Τρίτο και τελευταίο πρωτάθλημα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Οκτώβριος του 1944. Η Ελλάδα απελευθερώνεται από τον γερμανικό ζυγό και ξεκινάει η προσπάθεια για να πατήσει ξανά στα πόδια τους. Σε όλους τους τομείς, μεταξύ αυτών και στον αθλητισμό της.

Το 1945 η ΕΠΟ μετά από πέντε χρόνια ενεργοποιεί ξανά τα εθνικά πρωταθλήματα, με τη συμμετοχή των πρωταθλητών των τριών ιδρυτικών Ενώσεων της. Τον ΑΡΗ από την ΕΠΣ Μακεδονίας, την ΑΕΚ από την ΕΠΣ Αθηνών και τον Ολυμπιακό από την ΕΠΣ Πειραιώς.

Με τον Διονύση Καλτέκη στον πάγκο και πρώτο σκόρερ το “Μακεδονικό τανκ”, Κλεάνθη Βικελίδη, ο ΑΡΗΣ αναδείχθηκε πρωταθλητής επικρατώντας στη Θεσσαλονίκη της ΑΕΚ με 4-1 και του Ολυμπιακού με 1-0. Στην Αθήνα ήρθε ισόπαλος 1-1 με την Ένωση και ηττήθηκε 4-0 από τους “ερυθρόλευκους”. Αποτέλεσμα που δεν στάθηκαν αρκετά για να χάσουν τον τίτλο, παρά και την εμπλοκή της ΕΠΟ!

Συγκεκριμένα η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μηδένισε τον ΑΡΗ σε τρία παιχνίδια, αφού θεώρησε αντικανονική τη συμμετοχή του Σιώτη. Εν τέλει όμως η δικαιοσύνη έλαμψε μετά την έφεση που κατέθεσαν οι “κιτρινόμαυροι”, κατακτώντας έτσι τον τίτλο που κέρδισαν μέσα στο γήπεδο και με την αξία τους.

Την ομάδα εκείνης τη σεζόν αποτελούσαν οι: Βαγγέλης Αθανασιάδης, Βαχάκ Αμπραχαμιάν, Άγγελος Βασιλειάδης, Κώστας Βελλιάδης, Κλεάνθης Βικελίδης, Νίκος Καφταντζής, Σίμος Καφταντζής, Μιχάλης Κολωνιάρης, Γιάννης Λιακόπουλος, Αχιλλέας Μάγρας, Κώστας (Τάκης) Νικολαίδης, Σοφοκλής Παππάς, Νίκος Ράμμος, Αλέκος Σιώτης, Δημήτρης Σταυράκμπεης, Βλαδίμηρος Τακατζόγλου, Νίκος (Λάκης) Τσώνας, Λευτέρης Φυσικόπουλος, Λευτέρης Χαλυβόπουλος.

Προτεινόμενα Άρθρα