Ποδόσφαιρο: Τα πρώτα χρόνια της δόξας και των πρωταθλημάτων (pics)

από AllAboutARIS

Από την πρώτη στιγμή που ο ΑΡΗΣ ιδρύθηκε, ο σκοπός του δεν ήταν απλά να υπάρχει στο αθλητικό στερέωμα αλλά να κυριαρχήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα αθλήματα.

Αυτό έκανε και στο ποδόσφαιρο στα πρώτα του χρόνια αλλά και στα πρώτα χρόνια που το πρωτάθλημα διεξαγόταν σε πανελλήνιο επίπεδο, με τρεις τίτλους σε λιγότερο από 20 χρόνια!

Το πρώτο είχε τη δική του σημαία και αξία

Το πρώτο πρωτάθλημα του ΑΡΗ ήρθε το 1928. Η άνετη κατάκτηση του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης έδωσε το δικαίωμα στους κιτρινόμαυρους να στοχεύσουν στο πρώτο τους Εθνικό πρωτάθλημα. Κόντρα στον πρωταθλητή Αθήνας (Ατρόμητο) και Πειραιά (Εθνικό), ο ΑΡΗΣ σημείωσε τρεις νίκες και μια ήττα, φτάνοντας έτσι στην κατάκτηση του τίτλου. Η απονομή έγινε την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους, υπό την συνοδεία της μπάντας του Παπάφειου.

Η σύνθεση του ΑΡΗ: Κατράτζος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κατσούνης, Κ. Βικελίδης, Γκικόπουλπος, Κολωνιάρης, Μινασιάν, Λεονταρίδης, Καλτέκτης, Ιωαννίδης. Προπονητής ήταν ο Κέσλες και πρόεδρος ο Λευτέρης Ηλιάδης.

Επιστροφή στους τίτλους μετά από τέσσερα χρόνια

Μετά από τέσσερα χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών, το ’32 ήταη η ώρα της επιστροφής στους τίτλου για έναν καταιγιστικό ΑΡΗ. Ενδεικτικές είναι οι νίκες όπως το 7-0 επί του Παναθηναϊκού, το 7-3 επί του Ηρακλή, το 6-1 επί του Απόλλωνα αλλά και τα εκτός έδρας 0-3 κόντρα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Ο ΑΡΗΣ ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 9 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα. Συγκέντρωσε 22 βαθμούς με 38 γκολ, ενώ δέχθηκε μόλις 10 και κατέκτησε το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα του.

Πρώτος σκόρερ εκείνης της σεζόν ήταν ο Νίκος Κίτσος με 15 γκολ. Την ομάδα εκείνης της σεζόν αποτελούσαν οι:Αγγελάκης, Ακριτίδης, Αργυριάδης, Κλ. Βικελίδης, Κ. Βικελίδης, Ν. Βικελίδης, Γκικόπουλος, Δανελιάν, Καλογιάννης, Καλτέκης, Κατράντζος, Κατσαούνης, Κίτσος, Κουμπλής, Μπογδάνου, Οικονόμου, Υετίων.

Κόντρα σε όλους και σε όλα για το τρίτο πρωτάθλημα

Μετά το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου η Ελλάδα μπαίνει σε διαδικασία ανασύνταξης και όλα αρχίζουν από το μηδέν. Η ΕΠΟ αποφασίζει να λειτουργήσει ξανά τα εθνικά πρωταθλήματα. Οι πρωταθλητές των ιδρυτικών ΕΠΣ (Μακεδονίας, Αθηνών και Πειραιά), τίθονται αντιμέτωποι για την κατάκτηση του τίτλου.

Το “Μακεδονικό τανκ” του ΑΡΗ, ο θρυλικός Κλεάνθης Βικελίδης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως πρώτος σκόρερ της ομάδας. Η ομάδα του Διονύση Καλτέκη επικράτησε επί του Ολυμπιακού με 1-0 και επί της ΑΕΚ με 4-1, στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, ηττήθηκε με 4-0 από τον Ολυμπιακό, αλλά έφερε 1-1 με την ΑΕΚ, κάτι που του έδινε το πρωτάθλημα.

Η τότε ΕΠΟ προσπάθησε να στερήσει από τον ΑΡΗ αυτόν τον τίτλο. Ο ΑΡΗΣ μηδενίστηκε για τρία παιχνίδια, εξαιτίας της συμμετοχής του Σιώτη που θεωρήθηκε αντικανονική. Η δικαιοσύνη όμως είχε άλλη άποψη και ο τίτλος πήγε σε αυτόν που τον κατέκτησε καθαρά αγωνιστικά.

Την ομάδα εκείνης τη σεζόν αποτελούσαν οι: Βαγγέλης Αθανασιάδης, Βαχάκ Αμπραχαμιάν, Άγγελος Βασιλειάδης, Κώστας Βελλιάδης, Κλεάνθης Βικελίδης, Νίκος Καφταντζής, Σίμος Καφταντζής, Μιχάλης Κολωνιάρης, Γιάννης Λιακόπουλος, Αχιλλέας Μάγρας, Κώστας (Τάκης) Νικολαίδης, Σοφοκλής Παππάς, Νίκος Ράμμος, Αλέκος Σιώτης, Δημήτρης Σταυράκμπεης, Βλαδίμηρος Τακατζόγλου, Νίκος (Λάκης) Τσώνας, Λευτέρης Φυσικόπουλος, Λευτέρης Χαλυβόπουλος.

Προτεινόμενα Άρθρα