Μετά ρωτάμε γιατί θέλει -πλέον- Έλληνες διαιτητές…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Οταν ο ΑΡΗΣ έκανε γνωστό ότι θα αιτηθεί τον ορισμό Ελλήνων διαιτητών στα παιχνίδια του και διαχώριζε τη θέση του από τις… καραβιές των ξένων διαιτητών -πλην των Elite φυσικά- πολλοί ήταν εκείνο που αναρωτήθηκαν γιατί. Ισως και εμείς κάπου μέσα μας…

Οι απαντήσεις είχαν δοθεί νωρίτερα μέσα στη σεζόν… Με τον Ολλανδό κόντρα στον Ολυμπιακό στο “Βικελίδης”, με άλλους πέρυσι και φυσικά με τον… καμικάζι Μοχάμεντ Αλ Χακίμ. Τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών -όπως εξελίσσεται- όταν μία ομάδα έχει ανάγκη. Και όλως τυχαίως, ο ΑΡΗΣ τον βρίσκει μπροστά του για τέταρτη φορά χθες μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Φτάσαμε σε σημείο ακόμα και ο Μάντζιος που… βγάζει σπυριά με τις δηλώσεις περί διαιτησίας, να πάρει χθες θέση και να μιλήσει ξεκάθαρα για τις επαναλαμβανόμενες κακές διαιτησίες του Σουηδοϊρακινού με τον ΑΡΗ.

Φτάσαμε να ζούμε αυτή τη σουρεάλ κατάσταση που οι Έλληνες σε μεγάλο ποσοστό σφυρίζουν 50-50 την ομάδα και έρχονται οι ξένοι να της το… χαλάνε. Οι ξένοι διαιτητές είναι σαν τους ξένους ποδοσφαιριστές. Εάν είναι να φέρεις ξένο, φέρε έναν που θα είναι καλύτερος από τους Έλληνες. Διαφορετικά μην φέρνεις καθόυλου.

Ο Αλ Χακίμ έκανε μαζί με τον Ολλανδό του VAR ό,τι μπορούσαν για να μην μπει ο ΑΡΗΣ στο ματς. Ένα οριακό πρώτο γκολ, ένα δεύτερο που ξεκινάει από ανύπαρκτο φάουλ. Χέρι του Αϊκαντίν, φάουλ για κάρτα που έμειναν ατιμώρητα. Η πρόθεση ήταν ξεκάθαρη χθες. Έπρεπε να κερδίσει ο ΠΑΟ που ήταν στα σχοινιά και σε διαφορετικό αποτέλεσμα θα γινόταν χαμός.

Τα παραπάνω βέβαια δεν αναιρούν το κάκιστο πρώτο 20λεπτο του ΑΡΗ που θύμισε κάτι από Αγρίνιο… Η ομάδα αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν ανασταλτικά. Επιθετικά το πρόβλημα ήταν ξεκάθαρο στο κέντρο, μαζί με τη γενικότερη νωθρότητα και στατικότητα των μεσοεπιθετικών.  Αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύτηκαν ΠΑΟ και διαιτητής για να γίνει το 1-0.

Μετά το 20′ ο ΑΡΗΣ ισορρόπησε, άρχισε να έχει προϋποθέσεις φάσεων και φυσικά την ευκαιρία του Ρόουζ. Στο 46′ ο Μάντζιος βγάζει ίσως τους δύο πιο αδύναμους κρίκους της ομάδας. Πρώτος σίγουρα ο Τζούρασεκ που δεν ακολούθησε το ανέβασμα των Ζουλ και Νταρίντα. Ο Γκαρθία με τον Ανσαριφάρντ τόνωσαν την επίθεση της ομάδας και ο Ισπανός ήταν πάλι ο καλύτερος παίκτης του ΑΡΗ, ο οποίος το πάλεψε όσο μπορούσε ακόμα και μετά το 2-0…

H ομάδα έβγαλε μία ημιτελή αντίδραση, σε ένα ματς που σίγουρα δεν το διαχειρίστηκε ως… τελικό. Και ούτε συγκρίσεις χρειάζεται να κάνουμε ακόμα για ένα ματς που είναι σε τρεις μήνες και θα πρέπει πρώτα να περάσεις τον Παναιτωλικό για να το σκεφτείς.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι οι δύο ομάδες τον Μάιο. Και ούτε ο Μάντζιος είναι προπονητής δεκαετίας ’80 για να έκρυψε κάτι ή να έκανε mind games στον Τερίμ. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και μετα συστήματα που υπάρχουν, τίποτε δεν είναι κρυφό.

Η 4η θέση ήταν εδώ και καιρό απίστευτα δύσκολη υπόθεση και πλέον η διαφορά μεγάλωσε. Ο ΑΡΗΣ τις επόμενες μέρες ρίχνει φυσιολογικά όλο το βάρος στον Παναιτωλικό και το ίδιο φυσιολογικά θα κάνει ροτέισον με την ΑΕΚ. Θα πρέπει όμως στα πλέι οφ να φτιάξει τα δικά του κίνητρα και να προετοιμαστεί για τον τελικό εφόσον προκριθεί.

Προτεινόμενα Άρθρα