"Θέλω να παίξω Σούπερ Λιγκ με τον ΑΡΗ"

από Γιώργος Γκάτος

"Οι νίκες δίνουν ηρεμία και φυσικά τον τίτλο"

Συνέντευξη στον ΑΛΕΞΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ

Συνεπής στο σκοράρισμα, “εργάτης” μέσα στο γήπεδο, παίκτης του προπονητή, χαμηλών τόνων έξω από αυτό. Αυτός με λίγα λόγια είναι ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Ο 29χρονος επιθετικός του ΑΡΗ, που με τα δύο πρώτα του γκολ στο παιχνίδι με την Καλλιθέα, “υπέγραψε” ένα ακόμη “τρίποντο”.
Θα τον έλεγες και λιγάκι… υποτιμημένο υπό την έννοια ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι σταθερά μέσα στους πρώτους σκόρερ της Φούτμπολ Λιγκ και, μάλιστα, πρώτος τη σεζόν 2014- 15 με τον Ολυμπιακό Βόλου.
Έχει κι ένα ακόμη χαρακτηριστικό, όμως, ο θεσσαλονικιός σέντερ φορ, που τον κάνει ιδιαίτερο. ∆εν αρκείται μόνο στο σκοράρισμα. Πασάρει, δημιουργεί χώρους και γενικά συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι της ομάδας και όχι μόνο μέσα στο… κουτί. Αυτοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο Παύλος Μυροφορίδης τον “έκλεισε” από τους πρώτους για το νέο ΑΡΗ, που είχε στο μυαλό του.
Σε μια ώριμη πλέον ηλικία και απόλυτα συνειδητοποιημένος, ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!”, αντιλαμβάνεται τη μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάζεται να κερδίσει με την παρουσία του τη συμμετοχή στη Σούπερ Λιγκ με τον ΑΡΗ, δηλώνει έτοιμος να αντέξει την πίεση που υπάρχει στην ομάδα και με τη φόρα της περσινής πετυχημένης σεζόν γιατί όχι να επαναλάβει το ίδιο.

“Θέλω να παίξω Σούπερ Λιγκ με τον ΑΡΗ”

-Δημήτρη, ήταν να μην γίνει η αρχή με την Καλλιθέα…
“Τα περίμενα αυτά τα δύο γκολ και εύχομαι τώρα που πήρα… μπρος να συνεχίσω να σκοράρω για να βοηθήσω την ομάδα μου. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με νίκες. Τώρα αν αυτό συνδυάζεται με δικά μου γκολ, τότε ακόμη καλύτερα”.

-Πέτυχες δύο γκολ με το κεφάλι. Αυτό είναι το γερό χαρτί του ρεπερτορίου σου ή τα πόδια;
“Θεωρώ ότι με τα πόδια είμαι καλύτερος. Έτυχε και με χαροποιεί διπλά, αφού δεν είναι το δυνατό μου σημείο”.

-Εκτελείς και τα πέναλτι έτσι;
“Ναι και το ίδιο έκανα και πέρυσι, αλλά και στον Ολυμπιακό Βόλου και με τη Δόξα. Το πέναλτι είναι κάτι που ψυχολογικά μπορώ να το αντέξω”.

-Πάντως, δεν είσαι ο επιθετικός που βάζει μόνο γκολ και τίποτα άλλο. Κάνεις και μια σειρά άλλες δουλειές μέσα στο γήπεδο, όπως το να πασάρεις. Πότε υιοθέτησες αυτό το στυλ παιχνιδιού;
“Μου αρέσει πολύ να κατεβαίνω πιο πίσω στις γραμμές, να … σπάω μπάλες, να μοιράζω. Βέβαια ο επιθετικός πρέπει να βάζει γκολ και όταν δεν το κάνει υπάρχει πρόβλημα. Αν συνδυάζονται και τα δύο, όπως έγινε με την Καλλιθέα, όλα δουλεύουν ρολόι”.

-Έτσι όπως το περιγράφεις, πάντως, είσαι η… χαρά του προπονητή…
“Όλοι οι προπονητές θέλουν να έχουν τέτοιους παίκτες. Το παν είναι να είσαι αγωνιστικός. Μέσα από τη μαχητικότητα έρχονται και τα άλλα”.

-Πόσο σε βοήθησε στην προσαρμογή σου στον ΑΡΗ το ότι προέρχεσαι από μια παραγωγική χρονιά και στην οποία πέτυχες την άνοδο με την πρώην ομάδα σου;
“Το να παίρνεις το πρωτάθλημα έχοντας αντιπάλους τον ΑΡΗ και τον Ο.Φ.Η. είναι σημαντική υπόθεση και εκτοξεύει την ψυχολογία σου. Συμπληρωματικά, όμως, με πεισμώνει, ώστε να πετύχω ακριβώς το ίδιο και με τον ΑΡΗ”.

