Δύο χρόνια χωρίς τον Αλκέτα…

από AllAboutARIS

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (18/06) από τον χαμό του Αλκέτα Παναγούλια και το AllAboutARIS θυμάται μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που πέρασε από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ελλάδας, αλλά και της Αμερικής

Ο μετρ της ψυχολογίας, ο μουντιαλικός προπονητής ή απλά ο Αλκέτας.Έτσι συνήθιζαν να αποκαλούν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, του Αλκέτα Παναγούλια, ο οποίος σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου του 2012, άφησε την τελευταία του πνοή στην Βιένα, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον, σε ηλικία 78 ετών.

Ο μοναδικός στην Ελλάδα που διετέλεσε παίκτης, προπονητής, αλλά και πρόεδρος σε υψηλό επίπεδο, έχοντας καταγράψει στο παλμαρέ του ουκ ολίγες επιτυχίες, με μεγαλύτερη τον τίτλο του καλύτερου Έλληνα προπονητή, των τελευταίων 50 χρόνων.

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του, το AllAboutARIS θυμάται τον παίκτη, προπονητή, πρόεδρο και άνθρωπο Αλκέτα Παναγούλια, ως ελάχιστο φόρο τιμής για αυτά που προσέφερε στον ΑΡΗ και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

“Προϊόν” του ΑΡΗ

Γεννημένος στις 20 Μαΐου του 1934,  ο Αλκέτας Παναγούλιας εντάχθηκε το 1949 και σε ηλικία 15 χρονών στις ακαδημίες του ΑΡΗ , με τον οποίο έκανε το ντεμπούτο του, δύο χρόνια μετά.

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, αγωνιζόταν ως αριστερό εξτρέμ, στη συνέχεια όμως οπισθοχώρησε και καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας, παίζοντας ενίοτε και ως στόπερ στον ΑΡΗ, του οποίου διετέλεσε και αρχηγός.

Με τους “κίτρινους” κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης το 1953 και το 1959, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση τους.

Από Αλκέτας… Alketas

Μετά από 13 χρόνια στον ΑΡΗ, ο Αλκέτας παίρνει την απόφαση να αφήσει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, με προορισμό την Αμερική. Εκεί θα αγωνιζόταν με την “Greek American”, ομάδα Ελλήνων ομογενών, μέχρι το τέλος της καριέρας του, ενώ παράλληλα θα συνέχιζε και τις σπουδές του. .

Τα πρώτα βήματα στην προπονητική

Μπορεί ο Αλκέτας Παναγούλιας να ήταν πολύ καλός ως παίκτης, αποδείχθηκε όμως ακόμα καλύτερος ως προπονητής.

Αφού “κρέμασε” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, πήρε την απόφαση να κάτσει στους πάγκους, χωρίς φυσικά να μπορεί να φανταστεί τότε, την μεγάλη πορεία που θα πραγματοποιούσε.

Πρώτος σταθμός στην προπονητική του καριέρα ήταν η ελληνοαμερικανική  Atlas Soccer Club με την οποία κατέκτησε το US Open Cup 3 φορές (1967, 1968, 1969).

Το 1972 ακολούθησε η Εθνική ομάδα, την οποία αρχικά υπηρέτησε ως βοηθός του Μπίλυ Μπίγκχαμ, τον οποίο αντικατέστησε ένα χρόνο αργότερα, αναλαμβάνοντας τα ηνία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος μέχρι το 1981.

Η επιστροφή στον ΑΡΗ ως προπονητής

Ο Φεβρουάριος του 1975 σηματοδότησε την επιστροφή του στον ΑΡΗ, αυτή τη φορά ως προπονητής, διατηρώντας παράλληλα και τα καθήκοντα του στην Εθνική. Υπό τις οδηγίες του, οι “κίτρινοι” τερμάτισαν στην 6η θέση της βαθμολογίας εκείνη τη σεζόν.

