Το σκεπτικό και η ΕΠΟ ρίχνουν την Κέρκυρα (pics)

από AllAboutARIS

Ο πειθαρχικός κώδικας της ομοσπονδίας δεν αφήνει παράθυρο αισιοδοξίας για μη υποβιβασμό στην ομάδα του νησιού του Ιονίου.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι πραγματικά κόλαφος για την Κέρκυρα, καθώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας σχετικά με όσα έκρινε και θεωρεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ως πραγματικά γεγονότα στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία της ΕΕΑ:

α) το από 17/12/2013 ιδιωτικό συμφωνητικό που καταρτίστηκε μεταξύ των Χ. Κουτσούρη και Γ. Λιμπάντζη είναι γνήσιο. Με αυτό ως δεδομένο κρίθηκε ότι «Πράγματι αποδείχθηκε ότι η προαναφερόμενη μεταβίβαση μετοχών που πραγματοποιήθηκε κατά την ως άνω ημερομηνία προς τον Α. Ίσσαρη είναι εικονική, όπως αυτό προκύπτει αναμφίβολα από τη συνεκτίμηση όλων των ανωτέρω στοιχείων, αφού αληθής κύριος αυτών κατέστη ο Γ. Λιμπάντζης.

β) η προσπάθεια απόκρυψης του πραγματικού ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Α.Ο. Κασσιόπη έγινε με δόλο, καθώς «προέκυψε και ένας λόγος αυτής της, δια της εικονικής μεταβίβασης, απόκρυψης του αληθούς προσώπου του μετόχου, ο οποίος ήταν η συνδρομή στο πρόσωπό του Γ. Λιμπάντζη νομίμου κωλύματος συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ Α.Ο. Κασσιόπη, σύμφωνα με την παρ. 5Β του άρθρου 2 του ν. 3259/2004, λόγω της προηγούμενης συμμετοχής του στην υπό εκκαθάριση τελούσα ΠΑΕ Κέρκυρα…».

γ) «οι περί του αντιθέτου προβληθέντες ισχυρισμοί περί δήθεν αληθούς μεταβίβασης και οι ερμηνείες που επιχειρήθηκε να δοθούν στο προαναφερόμενο συμφωνητικό κρίνονται εντελώς αβάσιμοι, αναπόδεικτοι, αλλά και αλυσιτελείς, αφού δεν αντικρούουν καθόλου την ύπαρξη του αναφερόμενου στο από 17/12/2013 ιδιωτικό συμφωνητικό «μνημονίου» (από 3/7/2013), όπως και του συμπληρώσαντος αυτό από 4/11/2013 ιδιωτικού συμφωνητικού, μεταξύ Χ. Κουτσούρη και Γ. Λυμπάτζη, δυνάμει των οποίων έλαβε χώρα η εικονική μεταβίβαση».

Καταλήγοντας, λοιπόν, με απόλυτη βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι υπήρξε εικονική μεταβίβαση μετοχών της ΠΑΕ Κασσιόπη (Κέρκυρα πλέον), η ΕΕΑ καταρχήν ανακάλεσε ήδη την άδεια που είχε χορηγήσει στον Αθανάσιο Ίσσαρη και κατέστησε τις μετοχές του ουσιαστικά «ανενεργές».

Παράλληλα, η ΕΕΑ έκρινε ότι προκύπτει παράβαση της παραγράφου 12 του άρθρου 69 του ν. 2725/99 και διαβίβασε την απόφασή της στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο «για να πράξει τα δέοντα».

Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ

Από την Κέρκυρα γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η συγκεκριμένη απόφαση ως… απλή έκθεση, ενώ γίνεται λόγος για «παράθυρο ελπίδας» επειδή το σκεπτικό της απόφασης της ΕΕΑ κλείνει με την αναφορά «για το θέμα της αποβολής ή μη». Ωστόσο, από τη στιγμή που η Επιτροπή έκρινε με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο ότι τα όσα καταγγέλθηκαν από τον Εργοτέλη συνέβησαν, ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο στην ομάδα των Φαιάκων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι: «Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του ν.2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που προβλέπουν τη μη χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, για λόγους που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) εκδίδει πόρισμα ελέγχου πλήρως αιτιολογημένο που το διαβιβάζει στην Ομοσπονδία και αυτή το διαβιβάζει στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της Διοργανώτριας Ένωσης, Με βάση το ως άνω πόρισμα η υπαίτια Π.Α.Ε. τιμωρείται αποκλειστικά με τις παρακάτω ποινές:

α) Εάν η παράβαση χαρακτηρίζεται από το πόρισμα ελέγχου ως βαρεία, με ποινή υποβιβασμού από μια κατηγορία έως και την αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα

Ως βαρεία χαρακτηρίζεται κάθε παράβαση που αφορά την προέλευση των πόρων των μετόχων και των εταιρειών, που συνεισφέρουν για τη δραστηριότητα των Π.Α.Ε., καθώς και κάθε παράβαση, που αφορά στη νομιμότητα της διοίκησης και του μετοχολογίου των Π.Α.Ε. Στην περίπτωση κατά την οποία στη διοίκηση ή στο μετοχολόγιο Π.Α.Ε. μετέχουν πρόσωπα, που έχουν καταδικαστεί για την τέλεση κακουργήματος ή εγκλήματος dopping ή έχουν καταδικαστεί για έγκλημα βίας σε αθλητικούς χώρους ή δωροδοκίας ή άλλο έγκλημα σχετιζόμενο με την προσυνεννόηση αποτελέσματος αγώνα σε ποινή ανώτερη του ενός (1) έτους φυλάκισης, επιβάλλεται υποχρεωτικά η ποινή αποκλεισμού της Π.Α.Ε., στην οποία μετέχουν, από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα».

Προτεινόμενα Άρθρα