Πρωτοπόρος και στους τίτλους

από Νίκος Παπαδόπουλος

Πρωταθλητής με το καλημέρα ο ΑΡΗΣ στο ποδόσφαιρο

Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει. Οσο και αν του αρνούνται κάποιοι που δεν τους συμφέρει. Τι; Ότι ο ΑΡΗΣ είναι ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδος, με τον τίτλο που κατέκτησε το 1928.

Εκείνη τη χρονιά οι “κιτρινόμαυροι” πήραν εύκολα το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης με εννέα νίκες σε δέκα αγώνες, για να διεκδικήσουν εν συνεχεία τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος. Τα εμπόδια που κλήθηκα να ξεπεράσουν ήταν αυτά των Ατρόμητου (πρωταθλητής Αθήνας) και Εθνικού Πειραιά (πρωταθλητής Πειραιά).

Η τελική φάση ξεκίνησε στις 24 Μαΐου του 1928, με τον ΑΡΗ να επικρατεί 3-1 του Ατρομήτου στην Αθήνα, χάνοντας όμως από τον Εθνικό με 3-2. Τα δεδομένα άλλαξαν στη Θεσσαλονίκη όπου οι “κιτρινόμαυροι” επικράτησαν πάλι με 3-1 του Ατρομήτου αλλά και του Εθνικού, αποτελέσματα που τους έδωσαν τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος, η απονομή του οποίου έγινε την 1η Ιουλίου συνοδεία της μπάντας του Παπάφειου ορφανοτροφείου

Στην αναμέτρηση με την ομάδα του Πειραιά, δύο γκολ πέτυχε ο Διονύσης Καλτέκτης και ένα ο Κώστας Βικελίδης. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αναδείχθηκε ο Νίκος Αγγελάκης με τέσσερα γκολ.

Η σύνθεση του ΑΡΗ: Κατράτζος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κατσούνης, Κ. Βικελίδης, Γκικόπουλπος, Κολωνιάρης, Μινασιάν, Λεονταρίδης, Καλτέκτης, Ιωαννίδης. Προπονητής ήταν ο Κέσλες και πρόεδρος ο Λευτέρης Ηλιάδης.

Προτεινόμενα Άρθρα