Τι επιπτώσεις θα φέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο η τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση που έρχεται;

από Γιώργος Γκάτος

Ηταν κάτι που ψιθυριζόταν εδώ και μήνες, όμως ο Αντρέα Ανιέλι το έδωσε σχεδόν ως τετελεσμένη απόφαση.

Ανεβαίνοντας στο βήμα για το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) που διεξάγεται στο Σπλιτ, ο πρόεδρος της Γιουβέντους, αλλά και της Ομοσπονδίας που αριθμεί 232 ομάδες-μέλη αποκάλυψε ότι η ΟΥΕΦΑ έχει δώσει το πράσινο φως και απομένει μόνο η επίσημη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, ώστε να προστεθεί μία τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση από την σεζόν 2021-22.

Εδώ και αρκετό καιρό η ΟΥΕΦΑ προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που διεξάγονται οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συζητά διάφορες τροποποιήσεις με την αρμόδια επιτροπή ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όμως αυτή τη φορά οι αποφάσεις φαίνεται ότι είναι οριστικές.

Για πρώτη φορά μετά το 1999 και την κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, πάμε ξανά για τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που θα έχει αντίκτυπο τόσο σε Champions και Europa League, όσο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αυτό που μοιάζει μία βεβαιότητα είναι ότι οι όμιλοι του Europa League θα μειωθούν και από 12 θα γίνουν 8, κάτι που ως σκοπό έχει να αυξήσει την εμπορικότητα της διοργάνωσης. Αν οι ομάδες που προκρίνονται στους ομίλους μειωθούν στις 32, τότε θα ανέβει η ποιοτική στάθμη της διοργάνωσης, κάτι που σημαίνει αυτόματα αναβάθμιση και επιπλέον έσοδα / κέρδη.

Αυτό που είναι ακόμα ασαφές είναι το format της νέας διοργάνωσης που αναζητά επίσης και όνομα. Προς το παρόν υπάρχουν διάφορες τάσεις, αν και η ΟΥΕΦΑ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ομοσπονδίες που καλούνται να δώσουν ιδέες, προτάσεις και συμβουλές. Η μία τάση, θέλει την φάση ομίλων της νέας διοργάνωσης να στελεχώνεται από ομάδες που αποκλείστηκαν στις προκριματικές φάσεις Europa και Champions League.

Μία άλλη πρόταση είναι να μοιραστούν επιπλέον ευρωπαϊκά εισιτήρια σε όλες τις χώρες, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και μία ριζοσπαστική πρόταση που θέλει την τρίτη διοργάνωση να αποτελέσει ένα ιδιότυπο Champions League των φτωχών, όπου θα συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες από τις ασθενέστερες χώρες στο ranking της ΟΥΕΦΑ.

Το όλο θέμα του format βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση και έχει πάντα ως βασικό γνώμονα την αύξηση της εμπορικότητας των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, άλλωστε δεν είναι τυχαία και η ημερομηνία έναρξης της νέας διοργάνωσης (2021-22), αφού συμπίπτει με την έναρξη της νέας τριετίας (2021-24) σε ότι αφορά την εκχώρηση τηλεοπτικών και εμπορικών δικαιωμάτων.

Τι επίπτωση μπορεί να έχουν οι εξελίξεις αυτές για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Πολύ σημαντικές. Με τις φετινές αλλαγές στον τρόπο εισόδου των ομάδων στους ομίλους του Champions League και τα 26 ρεζερβέ εισιτήρια, η ΟΥΕΦΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει σκοπό να κάνει ακόμα ευκολότερη την ζωή των ομάδων που βρίσκονται στο Top-10 του ranking της βαθμολογίας χωρών, αφού αυτές έχουν την μεγαλύτερη εμπορικότητα. Με άλλα λόγια, αν το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει να παραμείνει στον αφρό, πρέπει όλοι οι ελληνικοί σύλλογοι να μαζεύουν όσους περισσότερους βαθμούς μπορούν, ώστε να έχουν τα προνόμια που δίνει η ΟΥΕΦΑ. Με άλλα λόγια; Κάθε αποτέλεσμα ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη είναι κρίσιμο και καθοριστικό.

Από εκεί και μετά, σε ένα υποθετικό σενάριο που η ΟΥΕΦΑ δώσει επιπλέον ευρωπαϊκά εισιτήρια σε όλες τις χώρες (ως εκ τούτου και στην Ελλάδα) και με δεδομένο ότι την σεζόν 2021-22, η Super League κατά πάσα πιθανότητα θα διεξάγεται με 12 ομάδες, είναι αρκετά πιθανό να πάμε σε μία λίγκα, όπου δεν θα υπάρχει ούτε μία αδιάφορη ομάδα!

Κι αυτό γιατί με 6+ πιθανά ευρωπαϊκά εισιτήρια και δύο ομάδες (κατά πάσα πιθανότητα) να υποβιβάζονται, θα μοιάζει σχεδόν αδύνατον να υπάρχουν ομάδες δίχως στόχους και σημαντικά κίνητρα σε κάθε παιχνίδι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που πρέπει να περιμένουμε σε πρώτη φάση είναι το format της νέας διοργάνωσης, που ενδεχομένως να αναδιαρθρώσει τον ρόλο που έχουν οι ελληνικοί σύλλογοι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.

Προτεινόμενα Άρθρα