Καλά ρε Κουέστα, τί κάνεις; (vids)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Πόσες και πόσες φορές έχουν ξεστομιστεί τα λόγια του τίτλου από όλου εμάς. Aπό όλους μας όμως…

Είναι η μία από τις πολλές πτυχές της παρουσίας του Χουλιάν Κουέστα στον ΑΡΗ από το 2018… Οταν πρωτοπάτησε το πόδι του στο Βέρμιο για την προετοιμασία της ομάδας, ανεβαίνοντας στο βουνό μαζί με τους Χαβιέ Ματίγια και Άλεξ Μενέντεθ.

Τότε ο Κουέστα έβλεπε τον εαυτό του να δοκιμάζεται σε ακόμη μία χώρα μακριά από την Ισπανία, μετά τη θητεία του στην Πολωνία. Μία απόφαση ζωής για την οποία τότε δεν είχε την παραμικρή ιδέα.

Από τις 27 Αυγούστου του 2018, δηλαδή το ντεμπούτο του μέσα στη Λαμία, πέρασαν… 188 παιχνίδια. Ένα νούμερο που τον βάζει στα βιβλία της ιστορίας του ΑΡΗ. Ο κορυφαίος ξένος σε συμμετοχές στην ομάδα που δεν περίμενε ότι θα σημαδέψει την καριέρα του όταν έμπαινε στο αεροπλάνο το καλοκαίρι του 2018 για να έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν δύο χρόνια ήταν έτοιμος να υπογράψει στον ΑΠΟΕΛ. Ένα τηλεφώνημα όμως άλλαξε τον ρου της ιστορίας για τον Ιβηρα κίπερ.

To τηλεφώνημα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας

Εκείνο το καλοκαίρι λοιπόν, ο Μπούργος ζητάει την παραμονή του Κουέστα -είχε ανανεώσει ήδη μία φορά το 2020- αλλά ανάμεσα στις δύο πλευρές παρατηρείται διαφορά στο οικονομικό.

Ο ΑΠΟΕΛ μπαίνει “σφήνα”, ο παίκτης ταξιδεύει στις Κύπρο για να μιλήσει με τους Κύπριους… Ένα απόγευμα που ήταν στα γραφεία της ομάδας από τη Λευκωσία, χτυπάει το κινητό του. Στην άλλη άκρη ο Θεόδωρος Καρυπίδη να τον ρωτάει πόσα του δίνει ο ΑΠΟΕΛ. “Τόσα πρόεδρε” απαντάει ο Κουέστα… “Ωραία στα δίνω εγώ και έλα να υπογράψουμε”.

Εκεί ο Κουέστα δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Ηθελε να μείνει στη Θεσσαλονίκη. Είχε δεθεί ήδη με τον ΑΡΗ και με μισή καρδιά πήγε στην Κύπρο. Η καρδιά όμως ήρθε στη θέση της και η… περιπέτειά του στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιζόταν για ακόμη δύο χρόνια.

Η πλάτη στα δύσκολα

Ξετυλίγοντας με… random τρόπο την πορεία του στον ΑΡΗ, γυρίζουμε δύο χρόνια πίσω. Καλοκαίρι του 2020, στην καρδιά του κορωνοϊού και με τα πλέι οφ να ολοκληρώνονται μέσα στον Ιούλιο.

Ο ΑΡΗΣ μένει μόνο με 13 ποδοσφαιριστές. 13 πιστούς που έβαλαν την ομάδα πάνω από λεφτά και συμβόλαια, συμφωνώντας να συνεχίσουν για ακόμη έναν μήνα και με το μέλλον τους αβέβαιο από εκεί και πέρα. Ο Κουέστα πάλι δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ και ήταν στους 13 που “έβγαλαν” τα πλέι οφ, κερδίζοντας την πρώτη του ανανέωση με την ομάδα.

Πολλοί… περαστικοί, αλλά Κουέστα μόνο ένας! 

Έμαν, Μπουσέ, Ντένις, Σιαμπάνης. Κάποια από τα ονόματα που πέρασαν από τον ΑΡΗ στη θέση του “άσσου”  και για κάποιες περιόδους πήραν τον ρόλο του βασικού στα πλάνα του εκάστοτε προπονητή… Κανένας όμως δεν μακροημέρευσε… Και ο Κουέστα ήταν πάντα εκεί για να πάρει πίσω μία θέση που του ανήκε.

Η πιο δύσκολη στιγμή του, στην κορυφή ενός βουνού αμφισβήτησης

Το εντυπωσιακό με τον Κουέστα δεν είναι μόνο η διάρκειά του στον ΑΡΗ αυτά τα έξι χρόνια. Είναι η ψυχοφθόρα διαδικασία από την οποία πέρασε πολλές φορές για να βγει ξανά δυνατός στο προσκήνιο. Δύσκολα μονοπάτια μετά από άσχημα αποτελέσματα ή δικά του λάθη που κόστισαν.

Η πιο σκοτεινή του στιγμή, φυσικά εκείνο το ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και το γκολ του Μπουχαλάκη. Ένας παίκτης ράκος για μέρες ολόκληρες. Μία ομάδα που έπεσε από πάνω του για να τον στηρίξει. Και κάποιοι σκατόψυχοι που του έστελναν μηνύματα και του εύχονταν να βγάλει καρκίνο και άλλα απίστευτα.

Ακόμα και τότε όμως στάθηκε όρθιος. Μέτρησε ακόμη μία πληγή στο κορμί του και πάτησε στα πόδια του. Οπως έκανε πάντα και όπως θα συνεχίσει να πράττει με τους χαμηλούς τόνους που τον χαρακτηρίζουν.

Η χρονιά της απόλυτης λύτρωσης (;)

Χρονιά Νο6 και λίγους μήνες πριν λήξει το τρίτο του συμβόλαιο με τον ΑΡΗ. Το μέλλον αυτής της κοινής πορείας; Άγνωστο για την ώρα. Άλλωστε ούτε η ομάδα αλλά ούτε και ο Κουέστα έχουν βάλει σε προτεραιότητα αυτό το μέτωπο, αφού υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Φέτος διάγει ίσως την καλύτερη του σεζόν στο “Βικελίδης” από πλευράς απόδοσης. Έχει κάνει φοβερές εμφανίσεις και έχει σώσει τον ΑΡΗ ουκ ολίγες φορές. Από τα πέναλτι στο Κύπελλο, με την ΑΕΚ, στο Αγρίνιο, χθες με τον Ολυμπιακό και αρκετές ακόμα.

Ο τελικός του Κυπέλλου είναι ίσως το φως στο τέλος του τούνελ για τον Χουλιάν. Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του και η ευκαιρία να γιατρέψει όλες τις πληγές του. Έχει πιάσει το χερούλι για να περάσει στο πάνθεον της ιστορίας του ΑΡΗ, με το περιβραχιόνιο στο χέρι.

Χθες έγραψε ιστορία ως ο κορυφαίος ξένος σε συμμετοχές. Μπροστά σε αυτό όμως που μπορεί να πετύχει τον Μάιο. Είναι απλά αριθμοί.

Είτε έρθει ο τίτλος, όμως, είτε όχι, ο Κουέστα έχει κερδίσει τη θέση του στα ιστορικά βιβλία του ΑΡΗ.

Καλά ρε Κουέστα, τί κάνεις τελικά;

 

 

Προτεινόμενα Άρθρα