-Πώς διαχειρίζεστε το αυτονόητο στόχο της ανόδου μετά την περσινή αποτυχία;
“Για κάποιον που δεν είχε ποτέ την πίεση του πρωταθλητισμού είναι πολύ δύσκολο. Για κάποιον, όμως, που έχει περάσει από τέτοιες καταστάσεις του δίνει έξτρα αυτοπεποίθηση, δύναμη και κίνητρο να πετύχεις το στόχο”.

-Στα 29 σου και έχοντας κάνει μια διαδρομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τι σημαίνει ο ερχομός σου στον ΑΡΗ;
“Σημαίνει να προσπαθήσω να καθιερωθώ στην ομάδα αυτή και να παίξω στη Σούπερ Λιγκ μαζί της, αρπάζοντας την ευκαιρία που μου δίνεται”.

-Το ότι ο ΑΡΗΣ μετά τα τρία πρώτα παιχνίδια έχει κάνει το απόλυτο και βρίσκεται στη θέση του “οδηγού” και όχι του “κυνηγού”, όπως πέρυσι, πόσο μετράει;
“Μετράει πάρα πολύ γιατί, όπως έχουμε δει στη Φούτμπολ Λιγκ, οι ομάδες, που βρίσκονται από την αρχή στην κορυφή, σε ποσοστό 90% είναι και αυτές που παίρνουν στο τέλος την άνοδο. Ειδικά στην περίπτωση του ΑΡΗ με το όνομα και το βεληνεκές που διαθέτει από κάποια στιγμή και έπειτα θα πάψουν να ασχολούνται μαζί σου και θα γίνει ακόμη ευκολότερη η άνοδος”.

-Συμφωνείς με όσους χαρακτηρίζουν τα επόμενα τρία παιχνίδια κομβικά γιατί μετά αρχίζουν οι αγώνες με τις ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο ή είναι πολύ νωρίς;
“Είναι κομβικά γιατί είναι παιχνίδια, που χωρίς να το περιμένεις μπορεί να βρεθείς προ εκπλήξεως και να έχεις αρνητικές συνέπειες. Θέλουμε όταν τελειώσει αυτή η τριάδα αγώνων, αρχής γενομένης της αναμέτρησης με τον Εργοτέλη, να ήμαστε χωρίς απώλειες. Μετά ένα είναι σίγουρο. Δεν θα φοβηθούμε τα “ντέρμπι” γιατί σε αυτά τα ματς πάντα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος και δίνεις το… 110%. Προσωπικά φοβάμαι τα μικρομεσαία ματς”.

-Περάσατε με επιτυχία το δύσκολο τεστ της προσγείωσης στη σκληρή πραγματικότητα μετά τη μαγική βραδιά με την Μπόκα…
“Δεν σου κρύβω ότι την προηγούμενη λέγαμε, τώρα τι θα παίξουμε με την Καλλιθέα; Είναι δύσκολο στο μυαλό σου να ξαναμπείς στην πραγματικότητα Β’ Εθνικής και να παίξεις ένα παιχνίδι δίχως την ίδια ατμόσφαιρα. Ήμασταν, όμως, σοβαροί και δείξαμε ότι αυτή η ομάδα είναι και για τα αλώνια και για τα σαλόνια”.

-Στο ερώτημα τρεις πόντοι και όπως να είναι ή θέαμα, τι θα απαντούσες;
“Τρεις πόντοι γιατί αυτό έλειψε πέρυσι. Οι νίκες δίνουν ηρεμία και φυσικά τον τίτλο. Όσο κερδίζεις, σταδιακά θα έρχεται και το καλύτερο ποδόσφαιρο”.

-Επειδή, όμως, έχει πει και ο προπονητής και ο Μυροφορίδης, έχετε βάλει ένα στοίχημα να φέρετε πίσω τον κόσμο στο γήπεδο, θα θέλατε να παίξετε καλύτερο ποδόσφαιρο στο “Κλεάνθης Βικελίδης”;
“Στο γήπεδό μας πάντα έχουμε καλύτερη εικόνα και θα παίζουμε καλύτερα. Το ζητούμενο είναι τα εκτός έδρας. Εκεί που κατά τη γνώμη μου χάθηκε πέρυσι η άνοδος για τον ΑΡΗ”.

-Τώρα στο ξεκίνημα βλέπουμε ότι η ομάδα ξεκινάει από το μηδέν παθητικό. Η ανασταλτική λειτουργία θα είναι το δυνατό της χαρτί;
“Η δύναμη είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει αυτό το πρωτάθλημα. Εμείς έχουμε και δυνατή και τεχνική ομάδα. Αν καταφέρνουμε και κρατάμε σε κάθε αγώνα το μηδέν, θεωρώ ότι ένα γκολ θα το κάνουμε. Σε αυτή την ομάδα, κάθε εβδομάδα μπορεί να είναι άλλος ο πρωταγωνιστής, που θα δίνει τη νίκη”.

-Απ’ όσα έχεις πετύχει μέχρι σήμερα στην καριέρα σου είσαι ικανοποιημένος;
“Ναι, γιατί ποτέ δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Πάντα ό, τι πετύχαινα ήταν προϊόν μεγάλης προσπάθειας και δουλειάς. Και τώρα να σταματούσα θα ήμουν υπερήφανος για όσα πέτυχα”.

