Μία πόλη στα δύο και η κούπα στον ΑΡΗ! (pics+vid)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Αυτό που λείπει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον ποδοσφαιρικό ΑΡΗ, είναι ένας τίτλος. Ένας τίτλος που έχει πολλά χρόνια να πανηγυρίσει η ομάδα και συγκεκριμένα από το 1970, όταν και κατέκτησε το ένα και μοναδικό Κύπελλο Ελλάδος που έχει στην τροπαιοθήκη της.

Εκείνο το παιχνίδι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο “Καυταντζόγλειο»”είχε τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ηταν ο πρώτος που γινόταν εκτός Αθηνών, ο πρώτος μεταξύ ομάδων της Θεσσαλονίκης και ο πρώτος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΥΕΝΕΔ τότε, σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.

Ο ΑΡΗΣ, με τον Μίλοβαν Τσίριτς στον πάγκο του, παρατάχθηκε σε εκείνο το παιχνίδι χωρίς τον αήμνειστο Τάκη Λουκανίδη μετά από απόφαση της Χούντας, η οποία σύμφωνα με τις φήμες της εποχής ήθελε το Κύπελλο να καταλήξει στον ΠΑΟΚ. Ούτε όμως αυτά στάθηκαν αρκετά για να σταματήσουν τους “κιτρινόμαυρους”, οι οποίοι με τέρμα του Μανώλη Κεραμιδά στο 8ο λεπτό επικράτησαν 1-0 του συμπολίτη και πανηγύρισαν την κατάκτηση του τίτλου.

Στα highlights εκείνου του αγώνα ήταν και το πέναλτι… δώρο που δόθηκε στον ΠΑΟΚ, με τον Κούδα όμως να αστοχεί και αφού πριν το εκτέλεσει ο Σπυρίδων άρχισε να… παίζει με τη μπάλα για να τον εκνευρίσει.

Για να φτάσει ως τον τελικό ο ΑΡΗΣ απέκλεισε όλους τους μεγάλους αντιπάλους του εκείνη την εποχή. Στη φάση των “32”, νίκησε με 1-0 στην Πάτρα την ομώνυμη ομάδα. Στους “16” απέκλεισε τον πρωταθλητή και φιναλίστ του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών Παναθηναϊκό με 2-1 στο Χαριλάου. Στα προημιτελικά είχε εύκολο έργο κερδίζοντας στη Ριζούπολη την Καλλιθέα με 3-1, ενώ στα ημιτελικά απέκλεισε τον Ολυμπιακό με 1-0 μέσα στο “Καραϊσκάκης”.

Οσο ιστορικός βέβαια είναι εκείνος ο τίτλος, άλλο τόσο στοιχειώνει τον ΑΡΗ που στους επόμενους τέσσερις τελικούς έφυγε ηττημένος από το γήπεδο.

Οι ενδεκάδες του τελικού του 1970:

ΑΡΗΣ (Μίλοβαν Τσίριτς): Νίκος Χρηστίδης, Θεόδωρος Πάλλας, Χρήστος Ναλμπάντης, Άγγελος Σπυρίδων, Τάκης Ραπτόπουλος, Σοφοκλής Σεμερτζής (60` Βασίλης Ψηφίδης), Βαγγέλης Συρόπουλος, Μανώλης Κεραμίδας, Αλέκος Αλεξιάδης, Ιωσήφ Μιχαηλίδης, Κώστας Παπαϊωάννου

ΠΑΟΚ (Γιένε Τσάκναντι): Γιάννης Χριστοδούλου (43` Γιώργος Πίρτσος), Γιώργος Παπαχριστούδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Αιμίλιος Θεοφανίδης, Γιώργος Μακρής (27` Γιώργος Κοντογιώργος), Θωμάς Δράμαλης, Χρήστος Τερζανίδης, Σταύρος Σαράφης, Δημήτρης Παρίδης, Γιώργος Κούδας, Βασίλης Λάζος

Προτεινόμενα Άρθρα