετία του ’80, την χρυσή δεκαετία για το μπάσκετ, το στοίχημα που έμπαινε από την αρχή ήταν ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα ο ΑΡΗΣ ή ο ΠΑΟΚ. Μην λένε για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναικό που είναι ομάδες παγκοσμίου επιπέδου, από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Αν αυτές οι ομάδες στο μέλλον πλαισιωθούν από έναν δυνατό ΑΡΗ ή έναν δυνατό ΠΑΟΚ, θα δείτε ένα πρωτάθλημα τελείως διαφορετικό. Αλλά δεν ευθύνεται ο Παναθηναικός ή ο Ολυμπιακός για τα… χάλια της Θεσσαλονίκης. Το 2003-04 οι ομάδες της Θεσσαλονίκη υπαχθήκαν στην ειδική εκκαθάριση και μετά παράγοντες τους αφού πήραν τις ομάδες με μηδέν παθητικό, βρέθηκαν μετά από χρόνια με πολλά εκατομμύρια χρέη» και συνέχισε: «Μπορεί και πάλι οι ομάδες της Θεσσαλονίκης να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο, έχουν μπει οι βάσεις. Πρέπει να μπουν πρώτα σε μία σωστή ρότα, ο ΑΡΗΣ έχει μπει σε αυτή. Πρέπει μετά να συσπειρωθούν οι Μέτοχοι, οι οποίοι έχουν και μία ευθύνη ως μέτοχοι σε μία ΚΑΕ, σε μία  ανώνυμη εταιρεία. Και το τρίτο και βασικότερο να πλαισιώσουν τις ομάδες και δη τον ΑΡΗ οι φίλαθλοι. Να έχει ο ΑΡΗΣ 4.000-4.5000 διαρκείας από την αρχή της χρονιάς. Ξέρετε τι τεράστια βοήθεια είναι αυτή; Είτε η ομάδα έχει υψηλούς στόχους είτε όχι. Πρέπει να γίνει συνείδηση στους φιλάθλους μας ότι πρέπει να πάνε στο γήπεδο να βοηθήσουν την ομάδα τους, όχι επειδή θα πάρει το πρωτάθλημα αλλά επειδή την αγαπάνε. Και κάποια στιγμή θα πάρει και το πρωτάθλημα. Αν πηγαίνεις για πρωτάθλημα και έχεις γεμάτο γήπεδο τι να το κάνω; Μία τέτοια στήριξη βοηθάει την διοίκηση Πρωτοδικείου, έρχονται χρήματα στην ομάδα, βλέπουν οι χορηγοί την δυναμική και όσοι θέλουν να ενδιαφερθούν. Έτσι γίνεται ο κύκλος και προχωράει, φτάνεις στην οικονομική εξυγίανση και μετά μπορεί να έρθει και ένας άνθρωπος για να επενδύσει».
Για την απώλεια της τρίτης θέσης που οδηγούσε στην Ευρωλίγκα ο πρόεδρος της Λίγκας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Μπερτομέου είπε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχασαν την θέση τους στην Ευρωλίγκα γιατί δεν έχουν χρήματα. Μην αναφέρω ομάδες που ακόμα χρωστάνε την συμμετοχή τους και ξέρουμε ποιος τα πληρώνει αυτά, κλείνει η παρένθεση. Αν αύριο η Ευρωλίγκα δει έναν δυνατό ΑΡΗ, έχετε την εντύπωση ότι θα πει όχι; Και η Ευρωλίγκα δεν δίνει τα τρελά λεφτά, 7.000 ευρώ η νίκη και 250.000 πήραν ο Παναθηναικός και ο Ολυμπιακός για την κατάκτηση. Αυτό που λένε για τα τηλεοπτικά, ένα  κομμάτι από την συμφωνία που κάνει το κανάλι με την Ευρωλίγκα πηγαίνει στις ομάδες της χώρας, ένα ποσοστό της τάξεως του 25% κρατάει η Ευρωλίγκα, το υπόλοιπο πηγαίνει στις ομάδες. Είναι τόσο πολλά τα έξοδα, όπου τα λεφτά δεν είναι τόσο πολλά. Μην λέμε ότι χάσαμε την τρίτη θέση, γιατί τώρα και να την κέρδιζες δεν θα σε έβαζαν να παίξεις. Δεν έχουμε τις ομάδες για να έχουμε την τρίτη θέση» ενώ πρόσθεσε για την απόφαση του ΑΡΗ να μην διεκδικήσει την συμμετοχή του στο EuroCup: «Και καλά έκανε ο ΑΡΗΣ. Στο EuroCup στην πρώτη φάση μπαίνεις… μέσα οικονομικά. Πρέπει να έχεις ισχυρή ομάδα για να φτάσεις ψηλά».
Για την απαγόρευση μεταγραφών από την FIBA είπε: «Για την FIBA δεν μπορούμε να εμπλακεί ο ΕΣΑΚΕ, είναι κάτι ξεκάθαρο. Είναι θεσμοθετημένο και από την FIBA και από τον ΕΣΑΚΕ. Πρέπει να πληρωθεί αυτό ή έστω να φτάσεις σε διακανονισμούς, να αρθεί από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία και μετά από τον ΕΣΑΚΕ. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο».

Για το φετινό πρωτάθλημα: «Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό. Άλλο βέβαια η ποιότητα άλλο ο ανταγωνισμός. Ακόμα και για τον τίτλο έχουμε τον Παναθηναικό και τον ολυμπιακό, στο ποδόσφαιρο το ξέρουμε εδώ και καιρό ποιος θα είναι πρωταθλητής. Γίνονται βήματα, υπάρχει ανταγωνισμός για όλες τις θέσεις. Γίνονται μικρά βήματα αλλά σωστά, όπως στο μάρκετινγκ το οποίο το είχαν παρατήσει οι ομάδες τα τελευταία χρόνια γιατί έμεναν  μόνο στα λεφτά της τηλεόρασης και ενός μεγάλος χορηγού π.χ. ΟΠΑΠ και τίποτα άλλο. Λόγω της κρίσης βλέπω ότι οι ομάδες έχουν αρχίσει και δουλεύουν προς τα εκεί, όπως και ο ΕΣΑΚΕ. Το μπάσκετ τα τελευταία δύο χρόνια πηγαίνει βήμα βήμα. Δεν θέλω να κάνει άλματα. Θέλω το  μπάσκετ να το προστατεύσουμε από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα. Και κάνουμε βήματα μπροστά. Όταν φτάσει το μπάσκετ να προχωρήσει πιο μπροστά μαζί με την ελληνική οικονομία, θέλω να ήμαστε έτοιμοι, να έχουν μπει οι βάσεις».
Για τον Νίκο Γκάλη και την ενασχόληση του με το μπάσκετ είπε: «Μπορεί να έρθει αλλά εικάζω ότι και αυτός βλέπει την κατάσταση και θέλει ένα σταθερό περιβάλλον. Αν είναι να τον επαναφέρεις και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει μόνο μέσω του ΑΡΗ, θα θέλει μία κατάσταση πιο σταθερή, να είναι πιο ισχυρή ομάδα. Αν τον φέρεις τώρα ίσως τον… κάψεις, ο Νίκος Γκάλης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ και τον ΑΡΗ. Πρέπει να τον προστατεύσουμε».

Προτεινόμενα Άρθρα