Ίση αντιμετώπιση ζητά η εθνική Αυστραλίας για το Μουντιάλ Γυναικών

από AllAboutARIS

Την ανισότητα στις αμοιβές ανάμεσα στα φετινά Παγκόσμια Κύπελλα έθιξε σε βίντεο στα social media η 23μελης αποστολή της Αυστραλίας, που συνδιοργάνωνει το θεσμό (20/7-20/8). Αφορμή στάθηκε το αντίστοιχο Μουντιάλ του Κατάρ κατά το οποίο τα κέρδη για τις συμμετέχουσες ομάδες ανήλθαν σε 440 εκατ. ευρώ.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα φετινά πριμ στις γυναίκες ανέρχονται στα 110 εκατ. ευρώ, μόλις το 1/3 περίπου από το Μουντιάλ του Δεκέμβρη. Παρά ταύτα η αμοιβή φέτος έχει δεχτεί αύξηση της τάξεως των 300%, δηλαδή από τα 30 εκατ. ευρώ του 2019.

Μόλις το 2007 θεσπίστηκε η αμοιβή για το Μουντιάλ των Γυναικών, 25 χρόνια μετά τους άντρες ενώ εδώ και μια δεκαετία δεν χρειάζεται να πλένουν τις ίδιες τους τις εμφανίσεις!

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξομάλυνση της μισθολογικής διαφοράς και την περσινή συμφωνία ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των ΗΠΑ για ίσες αμοιβές, το πρόβλημα για τα Παγκόσμια Κύπελλα παραμένει.

Η θέση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, έχει θέσει ως στόχο ίσα πριμ για τα τουρνουά ανδρών και γυναικών έως το 2027. Ωστόσο, πρότεινε οι χορηγοί και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς να διαδραματίσουν ρόλο για την επίτευξη αυτού. Σε ένα στάδιο, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών αντιμετώπισε «μπλακ άουτ» των μέσων ενημέρωσης σε χώρες της Ευρώπης αφού η FIFA έκρινε τις αρχικές προσφορές για μετάδοση «απαράδεκτες». Τελικά υπεγράφη μια συμφωνία τον Ιούνιο, δίνοντας όμως λίγο χρόνο για την προώθηση του τουρνουά.

Προτεινόμενα Άρθρα