Τα milestones της διακοπής

από Νίκος Παπαδόπουλος

Λίγα 24ωρα έμειναν ακόμα πριν ολοκληρωθεί η άδεια του ποδοσφαιρικού ΑΡΗ και επιστρέψει στις προπονήσεις.

Την επόμενη Τρίτη η ομάδα θα βρεθεί ξανά στο γήπεδο και θα μπει σε ρυθμούς προετοιμασίας, με γενική αλλά κυρίως στοχευμένη δουλειά στο κύκλο προπονήσεων των επόμενων εβδομάδων.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι των δύο προηγούμενων μηνών ο Άλαν Πάρντιου προσπάθησε να μοιράσει το πρόγραμμα της ομάδας περισσότερο σε ειδική και λιγότερο σε ειδική δουλειά, κάτι που ίσως η ομάδα πλήρωσε σε κάποια παιχνίδια.

Ο Άγγλος δεν πήγε τόσο στη σκοπιμότητα κάθε εβδομάδας, πλέον όμως έχει την άνεση του χρόνου και κυρίως την απουσία αγώνων που του επιτρέπει να δουλέψει πάνω σε συγκεκριμένες αδυναμίες της ομάδας και να τις βελτιώσει, όπως γίνεται ήδη τις τελευταίες εβδομάδες με τις στατικές φάσεις.

Οι δύο βασικοί άξονες

Εννοείται ότι η δουλειά στα στημένα δεν θα σταματήσει, όπως και σε άλλα κομμάτια του παιχνιδιού. Εκεί όμως που ο Πάρντιου αναμένεται και πρέπει να εστιάσει είναι σε δύο τομείς όπου η ομάδα προβληματίζει αρκετά.

Ο πρώτος είναι το build up, το οποίο αποτελεί πλέον βασικό άξονα του σύγχρονου ποδοσφαίρου και ειδικά όταν ο αντίπαλος πιέζει ψηλά το “χτίσιμο” του παιχνιδιού σου. Οπως έκανε η ΑΕΚ στο “Βικελίδης” και ο ΑΡΗΣ ήταν κατώτερος των περιστάσεων.

Υπάρχουν στόπερ για να το υποστηρίξουν αλλά και παίκτες στον άξονα. Απαιτείται όμως και δουλειά που δεν έγινε σε τόσο μεγάλο βαθμό το προηγούμενο δίμηνο.

Αντιθέτως υπήρχαν προπονήσεις που ο Άγγλος δούλεψε πάνω σε μία άλλη βασική αδυναμία της ομάδας, όχι όμως με πολλές επαναλήψεις. Κάτι που σκοπεύει να κάνει τώρα.

Το πρόβλημα των μαζικών αμυνών και των ομάδων που κλείνονται στο 1/3 είναι σταθερός… πονοκέφαλος για τον ΑΡΗ από πέρυσι.

Ακόμα και στα Γιάννεα, οι “κιτρινόμαυροι” παρήγαγαν ελάχιστες φάσεις μέχρι να φτάσουν στο 0-2 του Ενκουλού και να βρουν τις προϋποθέσεις για να βάλουν τη… γαρνιτούρα με άλλα δύο τέρματα.

Ο ΑΡΗΣ δυσκολεύεται να πατήσει περιοχή σε κλειστές άμυνες και κυρίως να δημιουργήσει ποιοτικές τελικές στο επιθετικό του τρίτο, έχοντας όμως τα “γρανάζια” για να το κάνει.

Ο… μήνας του μέλιτος για τον Πάρντιου τελείωσε στα Γιάννενα. Το διάστημα της διακοπής δίνει ναι μεν χρόνο αλλά παράλληλα δημιουργεί ακόμα περισσότερες απαιτήσεις για τον ίδιο ώστε να παρουσιάσει σταδιακά έναν διαφορετικό και βελτιωμένο ΑΡΗ μετά την επανέναρξη της σεζόν, με τη βοήθεια και των μεταγραφών που είναι στο πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση όμως η ομάδα χρειάζεται ένα συγκεκριμένο μοτίβο με το υπάρχον υλικό, το οποίο θα ενισχυθεί από τις κινήσεις του Ιανουαρίου.

 

Προτεινόμενα Άρθρα