Η επιθετική «εκτόξευση» και η συμβολή της άμυνας

από AllAboutARIS

Ο ΑΡΗΣ τρέχει ένα σερί 7 συνεχόμενων νικών τον τελευταίο διάστημα και δείχνει ικανός γι’ ακόμη μεγαλύτερα πράγματα αν συνεχίσει στο ίδιο τέμπο.

Τραυματισμοί και αναπάντεχες ήττες βάρυναν το κλίμα στο στρατόπεδο του ΑΡΗ, ο οποίος έχασε έδαφος στην βαθμολογία και κλήθηκε ν’ αντιδράσει. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη μετά την ήττα από την Μονακό συσπειρώθηκε, αντέδρασε και χάραξε νικηφόρα πορεία σ’ Ελλάδα και Ευρώπη, παίζοντας παράλληλα και καλό μπάσκετ.

Οι «κίτρινοι» αναγκάστηκαν να παίξουν σε κάποια ματς χωρίς τον Γιάνκοβιτς, τον Καββαδά, τον Μπάκνερ και τον Τζένκινς. Οι υπόλοιποι που έμειναν πίσω όμως φρόντισαν ν’ αναπληρώσουν τα κενά και να οδηγήσουν την ομάδα στις απαραίτητες νίκες. Παίκτες-κλειδιά όπως ο Ξανθόπουλος και ο Ντραγκίτσεβιτς ανέβασαν κατακόρυφα απόδοση, προσφέροντας πολύτιμές λύσεις. Το ίδιο και ο Τσαϊρέλης. Ο Κάμινγκς συνέχισε τις καλές εμφανίσεις, ο Ζάρας  έδωσε λύσεις με το περιφερειακό του σουτ και ο Σίμτσακ τις μάχες του μέσα στην ρακέτα. Ακόμα και οι μικροί Φλιώνης και Χρηστίδης εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο που τους έδωσε ο Δημήτρης Πρίφτης και πρόσφεραν και αυτοί από την μεριά τους.

Η αγωνιστική μεταμόρφωση του ΑΡΗ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άμυνα που παίζουν οι «κίτρινοι». Το σήμα κατατεθέν των ομάδων του Δημήτρη Πρίφτη είναι η άμυνα και ο Έλληνας κόουτς θέλει από την σωστή αμυντική λειτουργία να μπαίνουν οι βάσεις μιας νίκης. Ο ΑΡΗΣ παίζει το τελευταίο διάστημα την άμυνα που μπορεί, είναι σταθερός και «στραγγαλίζει» τον αντίπαλο, κρατώντας τον χαμηλά σε παραγωγικότητα. Στις οκτώ νίκες που έχει σημειώσει τον τελευταίο καιρό ο Αυτοκράτορας (5 στο πρωτάθλημα, 3 στην Ευρώπη), δέχεται 66,5 πόντους μ.ο.

Από την στιγμή που τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην άμυνα, δεν μπορεί να μην συμβεί το ίδιο και στην επίθεση. Οι «κίτρινοι» σημειώνουν αρκετούς… ξεκούραστους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο ενώ όταν πηγαίνουν σε σετ επιθέσεις έχουν την υπομονή και το καθαρό μυαλό, διαβάζουν σωστά την αντίπαλη άμυνα και εκτελούν υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι στα οκτώ τελευταία ματς σκοράρουν 84,25 πόντους μ.ο.

Η ομάδα έχει βρει τον ρυθμό της, αρχίζει ν’ αποκτά ομοιογένεια και χαρακτήρα και το σημαντικότερο, ψυχολογία και αυτοπεποίθηση εν όψει των απαιτητικών αγώνων.

Προτεινόμενα Άρθρα