Τί υπάρχει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

από Νίκος Παπαδόπουλος

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές από τη λατινική Αμερική έχουν πάντα ως όνειρο το μεγάλο άλμα στην άλλη πλευρά του ατλαντικού -τη δική μας- και μία πολύ διαφορετική εμπειρία. Μία εμπειρία στα δημοφιλή ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Το ίδιο γυρνούσε ως ιδέα και στο μυαλό του Ματαρίτα από την εποχή που ακόμα αγωνιζόταν στην Κόστα Ρίκα, πριν περάσει επτά ολόκληρα χρόνια στις ΗΠΑ και στο MLS με τις φανέλες των Νιου Γιορκ Σίτι και Σινσινάτι.

Η Ντνίπρο ήταν. αυτή που απλά άνοιξε την πόρτα στον 28χρονο… Ουσιαστικά ο ΑΡΗΣ είναι η ευκαιρία του και το πρώτο σημαντικό βήμα μακριά από την confort zone ενός πρωταθλήματος που επικρατούν συνθήκες γιορτής και… παλαμάκια είτε χάσεις είτε κερδίσεις.

Από μικρός στο… star system 

Σε ηλικία μόλις 20 ετών κατάφερε μέσα από τις εμφανίσεις του στην άσημη Αλατζουελένσε να τραβήξει βλέμματα από το MLS και δη από τη New York City, του προπονητή Βιερία και συμπαικτών όπως οι Βίγια, Λάμπαρντ και Πίρλο που είχε κατά καιρούς.

Ο στόχος που δεν “έπιασε”

“Θέλω να είμαι ένας καθαρός παίκτης. Είναι σημαντικό για μένα να μην παίζω βρώμικα μέσα στο γήπεδο και μακάρι να έχω μία καριέρα δίχως κόκκινες κάρτες”, δήλωσε πριν μετακομίσει στο MLS το 2016. Δεν τα κατάφερε, έχοντας τρεις κόκκινες έκτοτε και γενικά νορμάλ αριθμό κίτρινων, με μάξιμουμ τις επτά (2019,2021).

Το “μεγάλο deal” και ο σοβαρός τραυματισμός

Μέσα σε πέντε χρόνια κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στη Νέα Υόρκη και καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο αξιόπιστους πλάγιους μπακ στο MLS, με τη φήμη του… agressive και επιθετικού αμυντικού, την οποία επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο το 2021 όταν πήρε μεταγραφή στο Σινσινάτι έναντι 500 χιλιάδων δολαρίων συν 100 χιλιάδες μπόνους επίτευξης στόχων. Ένα μεγάλο deal όπως χαρακτηρίζεται από δημοσιεύματα εκείνης της εποχής.

Η πρώτη του χρονιά στο Οχάιο έκανε και την πιο παραγωγική του σεζόν στις ΗΠΑ, δείχνοντας περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις αρετές του.

Δύο γκολ, τέσσερις ασίστ, 1,3 xgoals ανά παιχνίδι, πάνω από 1000 πάσες και 23 κλασσικές ευκαιρίες που δημιούργησε ως δείγματα της τάσης που έχει να είναι αρκετά συμμετοχικός στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Μελανό σημείο στην καριέρα του ο σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο και η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, με το τέλος της περασμένης σεζόν να τον βρίσκει έτοιμο για να μία νέα πρόκληση στο… γνωστό και συνάμα άγνωστο της Ευρώπης.

Ποτέ δεν είναι αργά 

Στα 28 του χρόνια ήρθε η ώρα για το βήμα στην Ευρώπη. Για άλλους αργά αλλά για τον ίδιο… ποτέ δεν είναι αργά. Η Ντνίπρο ήταν αυτή που του άνοιξε την πόρτα στη Γηραιά Ήπειρο αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι η Ουκρανία δεν είναι το περιβάλλον για να κάνει πραγματικότητα το ευρωπαϊκό του όνειρο.

Και κάπου εκεί… πετάχτηκε ο ΑΡΗΣ, ο οποίος επανέρχεται μετά από αρκετά χρόνια σε λύση λατίνου μπακ και περιμένει από τον Ματαρίτα όχι μόνο άμυνα αλλά και όσα μπορεί να προσφέρει επιθετικά ως γνήσιος φουλ μπακ στο συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού που προσπαθεί να καθιερώσει ο Τόλης Τερζής από την περσινή σεζόν.

Προτεινόμενα Άρθρα