Formula 1: Η Ίμολα ήρθε για να μείνει

από AllAboutARIS

Η επιστροφή της πίστας της Ίμολα στο καλεντάρι της Formula 1 έγινε εφέτος εκτάκτως εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του ιταλικού αυτοκινητοδρομίου ήθελαν έτσι και αλλιώς να επανενταχθεί στο αγωνιστικό ημερολόγιο της Formula 1 και τώρα προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, ώστε να συνεχίσουν να διοργανώνουν και τα επόμενα χρόνια Γκραν Πρι. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της πίστας, Ουμπέρτο Σελβάτικο Εστένσε, “είμαστε τόσο γνωστοί για την ιστορία μας στη Formula 1, ώστε δεν προέκυψε αυτή η ευκαιρία μόνον λόγω του Covid-19, αλλά και επειδή πρέπει να επιστρέψει η Formula 1 στις ιστορικές πίστες, όπου φουντώνει το πάθος των οπαδών”.

Δεύτερη φορά 3 αγώνες της F1 στην ίδια χώρα
“Θα υποβάλλουμε αίτημα διοργάνωσης και για τα επόμενα χρόνια. Όμως αυτό θα συζητηθεί μόνον μετά τον αγώνα”, συμπλήρωσε ο Εστένσε. Nα πούμε ότι εφέτος θα γίνουν εκτός απροόπτου τρία Γκραν Πρι σε Μόντσα, Μουτζέλο και Ίμολα, κάτι που έχει συμβεί μόνον άλλη μία φορά στην ιστορία της Formula 1. Συγκεκριμένα το 1982 είχαν διοργανωθεί επίσης τρία Γκραν Πρι της Formula 1 στις ΗΠΑ, στο Λονγκ Μπιτς, το Λας Βέγκας και το Ντιτρόιτ.

Ένα άλλο σημαντικό νέο έχει να κάνει με τους θεατές. Το Νούμερο Ένα της πίστας της Ίμολα αποκάλυψε ότι “ο υπουργός υγείας μας ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι ίσως επιτραπούν θεατές στις εκδηλώσεις ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κάνουμε τον σταυρό μας και ελπίζουμε, ότι θα μπορούμε να διαθέσουμε ελεύθερα τις εξέδρες. Όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη τίποτα”.

Επικίνδυνη στο παρελθόν η Ίμολα
Αν ισχύσουν τα λεγόμενα του Ιταλού υπουργού υγείας, τότε θα παρακολουθήσουν πιθανότατα τον αγώνα στην Ίμολα θεατές, καθώς το Γκραν Πρι Εμίλια Ρομάνα έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή έχει ανακοινώσει η Formula 1 επίσημα 13 Γκραν Πρι, όλα επί ευρωπαϊκού εδάφους και εκτιμάται ότι η εφετινή σεζόν θα ολοκληρωθεί τελικά με 15 έως 18 αγώνες!

Το αυτοκινητοδρόμιο της Ίμολα φέρει επίσημα την ονομασία Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari μετά τον θάνατο του τελευταίου το 1988 και βρίσκεται στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνα, κοντά στην πόλη της Μπολόνια και πολύ κοντά στην έδρα της Ferrari, στο Μαρανέλο.

Η πίστα θεωρούταν στο παρελθόν επικίνδυνη, καθώς έχουν χάσει σε αυτή τη ζωή τους τέσσερις οδηγοί της Formula 1 μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος Άιρτον Σένα. Από τότε έχουν γίνει ωστόσο πολύ μεγάλες κατασκευαστικές και σχεδιαστικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα στάνταρ ασφαλείας. Το μήκος του σιρκουί είναι 4,96 χιλιόμετρα και ο αγώνας διαρκεί παραδοσιακά 62 γύρους, ενώ ο πρώτος αγώνας της Formula 1 έγινε εκεί το 1980 ως Γκραν Πρι Ιταλίας. Από τότε και έως το 2006, οπότε φιλοξενούσε η Ίμολα αγώνες της Formula 1, ονομαζόταν ωστόσο Γκραν Πρι Σαν Μαρίνο (Αγίου Μαρίνου) σε αντιδιαστολή με το Ιταλικό Γκραν Πρι στη Μόντσα.

πηγή: gazzetta.gr

Προτεινόμενα Άρθρα