Ο "Χάβι" της Σαραγόσα και της Ατλέτικο (pic & vids)

από Γιώργος Γκάτος

Ο Ισπανός αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας, είναι ο άνθρωπος των μεγάλων γκολ και πλέον είναι οπαδός αυτής της ομάδας.

Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά της κερκίδας. Ο Φρανσίσκο Χαβίτο συνέδεσε το όνομα του με το “Ισπανικό” μοντέλο που εφάρμοσε για πολλά χρόνια ο ΑΡΗΣ. Προερχόμενος από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, την περίφημη “Μασία”, ήρθε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2006, σε ηλικία 23 ετών. Περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, αγωνίστηκε δίπλα στους Μέσι, Πουγιόλ, Ινιέστα και Τσάβι, σε αγώνα ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στη Σαχτάρ.

Ο “λάτιν” ΑΡΗΣ και η επιστροφή στην Ευρώπη

Ο ΑΡΗΣ είχε μόλις επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία. Το γκολ του Χρήστου Βελώνη έδωσε το “εισιτήριο” της ανόδου στους “Κίτρινους”. Το καλοκαίρι του 2006, δεκάδες παίκτες αποχώρησαν, με τον Γκιγιέρμο Όγιος να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Μεταξύ των παικτών που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, είναι με σειρά άφιξης οι Φρανσίσκο Χαβίτο, Σέρχιο Κόκε. Στον ΑΡΗ ο Χαβίτο μέτρησε 168 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 140 ήταν στην ίδια ενδεκάδα με τον Κόκε.

Η χρονιά ξεκίνησε με εντυπωσιακό ποδόσφαιρο αλλά με τον ΑΡΗ να μην παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει. Μετά από αρκετές ισοπαλίες, ο Γκιγιέρμο Όγιος αποχωρεί και ο Κίκε Ερνάντεθ αναλαμβάνει την ομάδα, η οποία με μια “ξέφρενη” πορεία “σφραγίζει” την επιστροφή της στην Ευρώπη, αμέσως μετά την άνοδο.

«Ποιος Αϊμάρ και ποιος Μιλίτο, σας… γλεντάει ο Χαβίτο!»

Παρέα με τους Νέτο, Γκιάρο, Κάλβο -μεταξύ άλλων- που ήρθαν εκείνη τη χρονιά στην ομάδα, οι “Κίτρινοι” πέτυχαν την πρώτη τους είσοδο σε ομίλους του Europa League (σ.σ. τότε Κύπελλο UEFA). Κόντρα στην Ρεάλ Σαραγόσα των 130 εκατομμυρίων και των πολλών “αστεριών”, ο ΑΡΗΣ επικράτησε με 1-0 στο “Κλεάνθης Βικελίδης”, με το τέρμα που σημείωσε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Στον επαναληπτικό του “Λα Ροσαλέδα”, ο ΑΡΗΣ δέχθηκε την πιο γλυκιά… ήττα της ιστορίας του. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν πολύ νωρίς το σκορ, αλλά ο Χαβίτο είχε άλλη άποψη. Κόντρα στους συμπατριώτες του, ο Ισπανός εξτρέμ έκανε ένα “σλάλομ”, πήρε το ποδοσφαιρικό “ριμπάουντ” και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ που ακολούθησε δεν άλλαξε τίποτα. Το γκολ του Φρανσίσκο Χαβίτο έστειλε τον ΑΡΗ στους ομίλους.

Τρία χρόνια αργότερα, ο ΑΡΗΣ πετυχαίνει μια από τις πιο μεγάλες νίκες στην ιστορία του, κόντρα στην υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης, Ατλέτικο Μαδρίτης. Με τον ίδιο τρόπο, ο Ισπανός “πλήγωσε” ξανά τους συμπατριώτες του, εξαπολύωντας βολίδα και νικώντας τον Νταβίντ Ντε Χέα. Το γιορτινό “Κλεάνθης Βικελίδης” πήρε φωτιά, αλλά που να ήξερε τι θα γινόταν στη Μαδρίτη, λίγες εβδομάδες μετά.

Αγάπησε και αγαπήθηκε από την κερκίδα

Ο Ισπανός με την τεχνική και την εργατικότητα του, δεν άργησε να γίνει ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας. Το πάθος του μέσα στο γήπεδο και μερικά “μεγάλα” γκολ, όπως κόντρα στη Σαραγόσα και την Ατλέτικο, αλλά και στα εγχώρια ντέρμπι, τον ανέβασαν ψηλά στην προτίμηση του κόσμου. Το “μικρόβιο” κόλλησε και ο ίδιος, αλλά και η σύζυγος του. Μπορεί ο Χαβίτο να αγωνίστηκε και σε άλλες Ελληνικές ομάδες και η αποχώρηση του από την ομάδα να μην ήταν η ιδανική, όμως δέθηκε με τον ΑΡΗ και τον κόσμο του.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θέλει να επιστρέψει στον ΑΡΗ και να αναλάβει κάποιο πόστο, ενώ οι επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη είναι συχνές, αφού έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τους φιλάθλους της ομάδας. Μιλώντας πλέον Ελληνικά και ο ίδιος αλλά και η γυναίκα του, Μαρία δηλώνουν μέλη αυτής της οικογένειας. Ειδικά η Μαρία, αφού συχνά αναρτεί στον προσωπικό της λογαριασμό, φωτογραφίες με μπλούζες του SUPER-3.

Προτεινόμενα Άρθρα