Το προφίλ της Μπεσίκτας

από AllAboutARIS

Ο ΑΡΗΣ θα αντιμετωπίσει την Μπεσίκτας στην φάση των ομίλων του Basketball Champions League και το AllAboutARIS σκιαγραφεί το προφίλ της αντιπάλου των "κιτρίνων".

Η Μπεσίκτας είναι από τις ισχυρές δυνάμεις του τουρκικού μπάσκετ, έχοντας σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Η ανδρική ομάδα μπάσκετ ιδρύθηκε το 1933, αλλά τρία χρόνια αργότερα το τμήμα έπαψε να λειτουργεί. Η επαναλειτουργία του τμήματος χρονολογείται στο 1940 κι έκτοτε η Μπεσίκτας παίζει κάθε χρόνο στην πρώτη κατηγορία, με μοναδική εξαίρεση την σεζόν 1988-89 που έπαιξε στην 2η κατηγορία.

Η Μπεσίκτας έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Τουρκίας. Στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της το 1975 ενώ το δεύτερο πρωτάθλημά το πανηγύρισε το 2012. Το 2012 ήταν μια ονειρεμένη σεζόν για τον σύλλογο της Κων/πολης, καθώς κατέκτησε και το Κύπελλο Τουρκίας (το μοναδικό που έχει κατακτήσει μέχρι τώρα) και το President’s Cup (επίσης το μοναδικό). Το 2012, η επιτυχία δεν περιορίστηκε στις εγχώριες διοργανώσεις, καθώς πανηγύρισε την κατάκτηση και του Eurochallenge. Πέρα από την κατάκτηση του Eurochallenge οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές της διακρίσεις είναι η συμμετοχή στα προημιτελικά του Eurocup (2008), συμμετοχή στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς (1999) και συμμετοχή στα προημιτελικά του Fiba Europe League (2005). Την σεζόν 2012-13, η ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρωλίγκα.

Η Μπεσίκτας, όπως και οι περισσότερες τουρκικές ομάδες, έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και κατά καιρούς προχωράει σε πολύ δυνατές μεταγραφές. Το 2010, η τουρκική ομάδα υπέγραψε συμβόλαιο με τον μεγάλο Άλεν Άιβερσον ενώ το 2011, άλλος ένας σταρ του ΝΒΑ, ο Ντέρον Ουίλιαμς, φόρεσε την φανέλα της (κατά την διάρκεια του lockout στο ΝΒΑ).

Την φετινή σεζόν, πραγματοποίησε πολύ καλή πορεία, κυρίως, στο τουρκικό πρωτάθλημα (26 νίκες, 4 ήττες στην κανονική διάρκεια), φτάνοντας μέχρι τους τελικούς. Εκεί αντιμετώπισε την Φενέρμπαχτσε, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης να κερδίζει με 4-0 την σειρά. Στο BCL, η Μπεσίκτας πέρασε από τον όμιλο, αλλά δεν προχώρησε αρκετά, καθώς στην νοκ-άουτ φάση ηττήθηκε δύο φορές από την Καρσίγιακα (75-70 και 83-90) και έμεινε εκτός συνέχειας διοργάνωσης.

Στο ρόστερ της υπάρχουν αρκετοί γνωστοί παίκτες όπως ο Βλάντιμιρ Στίματς, ο Κενάν Σιπαχί, ο Ντι Τζέι Στρόμπερι (γνωστός από την θητεία του στον Ολυμπιακό), ο Κάιλ Ουίμς και ο Έαρλ Κλαρκ. Από την φετινή ομάδα έχουν αποχωρήσει ο Μάικ Ρολ (πήγε στην Μακάμπι Τελ Αβίβ), ο Μάικ Τόμσον (πήγε στην Ινστανμπούλ ΒΒ), ο Σαφάκ Ετζέ και ο Ντογκάν Σενλί. Πρόσφατα, στο ρόστερ εντάχθηκε ο Τζον Ντίμπλερ που έπαιζε στην Γαλατάσαραϊ μέχρι τώρα (πέρασε και από τον Πανιώνιο στο παρελθόν).

Προτεινόμενα Άρθρα