Οι «κανόνες» του φετινού ΑΡΗ

από Γιάννης Παντελίδης

Ο αγώνας με την ΑΕΚ στην Αθήνα επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τους όλα όσα ισχύουν στον φετινό ΑΡΗ. Τα καλά και τα κακά της ομάδας. Τα οποία έχουμε απαριθμήσει άπειρες φορές φέτος, αλλά τουλάχιστον χθες στο ΟΑΚΑ φάνηκαν ξεκάθαρα.

Καταρχάς, στον ΑΡΗ ταιριάζουν παιχνίδια όπως τα χθεσινά. Όταν δηλαδή ο αντίπαλος μπαίνει στο γήπεδο για να παίξει μπάλα. Βρήκε χώρους, έτρεξε, δημιούργησε και τελικά κέρδισε. Ήταν σχεδόν σίγουρο πως η αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ θα είχε ακριβώς τα χαρακτηριστικά που είδαμε χθες. Η ΑΕΚ, με τις αδυναμίες της, δεν θα μπορούσε ποτέ να βγει στο γήπεδο για να παίξει άμυνα ή να «κλειστεί» πίσω και να παίξει με αντεπιθέσεις. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον καλά «διαβασμένο» Χερμάν Μπούργος, να χτυπήσει στην ταχύτητα, γνωρίζοντας πως παίκτες όπως ο Μαντσίνι και ο Καμαρά, κατά πρώτο λόγο και ο Ιτούρμπε κατά δεύτερο, θα έκαναν πάρτι με τους αργούς Τζαβέλλα και Βράνιες και τους μη συνεπείς ανασταλτικά Σιμάνσκι και Κριχόβιακ. Κι όταν ο κορυφαίος του αντιπάλου σου είναι ο Ρότα (δίχως διάθεση υποτίμησης του παιδιού), τότε μπορείτε να καταλάβετε πολλά.

Επίσης, κάτι που έκανε εντύπωση και δείχνει πόσο καλά είχαν «διαβάσει» το ματς οι άνθρωποι του ΑΡΗ. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλα τα στημένα, κόρνερ και φάουλ, πήγαιναν στο πίσω δοκάρι. Ή γινόταν κομπίνα για να πάρει παίκτης του ΑΡΗ κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και να στείλει την μπάλα στο δεύτερο.

Πάμε, στα ζητήματα που έχει η ομάδα και έδειξε και χθες. Ματς λοιπόν το οποίο θα μπορούσε να το είχε καθαρίσει… περπατώντας, κατάφερε να το κάνει ντέρμπι. Όχι ότι ήταν σαρωτικά καλύτερος από την ΑΕΚ, αλλά οι ευκαιρίες που έχασε, και πάλι, ήταν τουλάχιστον… κλασικές. Του Μαντσίνι και του Μπερτόγλιο ίσως οι πιο χαρακτηριστικές. Ζόρια στην άμυνα στα στημένα της ΑΕΚ, ή όταν ο αντίπαλος επιτίθονταν με την μπάλα κάτω, κάτι που ευτυχώς δεν το έκανε πολύ, αφού επέλεξε τελικά τις γιόμες, με τον Φαμπιάνο να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.

Ο Πάλμα και ο Ιτούρμπε

Δύο λόγια για τον Λουίς Πάλμα, την μεγάλη έκπληξη του Χερμάν Μπουργός στο χθεσινό παιχνίδι. Ντεμπούτο με γκολ, διάθεση, αυτοπεποίθηση, αλλά και τακτικά άναρχος, κάτι που παραλίγο να στοιχίσει στον ΑΡΗ, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο. Ελάχιστες βοήθειες στην άμυνα, έχασε μπάλες σε επικίνδυνες θέσεις, όπως για παράδειγμα στο γκολ της ΑΕΚ, αλλά μιλάμε για 19χρονο. Έχει δρόμο, μέλλον και όρεξη να μάθει.

Μιας και μιλάμε για άμυνες, ελάχιστες βοήθειες από τον Ιτούρμπε, ο οποίος ξεκάθαρα δεν μπορεί να μπει σε αυτό το καλούπι. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ΑΕΚ στόχευσε στον φιλότιμο Γκάνεα, ο οποίος έκανε ό,τι μπορούσε, αφού συνήθως ήταν εκτεθειμένος με δύο παίκτες του αντιπάλου. Αλλά όταν παίρνει την μπάλα, βάζει το κεφάλι κάτω και βγαίνει μπροστά, άντε να τον σταματήσεις. Αν ο Μπούργος βρει την απόλυτη ισορροπία με τον Παραγουανό θα είναι μεγάλο κέρδος.

Κάλυψε τη χασούρα, αλλά έχει δρόμο

Με το διπλό που πήρε ο ΑΡΗΣ χθες έφερε την κατάσταση εκεί που ήθελε, καλύπτοντας, εν μέρει τις απώλειες που είχε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» από Παναθηναϊκό και ΠΑΣ Γιάννινα. Είναι τρίτος, αλλά αυτό δεν πρέπει να παρασύρει κανέναν. Απομένουν έξι ματς, δηλαδή 18 ολόκληροι βαθμοί και προφανώς τίποτα δεν έχει κριθεί. Για σημαντικό βήμα θα μπορούμε να μιλάμε μόνο αν την ερχόμενη Κυριακή, ο ΑΡΗΣ κερδίσει τον ΠΑΟΚ.

Προτεινόμενα Άρθρα