Made in Spain

από Γιώργος Γκάτος

Έπειτα από μια δύσκολη τετραετία, οι "κιτρινόμαυροι" θέλουν να αλλάξουν επίπεδο και να πραγματοποιήσουν ένα δυνατό come back στα "σαλόνια" του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό που αρμόζει, δηλαδή, στην ιστορία και το brand name που "κουβαλούν".

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΑΡΗΣ ετοιμάζεται για την επιστροφή του στη Σούπερ Λιγκ, προσπαθώντας να στελεχώσει το ρόστερ του με τις καλύτερες δυνατές επιλογές ποδοσφαιριστών.

Έπειτα από μια δύσκολη τετραετία, οι “κιτρινόμαυροι” θέλουν να αλλάξουν επίπεδο και να πραγματοποιήσουν ένα δυνατό come back στα “σαλόνια” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό που αρμόζει, δηλαδή, στην ιστορία και το brand name που “κουβαλούν”. 

Κάτι που επιχείρησαν με επιτυχία τη σεζόν 2006-07. Όπως και τότε, έτσι και τώρα ο ΑΡΗΣ -τυχαία ή όχι- στρέφεται ξανά στο “λάτιν” στοιχείο και πιο συγκεκριμένα κάνει άνοιγμα στην ισπανική αγορά. Αυτή, δηλαδή, πάνω στην οποία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό η καλύτερη πενταετία της σύγχρονης ιστορίας του από το 2006 μέχρι το 2011. 

Η έλευση του Πάκο Ερέρα αποτέλεσε την αρχή αυτού του πρότζεκτ. Όταν φέρνεις, άλλωστε, έναν Ισπανό τεχνικό με πολυετή πορεία στη χώρα της Ιβηρικής είναι αυτονόητο και αναμενόμενο ότι οι μεταγραφικές αναζητήσεις του θα επικεντρωθούν εκεί. Όπως και φαίνεται μέχρι στιγμής με τις κινήσεις και τις επαφές που πραγματοποιούνται.

Κανένας φυσικά δεν μπορεί να προδικάσει την επιτυχία. Την πρώτη φορά όμως που ο ΑΡΗΣ δοκίμασε κάτι τέτοιο, πέτυχε. Με παίκτες, που ήρθαν στο “Κλεάνθης Βικελίδης” και έβαλαν τη “σφραγίδα” τους στην ομάδα. Όπως επίσης υπήρχαν και εκείνοι που πέρασαν και δεν… ακούμπησαν. 

Συνολικά 22 Ισπανοί έχουν φορέσει τη φανέλα των “κιτρινόμαυρων”. Ποιοι ήταν αυτοί; Ποια είναι οι πρώτοι δέκα που κατάφεραν να ξεχωρίσουν; 

Η εφημερίδα “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!” γυρνάει τον χρόνο πίσω και θυμάται…

Από τον Σέρχιο Κόκε στον Ραούλ Μπράβο, αλλά και όσοι πέρασαν και δεν… ακούμπησαν

Νο1 ΣΕΡΧΙΟ ΚΟΚΕ

Ίσως ο κορυφαίος ξένος της σύγχρονης ιστορίας του ΑΡΗ. Το όνομά του προκάλεσε αίσθηση από την πρώτη κιόλας στιγμή που αποκτήθηκε, ερχόμενος στην ομάδα στο φινάλε του καλοκαιριού του 2006. 
Στην πενταετία που ακολούθησε μέχρι και τον Απρίλιο του 2011, που αποχώρησε για το MLS και τους Χιούστον Ντάιναμο, συνέδεσε το όνομά του με όμορφες στιγμές του Συλλόγου και με πιο ξεχωριστή το “διπλό” στο “Βιθέντε Καλντερόν”. Βάσει, όμως, της πορείας που είχε αδίκησε τον εαυτό του με τη δεύτερη θητεία του στο “Κλεάνθης Βικελίδης” τη σεζόν 2015-16, στην οποία έριξε αυλαία στην καριέρα του. 
Με τον ΑΡΗ αγωνίστηκε σε 175 αγώνες, έχοντας 39 γκολ.

Νο2 ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΧΑΒΙΤΟ

Μαζί με τον Κόκε, τους λες και… Διόσκουρους. Ήρθε στην ομάδα το ίδιο καλοκαίρι με τον Ανδαλουσιανό επιθετικό, “κουβαλώντας” την παρουσία του στη φημισμένη “Λα Μασία” της Μπαρτσελόνα. 
Στα 4,5 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας -μέχρι τον Γενάρη του 2011, που έφυγε δανεικός στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια- εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά της κερκίδας. Σε 168 εμφανίσεις πέτυχε 21 γκολ και δύο από αυτά έγραψαν ιστορία. Το τέρμα του στη Σαραγόσα και φυσικά εκείνο κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης στο 1-0 του “Κλεάνθης Βικελίδης”.

Νο3 ΤΟΝΙ ΚΑΛΒΟ

Ακόμη μια περίπτωση ποδοσφαιριστή, που ήρθε με πολλές προσδοκίες. Σ’ έναν βαθμό κατάφερε να ανταποκριθεί, αλλά από ένα σημείο και μετά έμεινε στάσιμος. Όπως και ο Χαβίτο, έτσι κι αυτός έκανε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Θεσσαλονίκη. Η τεχνική και η έκρηξή του ήταν τα στοιχεία, που τον έκαναν να ξεχωρίσει και τον κράτησαν στον ΑΡΗ από το καλοκαίρι του 2007 μέχρι τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2011. Όταν, δηλαδή, δόθηκε δανεικός στην Πάρμα για να αποχωρήσει ως ελεύθερος έξι μήνες μετά. 
Στα 117 παιχνίδια που φόρεσε τη φανέλα των “κιτρινόμαυρων” βρήκε δίχτυα 18 φορές.

