Αγγλία: Μπήκαν στους διαιτητές οι κάμερες σώματος

από AllAboutARIS

Οι διαιτητές σε πρωταθλήματα βάσης στην Αγγλία αισθάνονται «ασφαλέστεροι» όταν «φορούν» κάμερες σώματος στη διάρκεια των αγώνων, δήλωσε ο επικεφαλής διαιτησίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FA) Ντάνιελ Μέισον, μετά τις πρώτες δοκιμές για την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας.

Τον Φεβρουάριο, η FA ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει κάμερες σώματος σε διαιτητές που «σφυρίζουν» σε πρωταθλήματα βάσης, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσει εάν η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει «να βελτιώσει τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων και τον σεβασμό προς τους διαιτητές».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διαιτητών της Αγγλίας Πολ Φιλντ, τον Φεβρουάριο είπε ότι η λεκτική και σωματική κακοποίηση των διαιτητών στα πρωταθλήματα βάσης στη χώρα γίνεται τόσο σοβαρή που κινδυνεύουν ζωές.

Ένα ερωτηματολόγιο του BBC, στο οποίο απάντησαν περισσότεροι από 900 διαιτητές, αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα κακοποίησης και εκφοβισμού με πολλαπλές περιπτώσεις απειλών θανάτου.

Πέρυσι η FA τιμώρησε 380 παίκτες και προπονητές επειδή επιτέθηκαν ή απείλησαν διαιτητές και βοηθούς.

«Τα πρώτα σημάδια είναι θετικά, οι διαιτητές αισθάνονται πιο σίγουροι, καθησυχασμένοι, προστατευμένοι, πιο ασφαλείς», δήλωσε στο BBC ο Ντάνιελ Μέισον.

«Οι διαιτητές μας λένε ότι ορισμένοι παίκτες έριξαν μια δεύτερη ματιά, είδαν την κάμερα και έκαναν ένα αστείο όπως, “Ω, καλύτερα να μην τσακώνομαι μαζί σου, είδα την κάμερα”.»

Οι κάμερες που χρησιμοποιούνται στη δοκιμή δεν καταγράφουν για όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά έχουν λήψη 30 δευτερολέπτων που μπορεί να ενεργοποιηθεί από τους διαιτητές.

Η FA ανέφερε ότι κανένας διαιτητής δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να ενεργοποιήσει τις κάμερες του σώματος ακόμα.

«Είναι μια θετική αρχή χωρίς ενεργοποιήσεις, έτσι στο μυαλό μου φαίνεται ότι η ανάπτυξη αυτών των συσκευών ενεργεί τελικά με τον τρόπο που τις θέλουμε, που είναι αυτός ο αποτρεπτικός παράγοντας», είπε ο Μέισον.

«Καλύτερα να αποτρέψουμε την ανάρμοστη συμπεριφορά και να αποτρέψουμε την κακή συμπεριφορά των συμμετεχόντων παρά να πρέπει να τη…θεραπεύσουμε».

Οι δοκιμές ξεκίνησαν με τέσσερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου βάσης ενηλίκων στο Μίντλεσμπρο, πριν προχωρήσουν σε άλλα τρία πρωταθλήματα.

Τον Φεβρουάριο, η FA είπε ότι σε περίπου 100 διαιτητές θα παρασχεθεί ο εξοπλισμός κάμερας σώματος, ο οποίος παράγεται από την Reveal Media.

«Η άποψή μου για τις κάμερες είναι ότι υπάρχουν ως αποτρεπτικός παράγοντας, και σίγουρα αυτό έχω διαπιστώσει ότι γίνεται μέχρι στιγμής. Βλέπω πολλούς πολύ πιο φιλικούς παίκτες, μέρα με τη μέρα!», είπε η διαιτητής Σόφι Γουντ στο ITV.

Εάν οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχημένες, η FA έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την εφαρμογή της τεχνολογίας «σε περισσότερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ενηλίκων βάσης στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023-24».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα Άρθρα