"Ο ΑΡΗΣ θα ξεκινά από την άμυνα"

από AllAboutARIS

Ο Δημήτρης Τσαλδάρης θεωρεί ότι ο -φετινός- ΑΡΗΣ θα ξεκινά και θα "τελειώνει" στην άμυνα

Του Μάνου Χατζάκη

Η τετραετία που αγωνίστηκε στον ΑΡΗ, ήταν από τις πιο παραγωγικές της καριέρας του. Ειδικά τα τρία χρόνια, της πρώτης του “θητείας”, είναι αδύνατον να ξεχαστούν. Η επιστροφή του δεν αυτή που θα περίμενενε και ο ίδιος, αλλά και ο κόσμος, καθώς οι συνθήκες στους “κίτρινους” είχαν -ήδη- αλλάξει δραματικά. Ο Δημήτρης Τσαλδάρης δεν αποστασιοποιήθηκε από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε σχετική απόσταση. Ως παίκτης της Κηφισιάς, πλέον, ο αριστερόχειρας small forward, μίλησε στο AllAboutAris για το αυριανό ντέρμπυ της Πυλαίας, αλλά και για τη σχέση του με τους “κιτρινόμαυρους”.

Δημήτρη, μπαίνουμε σιγά-σιγά σε αγωνιστικούς ρυθμούς, με την αρχή να γίνεται από το Κύπελλο. Ξεχωρίζει το ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ…

“Πράγματι, πρόκειται για το `κλασικό” ντέρμπυ της Θεσσαλονίκης, το οποίο -αυτή τη φορά- θα κρίνει μία πρόκριση. Το περιμένω κι εγώ, όπως και οι φίλαθλοι του μπάσκετ, με ενδιαφέρον”.

Δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο για τους “αιώνιους” της Θεσσαλονίκης να κάνουν επίσημη πρεμιέρα στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις με μεταξύ τους αναμετρήσεις.  Πώς περιμένεις να δεις τις ομάδες;

“Νομίζω πως ούτε ο ΑΡΗΣ, ούτε και ο ΠΑΟΚ βρίσκονται στον απόλυτο βαθμό ετοιμότητας, για το χρονικό σημείο -πάντα- στο οποίο βρισκόμαστε. Προέρχονται από προετοιμασία και φιλικά και κανείς δε μπορεί να προβλέψει το πώς θα αγωνιστούν στο πρώτο τους παιχνίδι, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε και για το μεταξύ τους. Βέβαια, αυτό που γνωρίζουμε, στα σίγουρα, είναι πως κάθε τοπικό ντέρμπυ παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Κάθε ομάδα προετοιμάζεται διαφορετικά, όπως και ο κάθε παίκτης ξεχωριστά”.

Εχεις εικόνα από τον ΑΡΗ της προετοιμασίας;

“Η αίσθηση που έχω είναι πως ο ΑΡΗΣ βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Μοιάζει δουλεμένη ομάδα, η οποία διαθέτει ενθουσιασμό, λόγω των πολλών νεαρών καλαθοσφαιριστών, που διαθέτει”.

Μίλησες για τους νεαρούς, οι οποίοι κάνουν έντονη την παρουσία τους στο φετινό ΑΡΗ. Το γεγονός ότι θα παίξουν πρώτο παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ, στην Πυλαία, το βλέπεις ως θετικό ή αρνητικό στοιχείο;

“Από τη στιγμή που η κληρωτίδα έφερε αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, όσοι αποτελούν το ρόστερ θα πρέπει να φθάσουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό ετοιμότητας. Το θετικό για τους νέους του ΑΡΗ είναι πως θα μπουν να παίξουν με ενθουσιασμό και παράλληλα, πιστεύω πως δεν θα επηρεαστούν από την ατμόσφαιρα. Ίσα-ίσα που θα τους αρέσει η εικόνα ενός γεμάτου γηπέδου, ακόμα και στην έδρα του αντιπάλου”.

Το αρνητικό είναι πως δεν ξέρουμε την αντίδρασή τους, ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού. Γι` αυτό υπάρχουν, άλλωστε, και οι έμπειροι, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν.

-Θεωρείς ότι μια νίκη ή ήττα μπορεί να παίξει ρόλο στην ψυχολογία, δεδομένου ότι οι δυο ομάδες θα τα “ξαναπούν”, σύντομα, και στο πρωτάθλημα;

“Ο ΑΡΗΣ έχει μάθει να παίζει σε δύσκολες έδρες και υπό πίεση. Εχει αποδείξει, ως ομάδα, ότι οι έδρες δεν τον επηρεάζουν, καθώς έχει πάρει μεγάλες νίκες σε μεγάλα ματς, ακόμα κι όταν δεν χαρακτηριζόταν ως φαβορί. Το παιχνίδι του πρωταθλήματος θα γίνει στο `Nick Galis Hall` και δε νομίζω πως ο αγώνας Κυπέλλου μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά. Μιλάμε για διαφορετικές διοργανώσεις”.

