Η διαχείριση από τον Αγκάνθο

από AllAboutARIS

Η εφημερίδα "metrosport" αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο Αγκάνθο βοήθησε με την… νηφάλια παρουσία του όλη την ομάδα.

Ο Νταβίντ Αγκάνθο όχι μόνο βρήκε δίχτυα για πρώτη φορά στη Νέα Σμύρνη αλλά δεν έδωσε λαβές στον διαιτητή να τον τιμωρήσει αφού σε γενικές γραμμές τιθάσευσε τα νεύρα του. Σε σχετικό θέμα της η εφημερίδα “metrosport” αναφέρει την θετική μεταστροφή του Ισπανού και τον αντίστοιχο αντίκτυπο που είχε στην ομάδα. 

Αναλυτικά: 

Σε ένα σύνολο, πόσω μάλλον σε μία ομάδα ατόμων, πάντα υπάρχουν δύο τρεις που ασκούν επιρροή στους υπόλοιπους. Ο φετινός ΑΡΗΣ αποτελείται ως επί το πλείστον από ποδοσφαιριστές δίχως την απαιτούμενη πείρα και προσωπικότητα για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις. Οι βάσεις του οικοδομήματος στηρίζονται σε συγκεκριμένα άτομα, που αποπνέουν σεβασμό και μπορούν να παρασύρουν, θετικά ή αρνητικά, τους υπολοίπους με την συμπεριφορά και την αγωνιστικότητά τους.

Ο Νταβίντ Αγκάνθο αποτελεί το τρανό παράδειγμα. Είναι ο ποδοσφαιριστής που με την παρουσία του μπορεί να αλλάξει την εικόνα μιας ολόκληρης ομάδας, να την παρασύρει στον ρυθμό του και να την «κουβαλήσει» στις πλάτες του. Έχει την εμπειρία, έχει την προσωπικότητα αλλά πάνω απ? όλα και την ικανότητα να το κάνει. Για αυτό και το καλοκαίρι, όταν υπογράφοντας η ανανέωση της συνεργασίας με τον Άρη -οι περισσότεροι- «παρέβλεψαν» το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και κοίταξαν την θετική πλευρά. Αυτή της προσωπικότητας του 32χρονου φορ, τις αποδοτικότητας και της συνεισφοράς του στο γήπεδο και στα αποδυτήρια του «νεανικού» Άρη.

Το αγωνιστικό προφίλ του Αγκάνθο και το πόσο μπορεί να προσφέρει, όμως, -λίγο πολύ-, το γνωρίζουμε όλοι. Το θέμα, ή το «στοίχημα» αν προτιμάτε, με τον Ισπανό έχει να κάνει με την συμπεριφορά του. Σαν χαρακτήρας είναι ιδιόρρυθμος και δύσκολος. Το αδύνατο σημείο, είναι τα νεύρα του, τα οποία πηγάζουν από το πάθος που βγάζει στο γήπεδο.

Εκεί, λοιπόν, προσπαθούν να τον «χτυπήσουν» οι αντίπαλοι προκειμένου να τον αποπροσανατολίσουν και να τον βγάλουν νοκ άουτ, αφού ξέρουν ότι ένας ήρεμος Αγκάνθο πάντα αποτελεί πηγή κινδύνου. Τρανό παράδειγμα, η παρουσία του στη Νέα Σμύρνη. Εκεί που ο Ισπανός έβγαλε το… άλλο πρόσωπο. Με ήρεμο και νηφάλιο τρόπο επηρέασε θετικά την ομάδα, την παρέσυρε στον ρυθμό του και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που έπρεπε. Ένας Άρης «ήρεμος», με πλάνο, που ξέρει τι θέλει στο γήπεδο.

Ο Ισπανός δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις των αντιπάλων, στις κλοτσιές και τις βωμολοχίες. Άντεξε κι έκανε μόνο τη δουλειά του, διότι αισθάνεται και ο ίδιος το πόσο πολύτιμη μονάδα είναι επί του συνόλου. Είναι ο παίκτης-πρωταγωνιστής που πηγάζει τον σεβασμό. Ξέρει ότι δεν φτάνουν μόνο οι τεχνικές του αρετές και η εκτελεστική του ικανότητα. Αυτές τις είχε και τις έχει.

Ο Άρης χρειάζεται τον «καλό Αγκάνθο», που με τη σωστή συμπεριφορά θα μεταδώσει και την κατάλληλη ηρεμία σ τους υπολοίπους. Διότι, όταν οι δύο τρεις παίκτες (στην προκειμένη περίπτωση ο Αγκάνθο) βγάζουν εκνευρισμό και αρνητισμό, μοιραία αυτά τα στοιχεία μεταδίδονται και στους άλλους. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για το νεανικό και άπειρο (ως επί το πλείστον) σύνολο του Άρη.

Η ηρεμία του Αγκάνθο στο ματς της Νέας Σμύρνης είναι χαρακτηριστική και αξιοσημείωτη. Αποτελεί ένα από τα πολλά «κέρδη» του Μιλίνκοβιτς, διότι και ο Σέρβος φέρει ευθύνη σε αυτή την μετάλλαξη του «κακού Αγκάνθο» (βλ. ματς-φιλικά επί Χατζηνικολάου). Η παρουσία, αλλά περισσότερα τα πολλά τετ-α-τετ που επιδίωξε να έχει με τον έμπειρο φορ βοήθησαν. Τον έκανε, καταρχήν, να νιώσει πολύτιμος και κατάφερε να διαχειριστεί τον ιδιότροπο χαρακτήρα του.

Έχει τον τρόπο και τα τρικ να τον ανεβάζει πριν από κάθε ματς. Κάτι που δεν κατάφεραν να πετύχουν οι προηγούμενοι προπονητές του. Ο Μιλίνκοβιτς πάτησε στο φιλότιμο και βρήκε το σημείο «G» του Αγκάνθο. Τον κέρδισε και κατάφερε να τον «μπολιάσει» με τον καλύτερο τρόπο στο σύνολο.

Προτεινόμενα Άρθρα