Νο4 ΝΤΑΒΙΝΤ ΑΓΚΑΝΘΟ

Μπορεί από πλευράς αριθμών να μην επιβεβαίωσε τον τίτλο του εκτελεστή μέσα στην περιοχή εξαιτίας των πολλών προβλημάτων τραυματισμών που αντιμετώπισε. 
Οι κινήσεις του, όμως, ο τρόπος που εκτελούσε και το πάθος που έβγαζε μέσα στο γήπεδο τον βοήθησαν να κερδίσει τον κόσμο και την παρουσία του στην ομάδα από το 2012 μέχρι το 2014 με 12 γκολ σε 40 αγώνες.

Νο5 ΒΙΚΤΟΡ ΒΙΤΟΛΟ

Το καλοκαίρι του 2008 ο ΑΡΗΣ δίνει τα χέρια με τη Ρασίνγκ Σανταντέρ για την απόκτηση του Βίκτορ Βιτόλο με τη μορφή δανεισμού. Ο 24χρονος, τότε, ύψους 1,70 μέσος εξελίχθηκε σ’ έναν από τους πιο σταθερούς παίκτες εκείνης της ομάδας, ξεχωρίζοντας για το πάθος και το ακατάπαυστο τρέξιμο του στη μεσαία γραμμή στις 24 συμμετοχές του ως παίκτης των “κιτρινόμαυρων”.
Όσα ακολούθησαν βέβαια και η μεταπήδηση του στον Π.Α.Ο.Κ., τον μετέτρεψαν σε persona no grata για τους φίλους του ΑΡΗ.

Νο6 ΡΟΥΜΠΕΝ ΠΑΛΑΘΟΥΕΛΟΣ

Ναι, μεν, αγωνίστηκε στην ομάδα μόλις για έξι μήνες, προερχόμενος από τη Τορελαβέγκα ως δανεικός, αλλά το όνομά του ακόμα μνημονεύεται. Ένας υψηλόσωμος χαφ με πολύ καλά στοιχεία τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Βασικός και αναντικατάστατος στο δεύτερο μισό της σεζόν 2006-07 με 22 συμμετοχές, αλλά χωρίς κάποιο γκολ.

Νο7 ΦΕΛΙΠΕ ΣΑΝΣΟΝ

Στον 1,5 χρόνο που αγωνίστηκε στον ΑΡΗ ξεχώρισε για δύο πράγματα. Το ύψος του -μόλις 1,64 άλλωστε- και την ταχύτητά του. 
“Δαιμόνιος” μεσοεπιθετικός, ο οποίος ταλαιπωρούσε αρκετά τις αντίπαλες άμυνες και περισσότερο δημιουργούσε παρά σκόραρε. Ενδεικτικός είναι άλλωστε και ο αριθμός των μόλις τριών γκολ, που σημείωσε σε 45 αγώνες με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Νο8 ΡΟΥΜΠΕΝ ΠΟΥΛΙΔΟ

Ο συγκεκριμένος είναι ναι μεν Ισπανός, αλλά δεν ήρθε κατευθείαν από τη χώρα της Ιβηρικής. Αφού… συστήθηκε στο ελληνικό κοινό τη διετία 2010-12 ως παίκτης του Αστέρα Τρίπολης, αποφάσισε να… ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΑΡΗ. 
Μέσα σε δύο χρόνια έπαιξε 38 φορές και σκόραρε ένα γκολ με τους “κιτρινόμαυρους”, οι οποίοι αποτέλεσαν την τελευταία ομάδα της καριέρας του.

Νο9 ΝΟΕ ΑΚΟΣΤΑ

Όπως και ο Πουλίδο, έτσι κι αυτός αποκτήθηκε από ελληνική ομάδα και συγκεκριμένα τον Ολυμπιακό Βόλου. Κάθισε μόλις σεζόν στην ομάδα, αλλά η παρουσία του έχει θετικό πρόσημο. Παίκτης-τεχνίτης, με το καλό του αριστερό πόδι να διακρίνεται στις σέντρες του μέσα στην περιοχή και στις στατικές φάσεις. Έπαιξε σε 19 παιχνίδια και πέτυχε τρία γκολ.

Νο10 ΡΑΟΥΛ ΜΠΡΑΒΟ

Ο παλαίμαχος πλέον αμυντικός μπαίνει στη συγκεκριμένη λίστας –κυρίως- λόγω του πρότερου ποδοσφαιρικού βίου του. Ποδοσφαιριστής με μεγάλη καριέρα, o οποίος ήρθε στη δεύτερη χρονιά του ΑΡΗ στη Γ’ Εθνική για να μην προλάβει εν τέλει να συμπληρώσει διετία, αφού τον Μάρτιο του 2017 ο Νίκος Κωστένογλου τον έθεσε εκτός ομάδας. 
Ο απολογισμός του ήταν μόλις 17 παιχνίδια και ένα γκολ.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ…

Άλλοι 12 Ισπανοί ποδοσφαιριστές φόρεσαν τη φανέλα του ΑΡΗ και είναι οι: Αντρέου Γκουεράο, Χάβι Τζινάρ, Χουάνμα, Κριστιάν Πορτίγια, Αλβάρο Πορτίγια, Σέζαρ Ορτίθ, Χοσέ Ρέγιες, Γιόναν Γκαρσία, Άλεξ Πέρεθ, Άαρον Εσκουδέρο, Πάμπλο Κόιρα και Χέκτορ Σάντσεθ.

Προτεινόμενα Άρθρα