«Το παιδικό μας είδωλο»

από AllAboutARIS

Η επιστροφή του Παναγιώτη Γιαννάκη στον ΑΡΗ αποτελεί το μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού στο ελληνικό μπάσκετ, μία συνεργασία η οποία δεν πέρασε ασχολίαστη από κανέναν.

Η «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ» ζήτησε την άποψη τριών παικτών που συνεργάστηκαν με τον «Δράκο» σε διαφορετικές εποχές και συνθήκες, όμως γνωρίζουν καλά και την πραγματικότητα του ΑΡΗ και τον προπονητή Γιαννάκη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΡΕΛΗΣ

Ο Νίκος Χατζηβρέττας και ο Δήμος Ντικούδης αποτέλεσαν μέλη της «χρυσής» γενιάς της Εθνικής ομάδας με την πρώτη θέση στο Eurobasket του 2005 και την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο του 2006, δύο χρονιές όπου συνεργάστηκαν με τον Παναγιώτη Γιαννάκη ο οποίος ήταν ο Ομοσπονδιακός τεχνικός. Παράλληλα οι δύο πρώην διεθνείς αγωνίστηκαν στον ΑΡΗ, έχοντας οπότε μία προσωπική εμπειρία από τον σύλλογο και το ειδικό βάρος μπορούν να αξιολογήσουν τι σημαίνει η επιστροφή του «Δράκου» στο… σπίτι του και μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τις σκέψεις τους.
Ο Άγγελος Τσάμης ήταν ο τελευταίος Έλληνας παίκτης με τον οποίο συνεργάστηκε ο Παναγιώτης Γιαννάκης σε συλλογικό επίπεδο, όταν ο «Δράκος» τον επέλεξε να τον ακολουθήσει μαζί του στην Γαλλία και στην ιστορική Λιμόζ. Ο Έλληνας γκαρντ λοιπόν μιλάει για τον Παναγιώτη Γιαννάκη που γνώρισε αλλά και για την επιστροφή του στον ΑΡΗ.
Κοινό στοιχείο των τριών αυτών αθλητών. Ότι μεγάλωσαν βλέποντας τον Παναγιώτη Γιαννάκη στο παρκέ με την φανέλα του ΑΡΗ και της Εθνικής, αποτέλεσε ένα ίνδαλμα το οποίο του οδήγησε στο μπάσκετ και φυσικά ήταν όνειρο ζωής η συνεργασίας με τον «Δράκο» από την θέση του προπονητή στην πορεία της καριέρας τους.

: Χατζηβρέττας: «Έχει τον σεβασμό όλων μας»

Ο Νίκος Χατζηβρέττας αποτέλεσε μέλος της «χρυσής» Εθνικής ομάδας του 2005 στο Βελιγράδι και φυσικά κάτω από τις οδηγίες του Παναγιώτη Γιαννάκη το 2006 άγγιξε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας.
Ο πρώην άσος του ΑΡΗ μιλάει με νοσταλγία για εκείνα τα χρόνια της Εθνικής αλλά και με απεριόρισμο σεβασμό σε ένα… παιδικό του είδωλο, όπως τονίζει ο ίδιος, τον Παναγιώτη Γιαννάκη. «Η Εθνική ομάδα έζησε μεγάλες στιγμές με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, από την πρώτη στιγμή που συνεργαστήκαμε είχε τον σεβασμό όλων μας. Μιλάμε τώρα για το παιδικό μας είδωλο, τον άνθρωπο που μαζί με τον Νίκο Γκάλη μας οδήγησαν στο μπάσκετ. Αυτό πιστεύω ότι είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα, ο σεβασμός που εμπνεύει σε όλους γύρω του, αυτή η αύρα που φέρνει μαζί του» τονισε αρχικά ο Νίκος Χατζηβρέττας όσον αφορά τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Όσον αφορά τα προπονητικά του χαρακτηριστικά είπε: «Είναι εξαιρετικά οργανωτικός σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που πιστεύω ότι κάνει την διαφορά στην φιλοσοφία του είναι η προσυλωση του στο παιχνίδι, πάντα η ομάδα ήταν εξαιρετικά διαβασμένη στην άμυνα ενώ και στην επίθεση υπήρχε μία οργάνωση στο παιχνίδι μας. Βέβαια βασικό ρόλο σε όλα παίζει και τι είδους ομάδα έχεις για να δουλέψεις, αλλά αυτά τα στοιχεία πιστεύω ότι τα έχει παντού».
Αναφορικά με το πλάνο να δουλεύει με νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες, κάτι που αναμένεται να κάνει και στον ΑΡΗ, ο Νίκος Χατζηβρέττας τόνισε: «Αν είναι ένας παίκτης ικανός, τότε ο Γιαννάκης είναι ο κατάλληλος προπονητής για να του πάρει ακόμα περισσότερα, να τον βοηθήσει να γίνει καλύτερος σε αρκετούς τομείς που και ο ίδιος ο αθλητής δεν γνωρίζει. Μεγαλύτερο παράδειγμα δεν υπάρχει από τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος βρήκε χρόνο με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο κόοουτς ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι, με την εμπειρία του βοηθάει τον νεαρό να καταλάβει τι πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο και εκτός για να γίνει καλύτερος. Ξέρει τον τρόπο γι ανα στηρίξει τα νέα παιδιά, αρκεί και αυτός να έχει την ίδια στήριξη. Ο ΑΡΗΣ είναι μία ομάδα με υψηλούς στόχους, είναι δύσκολο να διαχειριστείς μία τέτοια κατάσταση, αλλά αν μπορεί κάποιος να το πετύχει, αυτός είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Έχει το ειδικό βάρος να ζητήσει την στήριξη από τον κόσμο και να την έχει, ώστε να μπορεί να δουλέψει με τους νεαρούς παίκτες».

