Η “ακτινογραφία” του 3-5-2: Οχι κι άσχημο με παραπάνω δουλειά… και πρόσωπα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Το φιλικό με τη Μακάμπι Χάιφα… σύστησε στον κόσμο του ΑΡΗ το 3-5-2, αλλά το ίδιο ισχύει σε έναν βαθμό και για την ομάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Άλαν Πάρντιου δούλεψε πολύ πάνω στην εν λόγω διάταξη. Είναι διαφορετικό όμως σε συνθήκες αγώνα, για αυτό και ο Άγγλος τεχνικός το χρησιμοποίησε σε ένα ολόκληρο 90λεπτο.

Σε όλο το ματς ο ΑΡΗΣ είχε μία σταθερή τριάδα στην άμυνα και μερικές διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα από τη μέση και μπροστά κατά τη διάρκεια του.

Στην άμυνα οι Καμάτσο-Μαζικού γύρισαν πίσω και διαμορφωνόταν ένα 5-4-1, με τον Γκρέι να μένει μπροστά και είτε τον Νταμπό είτε τον Ματέο να βγαίνουν για πίεση στην πρώτη γραμμή άμυνας.

Η επίθεση είναι μία άλλη κουβέντα και ίσως αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όντας το στοιχείο που κάνει θετική αυτή την πρώτη δοκιμή της νέας διάταξης που προσπαθεί να περάσει ο Άλαν Πάρντιου στην ομάδα.

Έχοντας τρεις παίκτες στα μετόπισθεν και δη στόπερ, οι πλάγιοι φουλ μπακ απελευθερώνονται και ανεβαίνουν πιο εύκολα. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι Καμάτσο και Μαζικού, πλαισιώνοντας τους Γκρέι, Πάλμα, Ροντρίγκες σε σε αρκετές περιπτώσεις τον Ματέο που άφησε το μεσαίο τρίτο, πατώντας ακόμα και στην περιοχή.

Με αυτόν τον τρόπο ο ΑΡΗΣ δημιουργούσε υπεραριθμίες, φαινόταν περισσότερο επιθετικά και μπορεί να το κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικά εφόσον δουλέψει παραπάνω στη συγκεκριμένη διάταξη.

Το αρνητικό για την ομάδα ήταν κυρίως στην άμυνα… Ναι μεν δεν “έφαγε” πολλές κλασσικές ευκαιρίες αλλά είχε θέματα στις πλευρικές άμυνες και στην ευκολία με την οποία η Μακάμπι κυκλοφορούσε τη μπάλα ανάμεσα στις γραμμές του και κυρίως στην περιοχή του.

Τώρα που καταγράφηκαν τα παραπάνω, πρέπει να μπουν και συγκεκριμένες παράμετροι στην εξίσωση.

Ο ΑΡΗΣ δεν είχε Εμπακατά και Οντουμπάζιο για τον ρόλο του δεξιού φουλ μπακ

Ο ΑΡΗΣ δεν είχε τον Ετέμπο

Ο ΑΡΗΣ δεν είχε τον Ενκουλού

Ο ΑΡΗΣ δεν είχε βασικό τον Μάνου, που μπορεί να δώσει παραπάνω στον άξονα

Εάν βάλουμε στην κουβέντα και το επίπεδο της ομάδας που αντιμετώπισε ο ΑΡΗΣ, τότε για πρώτη φορά το 3-5-2… δεν ήταν κι άσχημο.

Σίγουρα θέλει περισσότερη διδασκαλία και αφομοίωση των “θέλω” του Πάρντιου για την εν λόγω διάταξη. Ταιριάζει πάντως σε κάποια παιχνίδια, οπότε θα ήταν καλό να υπάρχει ως επιλογή για τους “κιτρινόμαυρους”. Και αυτός είναι ο λόγος που ο Άγγλος τεχνικός έχει στραφεί σε αυτό, χωρίς να ξεχνάει το 4-2-3-1 και το 4-3-3 για τα οποία η ομάδα είναι πιο έτοιμη και της προσφέρουν παραπάνω ισορροπία. Ειδικά το πρώτο…

Ο Πάρντιου δεν έκανε ξεκάθαρο με ποιά διάταξη θα επιστρέψει η ομάδα στις επίσημες υποχρεώσεις της. Η λογική λέει ότι για την ώρα καλό θα είναι να μην παρεκκλίνει των σταθερών του και ειδικά από τη στιγμή που είναι κάπως περιορισμένος στα στόπερ με την απουσία του Ενκουλού, εκτός εάν αποφασίσει να ενεργοποιήσει τον Τανούλη.

Γενικά το να δοκιμάζεις δεν είναι κακό, όπως και να έχει εναλλακτικές. Το φιλικό αυτό προσέφερε στον Πάρντιου την ευκαιρία να το κάνει. Τώρα έχει μπει σε μία νέα εβδομάδα και καλείται να δουλέψει σταδιακά με διαφορετικό τρόπο. Ισως λίγο παραπάνω στις σταθερές του μέχρι το φινάλε του 1ου γύρου, για να τις βελτιώσει και σε βάθος χρόνου να ετοιμάσει την ομάδα για την επανέναρξη των επίσημων αγώνων της.

 

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα