«Πρέπει να ζητηθεί και να γίνει δεκτή η άρση του απαγορευτικού»

από AllAboutARIS

Το πρώην μέλος του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ, Γιώργος Σφυρής, μίλησε στο «AllAboutARIS on AIR».

Ο Γιώργος Σφυρής φιλοξενήθηκε στον «Libero 107,4» και στην εκπομπή «AllAboutARIS on AIR». Ο γνωστός νομικός απάντησε στην ερώτηση για το αν μπορεί να ζητήσει ο ΑΡΗΣ άρση του απαγορευτικού των μεταγραφών εφόσον φυσικά υπαχθεί στο άρθρο 99.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Καταρχήν, απ’ όσο ενημερώνομαι έχει γίνει πολλή καλή δουλειά από τους νομικούς του ΑΡΗ. Είναι εμπεριστατωμένοι και ενημερωμένοι σύμφωνα με το νόμο. Μπορούν να χαρακτηριστούν ως αφανείς ήρωες.

Θεωρώ πως εφόσον υπάρχει το νομικό υπόβαθρο ο ΑΡΗΣ έχει το απόλυτο δικαίωμα να ζητήσει την άρση του απαγορευτικού των μεταγραφών.
Υποχρεωτικά η ΕΠΟ πρέπει να προστατεύει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ομάδων. Θα πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημά του ή να αξιώσει κάτι καλύτερο επαναφέροντας τον συγκεκριμένο φάκελο στο μέλλον. Καθοριστικό ρόλο όμως θα παίξει και η γνωμοδότηση της Σούπερ Λιγκ».

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται η έλλειψη αδειοδότησης της ΠΑΕ με το γεγονός της εξυγίανσης. Ο ΑΡΗΣ μπορεί και πρέπει να πάρει το δικαίωμα να κάνει περισσότερες μεταγραφές. Άλλωστε το φετινό του πρόβλημα είναι καθαρά αγωνιστικό».

Για το ενδεχόμενο να έρθει επενδυτής και να αποπληρώσει τα πάντα, αν έχει το δικαίωμα να πάρει άμεσα αδειοδότηση τόνισε: « Δεν υπάρχει προηγούμενο και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σίγουρα το τι θα γίνει. Από τη στιγμή που προβλέπεται να ελέγχει η ΕΠΟ αν τηρούνται οι προϋποθέσεις της ΠΑΕ θα πρέπει να ισχύει και αντίστροφα όταν μια ΠΑΕ επανέρχεται με πλήρη στοιχεία. Αν όλα είναι πληρωμένα ή διακανονισμένα θα πρέπει να δίνεται η άδεια. Μπορεί να συμβεί αυτό δηλαδή τον Μάιο ακόμη και αν δεν έρθει κάποιος επενδυτής αλλά βρίσκεται η ομάδα σε περίοδο εξυγίανσης».

Για το αν μπορεί να πάρει άδεια και στην Ευρώπη τόνισε: «Οι διαδικασίες ενώπιων της ΟΥΕΦΑ είναι διαφορετικές. Η ΟΥΕΦΑ διατηρεί το δικαίωμα να επιτρέπει κατ’ εξαίρεση τις ΠΑΕ με οικονομικά προβλήματα αλλά οικονομικά ρυθμισμένα.

Αυτή τη στιγμή η ΕΠΟ οφείλει μισθούς σε μέλη επιτροπών και τα ρυθμίζει. Υπήρχαν περίοδοι όπου η ΕΠΟ είχε παύση πληρωμών. Δεν είπαν ποτέ ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ ότι η ΕΠΟ έχει πτωχεύσει. Για ποιο λόγο να το κάνει η ΕΠΟ στις ομάδες;

Θεωρώ πάντως πως η ΕΠΟ δεν θα είναι «τοίχος» εφόσον βέβαια καταφέρει ο ΑΡΗΣ να τεκμηριώσει τα βασικά».

Προτεινόμενα Άρθρα