-Ποιο είναι, για σένα, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του ντέρμπυ;

“Η αλήθεια είναι πως δεν έχω εικόνα από τον ΠΑΟΚ και ειδικά από τους Αμερικανούς του, οι οποίοι, νομίζω, θα σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος. Περιμένω, με ενδιαφέρον, να δω τη μονομαχία Πέιν και Πελεκάνου, καθώς πρόκειται για δύο ικανούς παίκτες, των οποίων τις δυνατότητες γνωρίζω”.

-Ποια είναι, κατά τη γνώμη σου, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΑΡΗ, έναντι του αυριανού του αντιπάλου;

“Πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο, στην αναμέτρηση, θα παίξουν τα γκαρντ του ΑΡΗ. Η ομάδα διαθέτει φρέσκα πόδια, τα οποία μπορούν να αμυνθούν δυνατά, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος διαθέτει πιο `βαριά` κορμιά. Τα πάντα, βέβαια, θα φανούν στο γήπεδο, αλλά νομίζω πως οι παίκτες του ΑΡΗ έχουν την ικανότητα να παίξουν καλή άμυνα. Εφόσον, το σκορ δεν ξεφύγει και ο ΑΡΗΣ το κρατήσει `κλειστό`, τότε οι πιθανότητες νίκης θα αυξηθούν”.

-Χρησιμοποίησες μια από τις λέξεις-κλειδιά, την οποία αναφέρει συχνά-πυκνά και ο Βαγγέλης Αγγέλου. Άμυνα…

“Ο κόουτς Αγγέλου προσπαθεί να δώσει συγκεκριμένη ταυτότητα στην ομάδα, η οποία θα έχει βάση την άμυνα. Και στο παιχνίδι της Πυλαίας, αλλά και στο πρωτάθλημα, η λογική του προπονητή του ΑΡΗ, λέει πως θέλει να έχει το έλεγχο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Και κάτι τέτοιο συμβαίνει -μόνο- μέσα από την καλή αμυντική λειτουργία. Η σωστή άμυνα θα δώσει το ρυθμό και στην επίθεση. Μην ξεχνάμε ότι η καλή άμυνα μπορεί να οδηγήσει στο εύκολο λάθος του αντιπάλου, σε εύκολο αμυντικό ριμπάουντ και κατά συνέπεια στον αιφινιδιασμό. Στοιχεία, τα οποία θεωρώ πως ο ΑΡΗΣ θα επιχειρήσει να εμφανίσει και κόντρα στον ΠΑΟΚ, αύριο, και στο πρωτάθλημα. Χωρίς να είναι δογματικό, γνώμη μου είναι πως ο φετινός ΑΡΗΣ θα ξεκινά από την άμυνα”.

Ας αφήσουμε το ντέρμπυ και ας έρθουμε λίγο σε πιο προσωπικό επίπεδο. Νέα αρχή, για σένα, ως παίκτης της Κηφισιάς…

“Πρόκειται για καινούριο βήμα στην καριέρα μου και τα μέχρι στιγμής δείγματα είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Η ομάδα λειτουργεί άψογα και αποπνέει υγεία, που είναι το σημαντικότερο και, πλέον, δεσμεύομαι με διετές συμβόλαιο. Αγωνιστικά, θα δούμε μέχρι πού μπορούμε να φθάσουμε”.

-Το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κάποιες συζητήσεις ανάμεσα σε σένα και τη διοίκηση του ΑΡΗ, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Η πόρτα του Αλεξανδρείου παραμένει ανοιχτή για σένα;

“Είχα επικοινωνία με τον πρόεδρο, κάναμε συζητήσεις σε γενικότερο πλαίσιο, αλλά το τάιμινγκ δεν ήταν καλό για κάτι παραπάνω, καθώς -ως γνωστόν- ο ΑΡΗΣ είχε απαγορευτικό από τη FIBA”.

Από τα λεγόμενά σου προκύπτει ότι δεν υπάρχει κάποια πικρία ή ρήξη με το… παρελθόν…

“Δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα με κανέναν στον ΑΡΗ, ούτε με την προηγούμενη διοίκηση. Πέρασα τρία καλά χρόνια, στην πρώτη μου παρουσία, και μόνο στη δεύτερη υπήρχαν κάποια `θέματα`, αλλά οι σχέσεις μου με τον ΑΡΗ ήταν και παραμένουν καλές”.

Προτεινόμενα Άρθρα