-Η γέννηση του γιου σου πρόσφατα, σου δίνει δύναμη; Σε άλλαξε;
“Γενικά από όταν παντρεύτηκα τα πράγματα μοιάζουν να πηγαίνουν καλύτερα στην καριέρα μου. Ο γιος μου είναι αυτός που μου δίνει κίνητρο κυρίως όταν δεν είμαι καλά. Η οικογένειά μου μ’ έχει βοηθήσει να φτάσω εδώ που έχω φτάσει”.

-Θα τον παρακινούσες να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο;
“Δεν θα τρελαινόμουν γιατί αλλιώς τα φαντάζεσαι όταν ξεκινάς παιδί και διαφορετικά εξελίσσονται. Αν μιλούσαμε για ποδόσφαιρο στο εξωτερικό με “κλειστά μάτια”. Για το εγχώριο ας το σκεφτεί αυτός καλύτερα”.

-Μετά από τρεις αγωνιστικές το πρωτάθλημα είναι όπως το περίμενες και οι ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν οι γνωστές;
“Ξέρω πάνω- κάτω τι να περιμένω. Θεωρώ ότι εμείς και ο Ο.Φ.Η. έχουμε τον πρώτο λόγο και αμέσως μετά η Δόξα Δράμας και τα Τρίκαλα”.

-Πέρυσι πέτυχες εννιά γκολ. Ο φετινός στόχος;
“Επειδή έχω πετύχει αρκετά γκολ τα τελευταία χρόνια και βγήκα και πρώτος σκόρερ πριν από δυο χρόνια με τον Ολυμπιακό Βόλου (σ.σ 15 γκολ) δεν έχω ανάγκη από κάτι τέτοιο. Φυσικά είναι καλοδεχούμενο κάτι τέτοιο, αλλά ειδικά φέτος προέχει πως θα βγούμε κατηγορία και λιγότερο αν θα σκοράρω ή θα δώσω μια ασίστ”.

-Τα πράγματα στον ΑΡΗ πως τα βρήκες; Καλύτερα ή χειρότερα;
“Ο ΑΡΗΣ είναι μια ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια ομάδα, της οποίας τη δυναμική, όμως, καταλαβαίνεις αμέσως με την πρώτη βόλτα, που κάνεις στην πόλη. Νιώθεις τον καημό του κόσμου, που σε σταματάει και σου λέει μόνο μια λέξη: Άνοδος. Καταλαβαίνεις ότι είσαι σε μια μεγάλη ομάδα. Σε αυτό αναμφίβολα βοήθησε και το φιλικό με την Μπόκα. Με λίγα λόγια ξέρουμε που ήμαστε”.

-Βλέποντας τη φετινή Σούπερ Λιγκ και το χαμηλό επίπεδο δεν αισθάνεστε ένα ακόμη κίνητρο γιατί ένας δυνατός ΑΡΗΣ στη μεγάλη κατηγορία θα μπορεί να είναι αμέσως πρωταγωνιστής;
“Αν έβαζες τη σημερινή ομάδα στη Σούπερ Λιγκ θεωρώ ότι θα ήταν μέσα στην επτάδα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το πιστεύω ακράδαντα. Λίγους μήνες υπομονή για να κάνουμε το αυτονόητο βήμα”.

-Ποιο είναι το στοιχείο που θα ήθελες να βελτιώσεις στο παιχνίδι σου;
“Θα έλεγα την ταχύτητά μου. Αν ήμουν λίγο πιο ταχύς θα μπορούσα να κάνω περισσότερα πράγματα. Για αυτό έχω το μυαλό μου για να το αναπληρώνω. Με την ποιότητα σκέψης και πως αντιλαμβάνομαι την κάθε φάση”.

-Πέρυσι ο ΑΡΗΣ είχε φοβερά παράπονα από τη διαιτησία. Φέτος αισθάνεσαι ότι δεν σας αντιμετωπίζουν με το σεβασμό που πρέπει;
“Στα πέντε επίσημα ματς, βάζω και τα δύο του Κυπέλλου, είδα ότι η αντιμετώπιση δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Εμείς μιλάμε για το αυτονόητο, δηλαδή, το 50-50, που ούτε αυτό βλέπουμε. Δεν είμαι βέβαια ο αρμόδιος, αλλά το βλέπω και με προβληματίζει γιατί μπορεί να μας επηρεάσει μέσα στο παιχνίδι και να μην έχουμε καθαρό μυαλό”.

-Γούρια έχεις πριν από κάθε παιχνίδι;
“Όχι κάτι συγκεκριμένο. Απλά όταν σκοράρω μετά προσπαθώ να θυμηθώ και να κάνω μέσα στην εβδομάδα ότι έκανα σχεδόν και την προηγούμενη (σ.σ. γέλια)”.

* Ευχαριστούμε το Bar-Restaurant “Dio Con Dio” στο Πανόραμα για την παραχώρηση του χώρου.

Προτεινόμενα Άρθρα