Ο θρύλος της Βιλερμπάν, Αλέν Ζιγιέ

από AllAboutARIS

Στο «Αστρομπάλ», εκεί όπου θα διεξαχθεί  σήμερα η αναμέτρηση του ΑΡΗ με την Βιλερμπάν, δεσπόζει η φανέλα του Αλέν Ζιγιέ, του σπουδαιότερου παίκτη που φόρεσε την φανέλα της Βιλερμπάν.

Ο Αλέν Ζιγιέ, υπηρέτησε την γαλλική ομάδα 24 χρόνια (από το 1965 έως το 1989), συνδέοντας τη καριέρα του (και ως παίκτης και ως προπονητής) με την Βιλερμπάν. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους Γάλλους μπασκετμπολίστες, οποίος μάλιστα ψηφίστηκε την δεκαετία του 70, από παίκτες, προπονητές και δημοσιογράφους, ως ο καλύτερος Γάλλος παίκτης του 20ου αιώνα και έκτοτε του αποδόθηκε και το προσωνύμιο «Monsieur Basket» (ο κ. Μπάσκετ). Ο Ζιγιέ κατέκτησε 10 τίτλους στην καριέρα του, όλους με την φανέλα της Βιλερμπάν. Συγκεκριμένα πήρε 8 πρωταθλήματα Γαλλίας και 2 Κύπελλα ενώ το 2007 μπήκε στο Hall of Fame.

Ήταν μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του γαλλικού αθλητισμού, αποδεκτός απ’ όλους τους Γάλλους φιλάθλους. Μετά τον θάνατό του (18/11/2014), τον Απρίλιο του 2015, η γαλλική ομοσπονδία μπάσκετ, θέλοντας να τιμήσει την προσφορά του στο άθλημα θεσμοθέτησε το βραβείο «Αλέν Ζιγιέ» το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στον καλύτερο Γάλλο παίκτη (πρόσφατος κάτοχος ο Νάντο Ντε Κολό).

Ο Αλέν Ζιγιέ ήταν ένα είδωλο για τους φιλάθλους της Βιλερμπάν και για την πόλη της Λυών και το 2015 η στάση της γραμμής Α΄ του μετρό της πόλης πήρε το όνομά του ενώ η φανέλα με το Νο 4, κοσμεί τον ουρανό του «Αστρομπάλ».

Προτεινόμενα Άρθρα