Το 1988 επέστρεψε και πάλι στον ΑΡΗ, που παρά τα πολλά προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε, τερμάτισε στην 7η θέση. Ο Αλκέτας συνέχισε στους “κίτρινους” και την επόμενη σεζόν, την οποία όμως δεν ολοκλήρωσε, αποχωρώντας μετά το 1-1 με τον Ιωνικό, τον Ιανουάριο του 1990.

Τον Απρίλιο του 1999 κάθισε για τελευταία φορά στον πάγκο του  ΑΡΗ. Η ομάδα κέρδισε τα έξι από τα τελευταία οκτώ παιχνίδια του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει μια θέση στο τότε Κύπελλο Ουέφα.

Αλκέτας για την Εθνική, σήμαινε επιτυχία

Αν οι Έλληνες φίλαθλοι θυμούνται για έναν λόγο τον Αλκέτα Παναγούλια, αυτός ήταν η πορεία του με την Εθνική ομάδα και οι δύο σημαντικές επιτυχίες που πέτυχε με αυτή.

Η πρώτη ήρθε το 1980 με τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στα γήπεδα της Ιταλίας, στην παρθενική εμφάνιση της Εθνικής σε μεγάλη διοργάνωση.

Η δεύτερη και ακόμα πιο μεγάλη ήταν το 1994, όταν οδήγησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στα γήπεδα της Βραζιλίας για το Μουντιάλ, που δυστυχώς δεν είχε την εξέλιξη που επιθυμούσαν όλοι.

Εκ των κορυφαίων και στην Αμερική

Τη διετία 1983-1985 η ομοσπονδία των ΗΠΑ του εμπιστεύεται τις τύχες της Εθνικής ομάδα της χώρας, ενώ το 1984  ήταν προπονητής και της Ολυμπιακής ομάδας της Αμερικής, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες

Πριν από αυτό, ο Αλκέτας Παναγούλιας διετέλεσε προπονητής του Ολυμπιακού το διάστημα 1981-1983, κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα. Μετά τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες, ανέλαβε ξανά τους “ερυθρόλευκους”, φτάνοντας στην κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος. Επίσης από το 1986 μέχρι το 1988, κάθισε στον πάγκο του Ηρακλή.

Και πρόεδρος…

Το καλοκαίρι του 2002 ο Αλκέτας Παναγούλιας επέστρεψε στον ΑΡΗ, ώστε να τον βοηθήσει σε ένα κρίσιμο σημείο, αναλαμβάνοντας την προεδρεία της ομάδας, στην οικουμενική διοίκηση που συστάθηκε τότε. Μετά από λίγο καιρό όμως αποχώρησε, έχοντας προηγουμένως εκφράσει τις διαφωνίες του σε διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και της δαπανηρής μεταγραφής του Μαροκινού ποδοσφαιριστή, Σαλαχεντίν Μπασίρ, που ήρθε, αντιμετωπίζοντας προβλήματα τραυματισμού.

Ο Παναγούλιας προτίμησε να αποχωρήσει και να αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα “για το καλό του ΑΡΗ” όπως τόνισε τότε.

Κορυφαίος και εκτός γηπέδων

Ο Αλκέτας Παναγούλιας δεν κατάφερε να διακριθεί μόνο εντός γηπέδων, αλλά και έξω από αυτά.

Είχε εκλεγεί μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, μέλος της Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, έχει υπάρξει επιθεωρητής της FIFA, μέλος της Ακαδημίας των Σπορ των ΗΠΑ, μέλος του Αμερικανικού ποδοσφαιρικού Hall Of Fame και μέλος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας προπονητών.

Λίγο διάστημα πριν τον θάνατο του, ο Αλκέτας εξέφραζε έντονα την επιθυμία του να βρεθεί ξανά στη Θεσσαλονίκη και κοντά στον αγαπημένο του ΑΡΗ. Η καρδιά του όμως δεν άντεξε και σταμάτησε να χτυπά εκείνο το βράδυ της Δευτέρας, στις 18 Ιουνίου. Μια μέρα, που πάντα θα φέρνει θλίψη στον ΑΡΗ και σε όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα, για τον χαμό ενός μεγάλου παίκτη, προπονητή και ανθρώπου…

Προτεινόμενα Άρθρα