Δέκατο ή έκπληξη;

από AllAboutARIS

Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να σηκώσει την δέκατη πολυπόθητη κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ και η Ατλέτικο Μαδρίτης θέλει να το κάνει για πρώτη φορά.

Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να σηκώσει την δέκατη πολυπόθητη κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ και η Ατλέτικο Μαδρίτης θέλει να το κάνει για πρώτη φορά.
Η Μαδρίτη μετακομίζει για μια βραδιά στη Λισσαβόνα, εκεί που Ατλέτικο και Ρεάλ διεκδικούν το Τσάμπιονς Λιγκ στον πρώτο τελικό-τοπικό ντέρμπι της ιστορίας (21:45, Novasports1)!

Οι έδρες  τους απέχουν μόλις εννέα χιλιόμετρα στην ισπανική πρωτεύουσα.  Όμως για να μάθουμε απόψε ποιος είναι το …αφεντικό της πόλης (και της Ευρώπης), «μπλάνκος» και «ροχιμπλάνκος» μεταφέρουν την τοπική αντιπαλότητά τους 650 χιλιόμετρα δυτικότερα, στο «Ντα Λουζ».

Εκεί, η παραδοσιακή «βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, θέλει να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία με διψήφιο αριθμό κυπέλλων Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία κατάκτηση της «κούπας με τα μεγάλα αυτιά» χάρη στο αξέχαστο γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν στη Γλασκώβη επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Το όνειρο της «decima» (της «δέκατης» δηλαδή κούπας) όμως απειλείται από έναν άκρως κοντινό, αλλά απροσδόκητο (στην αρχή της σεζόν τουλάχιστον) εχθρό.

Την Ατλέτικο Μαδρίτης, την  παραδοσιακά «δεύτερη» ομάδα της πόλης, που όμως υπό την καθοδήγηση του Ντιέγκο Σιμεόνε, κατέκτησε ήδη τα πρωτεία στην Ισπανία σπάζοντας το ολιγοπώλιο των δύο αντιπάλων του «κλάσικο» και τώρα θέλει να γίνει πρώτη δύναμη στην Ευρώπη, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι αισιόδοξοι φίλοι της Ρεάλ, θα θυμηθούν σίγουρα τον τελικό του 2000 στο Παρίσι, τότε που η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε «κατασπάραξε» με 3-0 μία άλλη ισπανική ομάδα που είχε παρασύρει μέχρι τότε τα πάντα στο διάβα της, κερδίζοντας τη συμπάθεια των ουδέτερων:  τη Βαλένθια του Έκτορ Κούπερ. Επίσης θα αντιπαρατάξουν την παρουσία του κατόχου της «Χρυσής Μπάλας» και αρχισκόρερ του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ Κριστιάνο Ρονάλντο και του πανάκριβου Γκάρεθ Μπέιλ. Όπως και αυτή του Κάρλο Αντσελότι, του άλλοτε…loser προπονητή,  ο οποίος επιχειρεί να βάλει το όνομά του δίπλα σε αυτό του μυθικού Μπομπ Πέισλι, ως οι μόνοι άνθρωποι που έχουν οδηγήσει ομάδες σε κατάκτηση τριών Κυπέλλων Πρωταθλητριών.

Οι «ροχιμπλάνκος» όμως, αισιοδοξούν πως η δική τους «φανέλα» δεν θα λυγίσει όπως των «νυχτερίδων», στο ραντεβού με την πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρώπης. Και μάλιστα έχουν ένα καλό επιχείρημα. Αντίθετα με τη Βαλένθια του 2000, η Ατλέτικο θα πάει στον τελικό ως εστεμμένη πρωταθλήτρια Ισπανίας. Έχοντας πρωτεύσει στον «μαραθώνιο» της Λίγκας και φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ παραμερίζοντας τη Μίλαν των επτά στεμμάτων, τη Μπαρτσελόνα των σερί ημιτελικών και την Τσέλσι του Μουρίνιο, οι «ροχιμπλάνκος» δικαιούνται να πιστεύουν πως απόψε είναι η βραδιά τους. Ακόμα και την ταμπέλα των «χαμένων» στα ντέρμπι με τη Ρεάλ που τους κυνηγούσε για πάνω από δέκα χρόνια, κατάφεραν να την αποτινάξουν, κερδίζοντας πέρσι τη συμπολίτισσα στον τελικό Κυπέλλου και επικρατώντας φέτος μέσα στο «Μπερναμπέου» για το πρωτάθλημα. Όλα αυτά χάρη στον Ντιέγκο Σιμεόνε, ο οποίος μέσα στο σχετικά μικρό διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο της «Ατλέτι», έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο από «πολεμιστές» που δεν τα παρατούν ποτέ.

Αγωνιστικά, για τη Ρεάλ σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η τιμωρία του Τσάμπι Αλόνσο, του ανθρώπου που κινεί τα νήματα στη μεσαία γραμμή, με τον Ιγιαραμένδι να παίρνει πιθανότατα τη θέση του και αουτσάιντερ τον Κεντίρα. Ο Ρονάλντο αντιμετώπισε προβλήματα τις τελευταίες μέρες αλλά αναμένεται να είναι παρών στο μεγάλο ραντεβού, ενώ αντίθετα εξαιρετικά αμφίβολοι είναι οι Πέπε και Μπενζεμά.

Στην αντίπερα όχθη, πονοκέφαλος είναι η πιθανή απουσία του Ντιέγκο Κόστα. Ο αρχισκόρερ των «ροχιμπλάνκος» κατέφυγε ακόμα και σε θεραπεία με πλακούντα αλόγου προκειμένου να είναι έτοιμος για τον τελικό και ο Σιμεόνε θα τον περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή, βλέποντάς τον να προπονείται την παραμονή του τελικού. Αν δεν τα καταφέρει, ο Αντριάν μπορεί να ξεκινήσει δίπλα στον Βίγια στην επίθεση. Αμφίβολος είναι στη μεσαία γραμμή ένας άλλος σημαντικός παίκτης, ο Αρντά Τουράν, όμως επανέρχεται από τιμωρία στο κέντρο ο Γκάμπι.

Πιθανές ενδεκάδες:

ΡΕΑΛ Μ. (Αντσελότι, 4-3-3):  Κασίγιας – Καρβαχάλ, Βαράν, Ράμος, Κοεντράο – Μόντριτς, Ιγιαραμένδι, Ντι Μαρία – Μπέιλ, Ίσκο, Ρονάλντο.
ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μ. (4-4-2):  Κουρτουά – Χουανφράν, Μιράντα, Γκοντίν, Λουίς – Τουράν, Τιάγκο, Γκάμπι, Κόκε  – Αντριάν (Κόστα), Βίγια.

Προτεινόμενα Άρθρα