"Τα πρόσωπα έρχονται και φεύγουν, ο ΑΡΗΣ θα μείνει για πάντα"

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Μανώλης Τζανακάκης ζει για ακόμη μία φορά τα γενέθλια του ΑΡΗ ως; παίκτης του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Σε συνέντευξη του στο sdna.gr, ο Κρητικός μπακ μιλάει για τη δική του εμπειρία στο σύλλογο, όπως φυσικά και για τη φετινή πορεία της ομάδας.

Διαβάστε παρακάτω όσα δήλωσε: 

– Μανώλη, επετειακή ημέρα σήμερα για τον Αρη, τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης που έχει τα γενέθλιά του, κλείνει 105 χρόνια ζωής. Ποια η δική σου ευχή ως μέλος αυτής της ομάδας;

“Επειδή τα πρόσωπα έρχονται και φεύγουν, όμως ο Αρης θα μείνει για πάντα, εύχομαι ο σύλλογος μας, να έχει μόνο ημέρες χαράς, να πολλαπλασιάσει τους τίτλους του και να συνεχίσει να αποτελεί ένα παράδειγμα στον ελληνικό αθλητισμό”.

– Τρίτος σου χρόνος στην ομάδα. Αλήθεια, ερχόμενος εδώ περίμενες αυτή σου την πορεία;

“Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως θα έμενα τόσα χρόνια. Μετά τον Εργοτέλη που ξεκίνησε την καριέρα μου ουσιαστικά είναι η πρώτη ομάδα ο Αρης που μένω τόσα χρόνια. Πραγματικά είμαι περήφανος που είμαι εδώ, μέλος αυτής της οικογένειας και που φέτος είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον μεγάλο μας στόχο και να επαναφέρουμε την ομάδα στην Ευρώπη”.

– Μανώλη, μας δίνεις ωραία πάσα για την επόμενη ερώτηση. Η φετινή χρονιά οδεύει προς το φινάλε της και ο Αρης μοιάζει να είναι “αγκαλιά” με τον μεγάλο του στόχο την έξοδο στην Ευρώπη. Αν σου ζητούσαμε να βάλεις έναν τίτλο για όσα έχεις ζήσει στον Αρη ποιος θα ήταν αυτός;

“Μου βάζετε δύσκολα (γέλια). Τίτλο για να είμαι ειλικρινής δε ξέρω τι θα έβαζα, όμως αυτό που μπορώ με απόλυτη σιγουριά να πω είναι πως πλέον κατάλαβα πολύ καλά αυτό που άκουγα πριν έρθω στη Θεσσαλονίκη. Πόσο μεγάλος σύλλογος είναι ο Αρης. Ο κόσμος, το DNA αυτού του συλλόγου είναι κάτι μοναδικό. Το γεμάτο γήπεδο, ο παλμός στην κερκίδα σου δίνει τόση δύναμη που νιώθεις πολλές φορές πολύ πιο δυνατός από αυτό που είσαι. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτού του συλλόγου”.

– Ναι, αλλά όλοι γνωρίζουν πως όλα όσα βίωσες εδώ δεν ήταν και τόσο ρόδινα…

“Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά είναι και κάτι που σε δυναμώνει, σε ωριμάζει. Κάτι που έλεγα πάντα, ειδικά την δεύτερη χρονιά μου στην ομάδα, όταν παιχνίδι με παιχνίδι έδειχνε η ομάδα πως θα φτάσει στον στόχο της ανόδου, ήταν πως να “φύγει και να μην ξανάρθει” όλο αυτό. Δεν άξιζε ο Αρης να περνάει όσα πέρασε, τα προηγούμενα χρόνια. Ενα πραγματικό μαρτύριο για τον σύλλογο και τον κόσμο του. Ο Αρης έχει δυναμική για να παλεύει για τίτλους και όχι για μια άνοδο στη Super League. Oλα αυτά όμως είναι παρελθόν, μια ανάμνηση που απλώς υπάρχει για να μας θυμίζει πως στα δύσκολα πρέπει να φανείς ακόμα πιο δυνατός για να τα ξεπεράσεις”. 

