Η… απομυθοποίηση δεν αλλάζει τον βαθμό δυσκολίας

από Νίκος Παπαδόπουλος

Πριν έξι βράδια ο ΑΡΗΣ πανηγύρισε μία νίκη που σίγουρα δεν σήμαινε πρόκριση αλλά του προσέφερε πολλά σε αυτή την ανηφόρα που προσπαθεί να ανέβει για να φτάσει στο τέλος της. Εκεί όπου περιμένουν οι όμιλοι του Europa Conference League.

Το αποτέλεσμα δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα στην ομάδα. Οταν όμως συνδυάζεται με την εικόνα του αγώνα, απομυθοποιεί μία κατάσταση στο περιβάλλον της αλλά ίσως και στο δικό της μυαλό. Ή ακόμα και σε εκείνους που έλεγαν ότι θα έρθουν οι Ουκρανοί και θα ρίξουν τέσσερα ή πέντε.

Η Ντιναμό ήρθε στη Θεσσαλονίκη ως το μεγάλο φαβορί. Το μεγάλο brand που ναι μεν έχασε την αίγλη του πρόσφατου παρελθόντος αλλά παραμένει μία ανώτερη και ποιοτική ομάδα.

Για 90 λεπτά βέβαια μόνο κάτι τέτοιο δεν φάνηκε. Ο ΑΡΗΣ κέρδισε όντας ανώτερος στα περισσότερο διαστήματα του ματς, πλην ελάχιστων που πιέστηκε και εκείνων που ήταν αρκετά ισορροπημένα.

Ο ΑΡΗΣ έκανε τη Ντιναμό να ματώσει. Κατά κάποιο τρόπο την… απομυθοποίησε -όχι ότι είναι και η Ρεάλ- και απέδειξε στον εαυτό του όχι μόνο ότι δεν είναι άτρωτη αλλά ότι μπορεί να τον αποκλείσει κιόλας, χωρίς φυσικά να μειώνεται ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας. Και αυτό διότι η ομάδα του Λουτσέσκου… καίγεται πλέον ενώ ο ΑΡΗΣ παραμένει με τα γνωστά προβλήματα και σημαντικές ελλείψεις σε κάποιες θέσεις.

Το αυριανό παιχνίδι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο σε σχέση με το πρώτο. Η Ντιναμό είναι πλέον πιο υποψιασμένη αλλά και με τεράστια πίεση στις πλάτες της αφού ο αποκλεισμός θα είναι καταστροφικός. Ηδη υπάρχουν γκρίνιες για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου…

Αυτή την πίεση των Ουκρανών ο ΑΡΗΣ σίγουρα θα την αισθανθεί και είναι το πρώτο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, πιθανότατα από νωρίς. Οι γηπεδούχοι χρειάζονται γρήγορα γκολ για να αλλάξουν τη ροή του αγώνα, όπου κάθε λεπτό που θα περνάει θα είναι υπέρ της ομάδας του Τερζή.

Η πίεση αυτή απαιτεί τακτική συνέπεια στο ανασταλτικό κομμάτι και η ομάδα να… κρατήσει μπάλα. Να κάνει παιχνίδι. Ο ΑΡΗΣ δεν μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά σε ποδόσφαιρο δεύτερου ρόλου. Θα τον κουράσει και θα αυξήσει τις πιθανότητες της Ντιναμό να σκοράρει. Θα πρέπει να πάρει μπάλα και να κάνει παιχνίδι ανά διαστήματα, ακόμα και όταν πιέζεται. Μπορεί να το κάνει και το έδειξε στο πρώτο ματς.

Φυσικά η πίεση της Ντιναμό θα προσφέρει χώρους, τους οποίους ο ΑΡΗΣ εφόσον αξιοποιήσει και είναι πιο εύστοχος μπορεί να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη.

Ειδικά το τελευταίο πρέπει να το προσέξει. Ναι μεν στο πρώτο παιχνίδι δημιούργησε σωρεία κλασσικών ευκαιριών σε ροή αγώνα, αλλά το γκολ δεν ήρθε. Το πέναλτι φυσικά έκανε τη δουλειά του, όμως χρειάζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ώστε να γυρίσει ο ΑΡΗΣ με μία μεγάλη πρόκριση, εάν το ματς δεν μείνει στο 0-0 που πάλι βολεύει.

Είναι ακόμα 90 λεπτά… σαν να ξεκινάει από την αρχή η σειρά. Ολα όσα έγιναν στο πρώτο ματς δεν θα σημαίνουν κάτι εφόσον ο ΑΡΗΣ αποκλειστεί. Και για να το κάνει καλείται να φτάσει σε ακόμη μία εμφάνιση που θα αγγίξει το τέλειο, ώστε να μην γυρίσει τον χρόνο πίσω και σκέφτεται τη χαμένη φάση του Μενέντες ή και άλλες που είχε για να σκοράρει και δεύτερο γκολ.

 

Προτεινόμενα Άρθρα