Απόφαση ΝΤΡΟΠΗΣ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης!

από AllAboutARIS

Παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν τελικά, μερικά πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, τελικά δεν είναι. Η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, να μην επιτρέψει την προβολή οπτικού υλικού πάνω στον Λευκό Πύργο, αύριο το βράδυ, μετά το τέλος της σιωπηρής πορείας στη μνήμη του Άλκη, είναι το λιγότερο… εκτός κλίματος.

Με το θέμα είχαμε ασχοληθεί και προ ημερών, παρουσιάζοντας την σχετική επιστολή που έστειλε στην Εφορεία, η Δομή “Εις το όνομα του Άλκη”.  Παρ’ όλ’ αυτά δεν δίδεται άδεια να παίξουν εικόνες με πρόσωπα και σήματα ομάδων της πόλης πάνω στο Λευκό Πύργο.

Όπως λένε οι άνθρωποι της Δομής προφορικά υπήρξε αρχικά συναίνεση για «κατ’ εξαίρεση» προβολής εικόνων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται να προβληθούν πρόσωπα πάνω σε μνημεία, αλλά στο παρελθόν έχει συμβεί, όπως για παράδειγμα στην Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο πρόεδρος της Δομής, Λευτέρης Παππάς, είπε σχετικά στην ιστοσελίδα TheOpinion… «υπήρχε και προφορική επικοινωνία, προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή και με κλιμάκια της Αθήνας, ώστε να είμαστε σίγουροι». Η Δομή έστειλε και τις φωτογραφίες που θέλει να προβάλλει, αλλά όπως λένε οι άνθρωποί της, από την Εφορεία ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν το mail.

Ο πρόεδρος της Δομής «Εις το όνομα του Άλκη» ανέφερε στο The Opinion ότι εκτός από την αρνητική απάντηση, υπήρξε και κριτική για τις φωτογραφίες που επιλέχθηκαν να προβληθούν, προκειμένου να αποφευχθεί η… οπαδική πόλωση . Όπως τονίζεται μάλιστα, η μια από τις δύο φωτογραφίες που λογοκρίθηκε είναι αυτή από την ομάδα του Ηρακλή, που πρωτοστάτησε και την ημέρα της δολοφονία του 19χρονου Άλκη, άλλαξε τα χρώματα του συμβόλου της από άσπρο μπλε και κίτρινο μαύρο.

«Εμείς τελικά αποφασίσαμε να μη παίξουμε τις συγκεκριμένες εικόνες και να κάνουμε μια προβολή δίπλα ακριβώς από τον Λευκό Πύργο, με δικά μας έξοδα. Το κυνηγήσαμε πολύ το θέμα και αν και άνθρωποι της πολιτείας μας παρότρυναν να κάνουμε κανονικά την προβολή, δηλαδή παράνομα, αφού δεν πήραμε άδεια δεν θα προβούμε σε κάτι τέτοιο» ανέφερε ο πρόεδρος. Σίγουρα ο Λευκός Πύργος, θα έδινε μια άλλη αίσθηση σε όλη η δράση, αφού είναι το σύμβολο της πόλης και ανήκει στους πολίτες της» τόνισε ο πρόεδρος.

Προτεινόμενα Άρθρα