Ο πρώην παίκτης των «κιτρίνων» αναφέρεται και στην συνεργασία του ΑΡΗ με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τι μπορεί να σημαίνει για τον σύλλογο αλλά και γενικότερα για το ελληνικό μπάσκετ: «Είναι κάτι τεράστιο για το ελληνικό μπάσκετ και τον ΑΡΗ. Αλλά ο Γιαννάκης είναι ο προπονητής της ομάδας, όλα ξεκινάνε από την «κεφαλή», την διοίκηση και αυτή πρέπει να του παρέχει ότι χρειαστεί για να πετύχει. Ο κόσμος θα είναι δίπλα στον Γιαννάκη, είναι ότι καλύτερο από θέμα προπονητή, θα μπορούσε να έρθει στον ΑΡΗ. Ο Γιαννάκης ξέρει τι χρειάζεται για να πετύχει, απλά πρέπει να στηριχθεί από την διοίκηση και τον κόσμο. Επιβάλλεται στον ΑΡΗ να υπάρξει μία αλλαγή και ο κόουτς είναι ο καταλληλότερος για να τα καταφέρει. Και δεν δουλεύει μόνο μέσα στις τέσσερις γραμμές, ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι άνθρωπος ο οποίος θα φροντίσει να αλλάξει προς το καλύτερο και πράγματα σε άλλους τομείς της ομάδας, τους οποίους δεν μπορείς να δεις εύκολα. Αγαπάει το μπάσκετ και ξέρει τι χρειάζεται για να πετύχεις. Έχει συνδεθεί με την ομάδα του ΑΡΗ, άρα έρχεται γνωρίζοντας τι θα αντιμετωπίσει και τι πρέπει να κάνει. Πραγματικά του εύχομαι καλή επιτυχία, το χρειάζεται και ο ΑΡΗΣ αλλά και το ελληνικό μπάσκετ».

Ντικούδης: «Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη την συνεργασία ΑΡΗ-Γιαννάκη»

Ο Δήμος Ντικούδης ανήκει και αυτός στην γενιά που ανάγκασε τους Έλληνες να βγούνε και πάλι στους δρόμους μετά το 1987 και με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη στην Εθνική ομάδα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket το 2005 και την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο του 2006.

Ο πρώην άσος του ΑΡΗ μιλώντας για τον προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη είπε: «Ο Παναγιώτης Γιαννάκης για την δική μας την γενιά ήταν ο παίκτης είδωλο, μία από τις βασικές αιτίες που ασχοληθήκαμε με το μπάσκετ. Στην Εθνική ομάδα η παρουσία του από μόνη της έδινε κύρος, ενέπνεε σεβασμό και η προσωπικότητα του ήταν έντονη και επηρέασε την ομάδα. Για μένα αυτό που έκανε την διαφορά σε εκείνη την Εθνική ήταν η πειθαρχία που επέβαλλε αλλά και οι σχέσεις που είχε με όλους μας μέσα στην ομάδα. Αυτά τα δύο στοιχεία ήταν πιο σημαντικά από οτιδήποτε τεχνικό κομμάτι. Και αυτά επηρέασαν την Εθνική και όλους τους παίκτες σε σημαντικό βαθμό και φτάσαμε σε δύο μεγάλες επιτυχίες».