– Απομένουν πέντε αγωνιστικές για το φινάλε, ο Αρης είναι στην 5η θέση και μια ανάσα από τον μεγάλο του στόχο, την έξοδο στην Ευρώπη. Τι πρόσημο σου αφήνει η φετινή χρονιά, είναι αυτό που περίμενες;

“Κοιτάξτε, ακόμα δεν έχουμε εξασφαλίσει τίποτα. Το πρόσημο θα το βάλουμε στο φινάλε της σεζόν, όμως δεν το κρύβουμε πως είμαστε κοντά στο να είμαστε εκεί που θέλουμε. Έχει πέντε παιχνίδια μέχρι το τέλος, αυτός είναι ο στόχος να κερδίσουμε 15 βαθμούς και να τερματίσουμε ακόμα ψηλότερα”.

– Η ομάδα τη φετινή χρονιά είχε αυξομοιώσεις στην απόδοσή της, στα αποτελέσματα. Τελικά ποιο ήταν το “κλειδί” που γύρισε ο διακόπτης και κάνατε αυτό το ντεμαράζ νικών;

“Από την ομάδα έλειπε η ψυχολογία. Μια κουβέντα στα αποδυτήρια παραμονές του αγώνα με τη Ξάνθη, γύρισε το… τσιπάκι. Εκεί άλλαξαν όλα. Δεθήκαμε, παίξαμε όλοι για όλους”.

– Μανώλη  και για σένα προσωπικά ήταν μια χρονιά δύσκολη. Ξεκίνησες επί Πάκο Ερέρα βασικός, κάπου έχασες τη θέση σου και βρέθηκες ακόμα και στη “μαύρη λίστα” τον Γενάρη. Πόσο δύσκολο ήταν να γυρίσεις αυτό το κλίμα και να είσαι πάλι βασικό μέλος της ομάδας;

“Ήταν ένα δύσκολο διάστημα για μένα όλο αυτό. Δεν θα κρυφτώ. Είναι δύσκολο για έναν ποδοσφαιριστή να γνωρίζει πως ενδεχομένως την επόμενη ημέρα να είναι εκτός ομάδος. Εγώ δύναμη παίρνω από τον ίδιο μου τον εαυτό. Ξέρω τις δυνατότητές μου, τα ελαττώματά μου. Κάθισα δούλεψα πολύ, δεν επηρεάστηκα στιγμή, έβγαλα από το μυαλό μου οποιαδήποτε σκέψη και αφοσιώθηκα στο πως θα γίνω καλύτερος. Από συγκυρίες και κυρίως την μεγάλη θέλησή μου να αποδείξω πράγματα πήρα ξανά θέση βασικού στην ομάδα και πλέον όλοι μαζί ενωμένοι είμαστε κοντά στον τελικό μας στόχο”.  

– Από τα… αλώνια της Β’ Εθνικής, στα… σαλόνια της Ευρώπης. Σκέφτεσαι, οραματίζεσαι την πρώτη σου συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

“Η ζωή και η πορεία μου στο ποδόσφαιρο μου έχει διδάξει πως το μόνο που πρέπει να κοιτάς είναι η επόμενη ημέρα. Σίγουρα είναι ένα όνειρο ζωής να παίξω στην Ευρώπη, αλλά όχι δεν το σκέφτομαι. Ας έρθει εκείνη η στιγμή και θα το απολαύσω όπως πρέπει”.

– Ποια είναι η ζωή του Μανώλη Τζανακάκη εκτός γηπέδου;

“Πολύ ήρεμα πράγματα. Καφές, καμιά βόλτα στο κέντρο της πόλης που μου αρέσει πολύ και σπίτι. Δεν είμαι των άκρων, μου αρέσει γενικώς η ισορροπία στη ζωή μου”.

– Κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει για σένα;

“Δεν μου έρχεται κάτι που πρέπει να πω, αυτό που ξέρω είναι πως πιστεύω πολύ στον Θεό, στις αξίες της οικογένειας και είμαι άνθρωπος που αυτό που θέλω να πω το λέω δίχως περιστροφές”.

– Αν κλείσεις τα μάτια σου και ονειρευτείς τη ζωή σου δέκα χρόνια μετά πως θα ήθελες να είναι;

– Κλείνοντας τη κουβέντα μας, τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο της ομάδας, σε μία τόσο σημαδιακή ημέρα για τον σύλλογο;

“Ενα πράγμα μόνο. Να είναι πάντα δίπλα στον σύλλογο. Ο Αρης είναι ο κόσμος του”.

Προτεινόμενα Άρθρα