Η ώρα του πορίσματος

από AllAboutARIS

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο έλεγχος της οκταετίας 2004-2012 αφού η ΝΕΧΙΑ βάσει χρονοδιαγράμματος θα παραδώσει το προϊόν του πορίσματος.

Η ώρα της αποκάλυψης για όσα συνέβαιναν την οκταετία 2004-12 στον ΑΡΗ πλησιάζει. Η εταιρία Nexia πρόκειται να παραδώσει μέσα στο επόμενο 48ωρο το πόρισμα του οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε στην ΠΑΕ και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν διαπράχθηκαν ποινικά κολάσιμα αδικήματα και  από ποιους και τι προβλέπει ο νόμος γι΄ αυτούς και τις πράξεις τους.  

Το πόρισμα θα παραδοθεί στην Κοινωνία Μελών ΑΡΗ, ωστόσο αν και βρισκόμαστε πριν από την αποκάλυψη, ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενό του, πλην των ορκωτών λογιστών που διενήργησαν τον έλεγχο και των υψηλόβαθμων στελεχών της Nexia. Πολλά λέγονται και άλλα τόσα ακούγονται, ως φήμες, για βαριά αδικήματα κάποιων προσώπων από αυτά είχαν αξιώματα στην ΠΑΕ από το 2004 μέχρι το 2012, αλλά είναι παρακινδυνευμένο να ειπωθεί οτιδήποτε πριν από την παράδοση του πορίσματος. Ανάλογα με τα ευρήματα θα ενημερωθούν ο οικονομικός εισαγγελέας και το ΣΔΟΕ. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που προκύψουν συγκεκριμένα αδικήματα και όχι απλές φορολογικές παραβάσεις και στα σοβαρά αδικήματα περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Σε αυτή την περίπτωση τα στοιχεία υποχρεούται από το νόμο να τα παραδώσει στις αρχές -εκτός από την «ΚΜΑ»- και η εταιρία η οποία διενήργησε τον έλεγχο.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους και οι αρχές μπορούν,  σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο, να διατάξουν εκτεταμένο έλεγχο στα βιβλία της ΠΑΕ και άνοιγμα προσωπικών λογαριασμών, ενώ η δημοσιοποίηση του πορίσματος στον κόσμο είναι καθαρά απόφαση της «ΚΜΑ», μιας και ακόμα κι αν αυτό πάει στον εισαγγελέα, το υλικό δεν αποτελεί προϊόν προανάκρισης. 

Το προφανές είναι ότι ο κόσμος τους ΑΡΗ περιμένει εδώ και ένα χρόνο τα αποτελέσματα του πορίσματος και την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους, μιας και τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2004-12 είναι η αιτία για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ομάδα τα τελευταία χρόνια και ο λόγος που την έφεραν προ των πυλών της χρεοκοπίας. Η ΚΜΑ αφού το μελετήσει αναμένεται να το δημοσιοποιήσει μετά τις 25 Οκτωβρίου που είναι η εκδίκαση της υπαγωγής στο άρθρο 99.

Προτεινόμενα Άρθρα