Σχετικά με την επιστροφή του στον ΑΡΗ και τι σημαίνει αυτό για το ελληνικό μπάσκετ, ο Θεσσαλός άσος είπε: «Είναι κάτι που έχει ανάγκη πρώτα η Λίγκα και μετά ο ΑΡΗΣ. Όλη ξέρουμε την ιστορία του Παναγιώτη Γιαννάκη στην Α1 αλλά και σαν παίκτης στον μεγάλο ΑΡΗ εκείνης της εποχής. Άρα ο συνδυασμός των δύο στοιχείων, Γιαννάκη και ΑΡΗ είναι κάτι συναρπαστικό, το οποίο ήδη έχει δώσει άλλη αίσθηση στο ελληνικό μπάσκετ και το πρωτάθλημα της Α1. Πιστεύω ότι ο κόσμος του ΑΡΗ θα τον στηρίξει γιατί τον ξέρει, ξέρει ότι ήρθε για να κάνει το καλύτερο και να πετύχει στην ομάδα. Ο κόουτς ξέρει καλύτερα από τον καθένα σε ποια ομάδα βρίσκεται, το ειδικό βάρος της φανέλας αλλά και τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Οπότε δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πήγε προετοιμασμένος, έτοιμος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Η παρουσία του στον ΑΡΗ ανεβάζει το πρεστίζ του πρωταθλήματος και μακάρι να πάει καλά και στο αγωνιστικό κομμάτι, γιατί το ελληνικό μπάσκετ θέλει τον ΑΡΗ πρωταγωνιστή».

Τσάμης: «Ο κόουτς είδε προοπτική στον ΑΡΗ, και θα πετύχει»

Ο Άγγελος Τσάμης ήταν ο τελευταίος Έλληνας που συνεργάστηκε με τον Παναγιώτη Γιαννάκη σε συλλογικό επίπεδο μιας και βρέθηκαν μαζί στην Λιμόζ. Ο Έλληνας γκαρντ νιώθει τυχερός που μπόρεσε να συνεργαστεί με τον «Δράκο» και τόνισε αρχικά: «Προσωπικά του είμαι υπόχρεος για το γεγονός ότι με επέλεξε να συνεργαστώ μαζί του, για μένα ήταν μία εμπειρία ζωής, κάτι που νιώθω τυχερός που το έζησα και θα θυμάμαι την συνεργασία μας για πάντα. Είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει 24 ώρες το 24ώρο για το μπάσκετ. Μπορεί να βοηθήσει έναν αθλητή σε τομείς που δεν ξέρεις ότι υπάρχουν. Συνεργαστήκαμε μαζί στην Λιμόζ και την πρώτη χρονιά έκανε εξαιρετική δουλειά στην ομάδα, κερδίσαμε το Κύπελλο μετά από αρκετά χρόνια. Την δεύτερη σεζόν είχα εγώ έναν σοβαρό τραυματισμό και η διοίκηση δεν τον στήριξε όπως θα έπρεπε και δεν μπόρεσε να τελειώσει αυτό που άρχισε, αλλά και πάλι η δουλειά του φάνηκε τα επόμενα χρόνια. Για μένα ήταν άδικο που ήταν ανενεργός τόσα χρόνια, έχει μία τεράστια καριέρα στην Εθνική αλλά και στην Α1, ανέδειξε παίκτες μεγάλης αξίας και νομίζω ότι η πρόσληψη του στον ΑΡΗ είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον ίδιο, τον σύλλογο αλλά και το ελληνικό μπάσκετ. Ο ίδιος έχει συνδεθεί με τον κόσμο του ΑΡΗ και την ομάδα από τα χρόνια της «Αυτοκρατορίας». Όλοι μας τότε βλέπαμε τον Γιαννάκη και τον Γκάλη και έτσι αρχίσαμε να παίζουμε μπάσκετ».

Ό Άγγελος Τσάμης αναφέρεται και στο γεγονός ότι ο «Δράκος» έρχεται σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο στον ΑΡΗ λέγοντας: «Δεν τον ενδιαφέρει το μπάτζετ, πόσα λεφτά έχει μία ομάδα. Ξέρει που είναι, ποιος είναι ο σύλλογος και την δυναμική του. Πάντα δούλευε με μικρούς και ταλαντούχους παίκτες τους οποίους ανέδειξε, όπως τον Σλούκα, τον Μάντζαρη, τον Βασίλη Σπανούλη. Όλα τα ξέρει ο κόουτς και σίγουρα για να έρθει στον ΑΡΗ είδε ότι υπάρχει προοπτική να δημιουργήσει κάτι καλό. Ο κόσμος του ΑΡΗ ξέρω ότι θα τον στηρίξει γιατί τον πιστεύει και όλα θα πάνε καλά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κόουτς ότι θα τα καταφέρει».

Προτεινόμενα Άρθρα